Της Κατερίνας Καρσιώτη

Το ιδανικό σκηνικό για να έχεις στο ποτήρι σου το ζεστό και αρωματικό Glühwein είναι φυσικά η περίοδος που ήδη διανύουμε.

Το δημοφιλές ζεστό κρασί που έχει καταφέρει να συγκεντρώσει χιλιάδες “πιστούς” των bars, διαθέτει μία ιστορία μακραίωνη εδώ και πολλούς αιώνες, η οποία συνεχίζεται ευτυχώς μέχρι και τις μέρες μας.

Από τον 2ο αιώνα μέχρι σήμερα

Η Ρώμη ήταν η πόλη εκείνη που από την αρχαιότητα ήταν δημοφιλής για την κατανάλωση ζεστού κρασιού το οποίο το αναμείγνυαν με πολλά μπαχαρικά. Οι ρωμαϊκές λεγεώνες, οι οποίες είχαν καταφέρει να φθάσουν μέχρι τον Ρήνο, τον Δούναβη αλλά και τα σκωτσέζικα σύνορα, “κουβαλούσαν” μαζί τους μία μεγάλη οινική κουλτούρα που περιλάμβανε ως προτεραιότητα το ζεστό κρασί.

Η μείξη με διάφορα αρωματικά μπαχαρικά, τα οποία προσέδιδαν μοναδικά αρώματα και το διατηρούσαν στον χρόνο, συνέβη κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα, όταν και επικράτησε μέχρι σήμερα. Τον 17ο αιώνα, το εντυπωσιακό είναι ότι αυτός ο συνδυασμός αποδείχθηκε ότι είχε ουσιαστικό θεραπευτικό χαρακτήρα.

Ή αλλιώς το κρασί του Ιπποκράτη

Στην αρχαιότητα λέγεται πως το ζεστό κρασί ήταν το κρασί του Ιπποκράτη, που συνήθιζε να πίνει ένα ελαφρώς συμπυκνωμένο παρασκεύασμα από λευκό ή κόκκινο κρασί μέσα στο οποίο υπήρχαν μπαχαρικά και ζάχαρη ή μέλι.

Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί πως η μείξη του κρασιού με μπαχαρικά διέφερε από χώρα σε χώρα, καθώς το κόστος τους ήταν μεγάλο και αφορούσαν κυρίως την αριστοκρατία. Ανά την Ευρώπη μάλιστα, η παρουσία του στο τραπέζι ήταν βασική προϋπόθεση σε ένα είδος γαστρονομικού τελετουργικού προκειμένου να ολοκληρωθεί ένα επίσημο γεύμα. Αργότερα, όταν η πρόσβαση στα μπαχαρικά έγινε πιο άμεση, άρχισε και η παρουσία του σε θρησκευτικές γιορτές όπως τα Χριστούγεννα και επίσημες τελετές όπως οι γάμοι.

Γιατί Glühwein

Κομψό αλλά και λαμπερό στέκει στο ποτήρι, το οποίο συνηθίζεται να είναι ψηλό και σκαλιστό αποδεικνύοντας μέχρι σήμερα πόσο αριστοκρατικό είναι. Το όνομά του σχετίζεται με το ότι για να ζεσταθεί ανακάτευαν τα μεγάλα σκεύη που χρησιμοποιούσαν με πυρωμένα σίδερα, με το glow-wine να σημαίνει το κρασί που λάμπει.

Όλα τα αρωματικά drinks που πρωταγωνιστούν έχουν πάρει τη βάση από το συγκεκριμένο κρασί, με τη Γαλλία να “φιγουράρει” και να προσφέρει το Vin Chaud, η Βρετανία το Mulled Wines και στις Σκανδιναβικές χώρες το γνωστό και αγαπημένο Glögg.

Ποια μπαχαρικά πρωταγωνιστούν στο κομψό Glühwein

Μέσα από το αγαπημένο ζεστό κρασί του χειμώνα αναδύονται μοναδικά αρώματα στα οποία σίγουρα δεν μπορείς να αντισταθείς. Η κανέλλα, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο αλλά και τα γαρυφαλλόκαρφα έχουν την τιμητική τους σε αυτή την οινική απόλαυση, με την προσθήκη των μήλων, του αχλαδιού, των κράνμπερις, των σταφίδων και του πορτοκαλιού να τελειοποιεί αυτό το τέλειο κρασί και να εκτοξεύει την εμπειρία σου τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Δημιούργησε το δικό σου Glühwein, απολαμβάνοντας τις χειμερινές μέρες όπως τους αξίζει

Η περίοδος του χειμώνα πόσο μάλλον των χριστουγέννων που πλησιάζει είναι ιδανική για να απολαύσεις το πιο κοσμοπολίτικο ζεστό κρασί.

Αρκεί να χρησιμοποιήσεις 2 φιάλες κόκκινο ξηρό κρασί είτε μερλό είτε αγιωργήτικο τα οποία δεν έχουν περάσει από βαρέλι και 150 ml από κάποιο κόκκινο γλυκό κρασί της επιλογής σου, αρωματίζοντάς τα με 5 γαρυφαλλόκαρφα, 1 φλούδα λάιμ, 1 φλούδα λεμόνι, 3 φέτες πορτοκάλι, 2 φέτες αχλάδι, 1 κανέλλα, 2 δαφνόφυλλα, 1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο και φυσικά γλυκάνισο.

Σε χαμηλά ή αλλιώς σε ψηλά σκαλιστά ποτήρια, σερβίρεις προσθέτοντας ψιλοκομμένα μήλα, αχλάδια και μία φλούδα από πορτοκάλι, το αποτέλεσμα ήδη έχει εκτοξευτεί.