Apple, Amazon Twitter… Η Greenpeace βάζει στο στόχαστρο κάποια από τα πιο αναγνωρίσιμα brand names του Διαδικτύου. Η περιβαλλοντική οργάνωση κατηγορεί τους γίγαντες της τεχνολογίας, με πρώτη την Apple, ότι τροφοδοτούν το λεγόμενο «σύννεφο», όπου αποθηκεύουμε φωτογραφίες, βίντεο ή e-mail, με άνθρακα και πυρηνική ενέργεια. Υποστηρίζει επίσης ότι οι προαναφερθέντες και άλλοι όμιλοι μετακινούν τα κέντρα δεδομένων τους προς τις ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, όπου η ενέργεια στοιχίζει λιγότερο.
Η έκθεση βαθμολογεί 14 εταιρίες, οι οποίες πρωταγωνιστούν στη μετάβαση από τους τοπικούς υπολογιστές στην τεχνολογία cloud computing. «Δεν προσπαθούμε να τους επικρίνουμε, προσπαθούμε να τους παρακινήσουμε να κάνουν αυτό που πρέπει», λέει ο Κέισι Χάρελ της Greenpeace. «Αγαπάμε τα iPhone μας – κάνουν τη ζωή μας καλύτερη- αλλά δεν πρέπει να βλάπτουν τον πλανήτη μας».
Κατά την οργάνωση, πολλοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Διαδικτύου δεν χάνουν ευκαιρία να προβάλουν το «πράσινο» πρόσωπό τους με πρωτοβουλίες που καλύπτονται εκτενώς από τα μέσα ενημέρωσης, π.χ. τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, τη χρήση ανακυκλώσιμων συσκευασιών κ.λπ. Την ίδια ώρα ωστόσο, μετακινούν τις εγκαταστάσεις τους σε περιοχές, όπου ο άνθρακας αποτελεί βασική πηγή ενέργειας, όπως η Βιρτζίνια και η Βόρεια Καρολίνα.
Στη λίστα των εταιριών που η ενέργειά τους προέρχεται από τον άνθρακα, η Apple φιγουράρει πρώτη με ποσοστό που ξεπερνά το 55%. Ακολουθούν από αρκετή απόσταση η Hewlett Packard η IBM και η Oracle
Η Apple έσπευσε να διαψεύσει την έκθεση της Greenpeace δίνοντας για πρώτη φορά στη δημοσιότητα πληροφορίες για την ενεργεακή ζήτηση στο νέο κέντρο δεδομένων της, στο Μέιντεν της Βόρειας Καρολίνας, το οποίο θα φιλοξενεί την υπηρεσία iCloud. Ο όμιλος υποστήριξε ότι πρόκειται για την πιο «πράσινη» εγκατάστασή του και πως η περιβαλλοντική οργάνωση υπερεκτίμησε κατά πολύ την ενεργειακή τους ζήτηση. Συγκεκριμένα, κατά την Apple πάντα, οι εγκαταστάσεις θα καταναλώνουν μόλις το εν πέμπτο της ηλεκτρικής ενέργειας που εκτιμά η Greenpeace, ενώ στο μέλλον, οι ενεργειακές ανάγκες τους θα καλύπτονται από ΑΠΕ σε ποσοστό 60%.
Εκτός από την Apple, η οργάνωση «επιπλήττει» μεταξύ άλλων το Twitter για την πρόσφατη επέκταση των δραστηριοτήτων του από το Σακραμέντο και την ανανεώσιμη ενέργεια στην Ατλάντα και τον άνθρακα. Η Greenpeace δίνει εύσημα σε Yahoo και Google οι οποίες στράφηκαν στις ΑΠΕ για να τροφοδοτήσουν τα κέντρα δεδομένων τους. Σύμφωνα με την έκθεση, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τέτοιες εγκαταστάσεις αναμένεται να αυξηθεί κατά 19% μέσα στο 2012.