
Ο παγκόσμιος τομέας των αερομεταφορών θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει έλλειψη πιλότων μεταξύ 2022 και 2024 καθώς η ζήτηση αεροπορικών ταξιδιών αυξάνεται. Η Μέση Ανατολή είναι μια από τις πρώτες περιοχές που βιώνουν τον αντίκτυπο αυτής της έλλειψης, σύμφωνα με νέα έκθεση.
Μια περιφερειακή έλλειψη θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από τα τέλη του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με μελέτη από την παγκόσμια εταιρεία συμβούλων Oliver Wyman.
Αν δεν ληφθούν γρήγορα μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων, αυτό θα μπορούσε να φτάσει σε έλλειψη 3.000 πιλότων έως το 2023 και 18.000 έως το 2032, ανέφερε η εταιρεία συμβούλων.
«Αναμένουμε ότι η Μέση Ανατολή θα είναι η περιοχή που θα επηρεαστεί το συντομότερο από την έλλειψη εκτός της Βόρειας Αμερικής, λόγω της προβλεπόμενης απότομης αύξησης της ζήτησης αεροπορικών ταξιδιών τα επόμενα χρόνια, την είσοδο νέων παικτών στην αγορά και τις μεγάλες τουριστικές εξελίξεις που συμβαίνουν στην περιοχή. Ο Andre Martins, συνεργάτης και επικεφαλής της Ινδίας, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής για τις μεταφορές και τις υπηρεσίες στον Oliver Wyman, δήλωσε.
Η αύξηση της ζήτησης για αεροπορικά ταξίδια συνέπεσε με τη μείωση της προσφοράς πιλότων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής – λόγω ενός συνδυασμού απολύσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μείωσης του αριθμού των πρόσφατα πιστοποιημένων πιλότων και συνταξιοδοτήσεων.
«Εάν η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια συνεχίσει να αυξάνεται, οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να επιταχύνουν τις προσπάθειες στρατολόγησης από άλλες περιοχές όπου αναμένουμε λιγότερο έντονες ελλείψεις, ιδιαίτερα τη Λατινική Αμερική και την Ασία-Ειρηνικό, για να καλύψουν τα κενά», είπε ο κ. Martins.
«Αν αυτό δεν γίνει, ενδέχεται να δούμε προσαρμογή των δρομολογίων εντός και εκτός της περιοχής, επηρεάζοντας τους αερομεταφορείς και τους φορείς εκμετάλλευσης αεροδρομίων της Μέσης Ανατολής».
Η παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία αναμένεται να έχει έλλειψη σχεδόν 80.000 πιλότων έως το 2032, ελλείψει ύφεσης της μελλοντικής ζήτησης και παρά τις «εντατικές» προσπάθειες του κλάδου να ενισχύσει την προσφορά πιλότων, αναφέρει η μελέτη.
Περίπου 53.000 νέοι πιλότοι θα χρειαστούν στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια της περιόδου, σύμφωνα με τις προοπτικές.
Η αεροπορική βιομηχανία της περιοχής έχει οδηγηθεί από αεροπορικές εταιρείες όπως η Emirates, η Etihad Airways και η Qatar Airways που αναφέρουν ανάκαμψη από την πανδημία με αυξανόμενη ζήτηση για ταξίδια.
Η παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία αντιμετωπίζει έλλειψη εργαζομένων, πολλοί από τους οποίους απολύθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έχουν μετακομίσει σε άλλα επαγγέλματα ή πιο ευέλικτες επιλογές εργασίας.
Οι αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια αγωνίζονται να κάνουν προσλήψεις για να ανταποκριθούν στην αύξηση της ζήτησης, αλλά η κρίση εργασίας έχει οδηγήσει σε αναστάτωση στα αεροδρόμια και σε περικοπές χωρητικότητας στις αεροπορικές εταιρείες.
Η άμεση απασχόληση στις αεροπορικές εταιρείες αναμένεται να φτάσει τα 2,7 εκατομμύρια άτομα φέτος, σημειώνοντας αύξηση 4,3% από το 2021, καθώς ο κλάδος ανασυγκροτείται από τη σημαντική πτώση της δραστηριότητας το 2020, ανέφερε ο οργανισμός αεροπορικού εμπορίου της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών.