Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τα περισσότερα νερά της Ευρώπης -από τον Ατλαντικό έως τη Μεσόγειο- είναι εξαιρετικής ποιότητας για κολύμπι.
Αρκετά από τα σημεία κολύμβησης στην ήπειρο είναι ασφαλή, σύμφωνα με έρευνα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (EEA).

Υπάρχει κάποια διακύμανση, ωστόσο, ανάλογα με το πού βρίσκεστε και σε τι είδους νερό αποφασίζετε να κάνετε μια βουτιά.
Η ποιότητα του νερού στις θάλασσες και τους ωκεανούς είναι γενικά καλύτερη από αυτή των ποταμών και των λιμνών, για παράδειγμα.

Το 2023, περίπου το 89% των παράκτιων υδάτων κολύμβησης έχουν χαρακτηριστεί ως άριστα, σε σύγκριση με το 79% των υδάτων κολύμβησης που βρίσκονται σε στεριά.

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν τα καλύτερα ποιοτικά νερά κολύμβησης

Το 2023, το 85% των αναφερόμενων 22.081 νερών κολύμβησης στην Ευρώπη ήταν εξαιρετικής ποιότητας.

Προορισμοί όπως η Κύπρος , η Αυστρία, η Κροατία και η Ελλάδα πρωτοστατούν με το 95% των νερών κολύμβησης να έχουν αξιολογηθεί ως άριστα.

Ωστόσο, προορισμοί όπως η Αλβανία, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Ουγγαρία και η Πολωνία υστερούν, με λιγότερο από το 70% των υδάτων κολύμβησης τους να πληρούν αυτό το πρότυπο.

Συνολικά, το 96% πληρούσε τουλάχιστον τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας έως την εποχή του 2023, όπως απαιτείται από την Οδηγία Υδάτων Κολύμβησης (BWD).

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην Ευρώπη έχει βελτιωθεί λόγω των ορθών πολιτικών. Η επεξεργασία και η διαχείριση έχουν μειώσει τους ρύπους και τους παθογόνους μικροοργανισμούς, καθιστώντας τις άλλοτε μολυσμένες αστικές περιοχές ασφαλείς για κολύμπι.

Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), όπως η Σουηδία, οι Κάτω Χώρες, η Ιρλανδία και η Εσθονία, το 3% ή και περισσότερο των περιοχών κολύμβησης έχουν κακή ποιότητα.

Όταν μια περιοχή χαρακτηρίζεται ως κακής ποιότητας, κλείνει για την επόμενη σεζόν, αφού δεν είναι ασφαλής για κολύμπι και πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης.

Πώς βαθμολογείται το νερό κολύμβησης

Η ΕΕ ακολουθεί το BWD για τη διαχείριση των περιοχών κολύμβησης σε όλο το μπλοκ. Εντοπίζουν αυτές τις περιοχές και τις καθορισμένες εποχές κολύμβησης και στη συνέχεια καταρτίζουν σχέδια παρακολούθησης για τα παράκτια, τα μεταβατικά ύδατα, τα ποτάμια και τις λίμνες. Η οδηγία δεν καλύπτει τις πισίνες κολύμβησης ή τις πισίνες σπα.

Οι αρχές ελέγχουν τακτικά τα νερά κολύμβησης για βακτήρια όπως το E. coli. Με βάση τα επίπεδα των βακτηρίων, η ποιότητα του νερού χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετική», «καλή», «επαρκής» ή «κακή». ‘