maltaΧτυπημένη από την κρίση η Μάλτα βρήκε στα διαβατήρια της ΕΕ τη λύση για τα προβλήματα της: Πουλά μέσω ιδιωτικής εταιρείας υπηκοότητες αντί 1,1 εκατ. ευρώ με την προϋπόθεση οι ενδιαφερόμενοι να προχωρήσουν σε επενδύσεις επί του εδάφους της.

Τα ευρωπαϊκά διαβατήρια πωλούνται στο αστρονομικό ποσό των 1,1 εκατομμυρίου ευρώ μέσω της ιδιωτικής εταιρείας Henley & Partners με έδρα το Jersey. Η υπηκοότητα της ΕΕ δίνεται με αντάλλαγμα επενδύσεις στο νησί.

Οπως γράφει η ιστοσελίδα www.thetoc.gr, με βάση τη διαδικασία, η αίτηση του ενδιαφερόμενου που έχει κατατεθεί στην H&P, αφού εγκριθεί, περνά από το μικροσκόπιο της νεοσύστατης κρατικής υπηρεσίας Identity Malta η οποία λαμβάνει και την τελική απόφαση για την έκδοση διαβατηρίου της ΕΕ.

Παρά τις αντιδράσεις η κυβέρνηση της Μάλτας είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στο σχέδιο πώλησης 1.800 διαβατηρίων με στόχο να βάλει στα κρατικά ταμεία 1 δισ. ευρώ.

Εάν η αίτηση απορριφθεί, η H&P η οποία έχει δεκαετές συμβόλαιο με την κυβέρνηση της Μάλτας, χάνει την προμήθεια, δηλαδή το 4% των 650 χιλιάδων ευρώ που πρέπει να επενδύσει ο ενδιαφερόμενος στο επενδυτικό ταμείο της Μάλτας και των 150 χιλιάδων σε επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει επίσης να αγοράσουν ακίνητα 350 χιλιάδων ευρώ που θα πρέπει να τα διατηρήσουν στην κατοχή τους για πέντε τουλάχιστον χρόνια.

Σε περίπτωση που υπάρχει οικογένεια για να πάρει η σύζυγος ή τα μικρά παιδιά υπηκοότητα το κόστος είναι επιπλέον 25 χιλιάδες ευρώ ενώ για τα ενήλικα παιδιά, τους παππούδες και τις γιαγιάδες το κόστος εκτοξεύεται στα 50 χιλιάδες ευρώ. Η H&P παίρνει την αντίστοιχη προμήθεια. Υπολογίζεται ότι εάν πουληθούν 1.800 διαβατήρια, το κέρδος της εταιρείας θα ανέλθει σε 64 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον επόμενο μήνα δίνοντας στους πρώτους «αγοραστές» τη δυνατότητα να ζουν όπου επιθυμούν εντός της ΕΕ, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. Στη Βρετανία εκφράζονται ήδη ενστάσεις για τη νομιμότητα της πρακτικής ενώ η Επίτροπος Δικαιοσύνης Βιβιάν Ρέντινγκ έχει ασκήσει σφοδρή κριτική δηλώνοντας μάλιστα ότι «η υπηκοότητα δεν είναι προς πώληση».

imerisia