Για 4η συνεχή χρονιά, η Σχοινούσα,ένα από τα 4 νησιά των Μικρών Κυκλάδων με μόλις 200 μόνιμους κάτοικους, πραγματοποιεί την καθιερωμένη και δημοφιλή ετήσια Γιορτή της Φάβας, Σάββατο 4 Ιουλίου 2015 στις 21.00.
Tη γιορτή οργανώνουν φέτος η Δημοτική κοινότητα Σχοινούσας, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, οι παραγωγοί φάβας του νησιού, οι επιχειρηματίες, ο Σύλλογος Σχοινουσιωτών και ο Σύλλογος Νέων Σχοινούσας.
Το φεστιβάλ, μια κεφάτη εκδήλωση προς τιμήν της συγκομιδής της φάβας, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2011. Η ιδέα ήταν απλή, μαγειρεμένο φάβα, ψάρι και κρασί για όλους, συνοδεία παραδοσιακής μουσικής. Η επιτυχία ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη. Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι επισκέπτες απολαμβάνουν την θερμή φιλοξενία και τα μοναδικά προϊόντα που με χαρά προσφέρουν οι ντόπιοι τη μέρα της γιορτής. Το νησί όπως και το φάβα κάθε χρόνο αποκτούν όλο και περισσότερους λάτρεις.
“Η φάβα, ή το φάβα όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, ένα αγροτικό προϊόν με τόσο σπουδαία επίδραση στην τοπική κοινωνία, δικαιούται τη μέγιστη προσπάθειά μας για ανάδειξη και προβολή,” λέει ο Έπαρχος Νάξου Ιωάννης Μαργαρίτης. “Είναι χαρά και υποχρέωσή μας να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη ενός αυθεντικού Ελληνικού προϊόντος.
«Εδώ λοιπόν έρχεται η ιδέα της γιορτής,” συμπληρώνει ο παραγωγός φάβας και μέλος του τοπικού συμβουλίου,Μανώλης Κωβαίος. «Μια γιορτή αφιερωμένη στον πολύτιμο αυτό σπόρο και στην παραγωγή του που αποτελεί σημαντικό κομμάτι της τοπικής μας οικονομίας. Όλο και περισσότεροι νέοι επιστρέφουν στο νησί. Αυτό έχει κάνει τη Σχοινούσα, των μόλις 200 κατοίκων, να σφύζει από ζωή, όρεξη και νιάτα ακόμα και τους χειμερινούς μήνες».
Το παραδοσιακό γλέντι, που θα πραγματοποιηθεί κάτω από τα μεγάλα δέντρα του προαύλιου χώρου του σχολείου, ξεκινάει στις 21.30 και παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα ζωντανής μουσικής από δημοφιλείς καλλιτέχνες, με παραδοσιακά τραγούδια και χορό. Ο καταξιωμένος Νίκος Οικονομίδης από τη Σχοινούσα (βιολί), η Κυριακή Σπανού (τραγούδι), ο Αργύρης Ψαθάς (λαούτο) και ο Παναγιώτης Βέργος (σαντούρι) θα ερμηνεύσουν αγαπημένα Αιγαιοπελαγίτικα τραγούδια. Θα υπάρχει επίσης και ένα μπουφέ με τοπικές λιχουδιές και σπιτικές συνταγές φάβας και άλλων εδεσμάτων συνοδευόμενα από κρασί και ρακή.
Επίσης, στην έναρξη της εκδήλωσης οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την καλλιέργεια και την παράγωγη της Σχοινουσιώτικης φάβας, γνωστή με το όνομα “κατσούνι” (λόγω του σχήματος του φυτού).Η ποικιλία αυτή κέρδισε την πρώτη θέση στο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Κυκλάδων που έγινε στη Σίφνο το Σεπτέμβριο του 2012.
Λίγα λόγια για την Φάβα της Σχοινούσας: Στη μικρή Σχοινούσα, ο σπόρος και η γνώση της παραγωγής του πέρασαν από γενιά σε γενιά, αναλλοίωτα, κι έτσι, σήμερα το φάβα Σχοινούσας είναι ένα αγροτικό προϊόν υψηλής ποιότητας. Αυτό, σε συνδυασμό με την συνεχή αναζήτηση για αυθεντικότητα, έχουν αναδείξει το φάβα Σχοινούσας σε προϊόν μεγάλης ζήτησης. Η ανάπτυξη του προϊόντος έφερε πίσω στο νησί νέους αγρότες με όρεξη και όραμα. Με αποτέλεσμα αυτός ο χρυσός σπόρος να αναζωογονήσει το νησί. Η ποικιλία φάβας της Σχοινούσας είναι γνωστή με την ονομασία κατσούνι, λόγω του σχήματος του φυτού. Σύμφωνα με τους ντόπιους παραγωγούς, ο σπόρος από το κατσούνι καλλιεργήθηκε αρχικά στο γειτονικό νησί της Αμοργού, (όπου καλλιεργείται μέχρι σήμερα). Μεταφέρθηκε στη Σχοινούσα όταν οικογένειες από την Αμοργό μετακινήθηκαν στη Σχοινούσα στις αρχές του 19ου αιώνα. Στη Σχοινούσα η καλλιέργεια της φάβας έχει παράδοση πολλών ετών, καθώς το έδαφος του νησιού, που είναι σχετικά επίπεδο, με χαμηλούς λόφους, λίγες βροχοπτώσεις και ήπιους νότιους ανέμους, είναι ιδανικό για την καλλιέργεια αυτού του φυτού. Κάθε οικογένεια είχε τότε τη δική της παραγωγή, σε ποσότητες που κυμαίνονταν από 300 έως 400 κιλά το χρόνο συνολικά σε όλο το νησί. Σήμερα οι ποσότητες αυξήθηκαν σε περίπου πέντε τόνους, και η ποσότητα αυτή προβλέπεται να διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί στα επόμενα χρόνια, όπως εκτιμούν οι ντόπιοι παραγωγοί.”
Είσοδος ελεύθερη.