του Χάρη Ντιγριντάκη
Σε αχαρτογράφητα νερά αναμένεται να κινηθεί ο ευρωπαϊκός τουρισμός σε περίπτωση που η Μεγάλη Βρετανία προχωρήσει σε μια «άτακτη έξοδο» από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναμφίλεκτα στους κερδισμένους συγκαταλέγονται οι χώρες της Τουρκίας και της Αιγύπτου οι οποίες έτσι και αλλιώς έχουν βίζα, ενώ θα γίνουν έτσι κι αλλιώς έτι περαιτέρω ελκυστικότεροι προορισμοί, μετά την δεδομένη έστω και εφήμερη πτώση της στερλίνας. Ως εκ τούτου σύμφωνα με τη γλώσσα των ειδικών, μονόδρομος για την Ελλάδα σε μια τέτοια περίπτωση άτακτου Brexit είναι, η διενέργεια διακρατικής συμφωνίας για την ταχεία έκδοση τουριστικής βίζας, η προσωρινή έστω μείωση των τιμών καθώς και η ενίσχυση της προβολής της χώρας στην ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα βρετανική τουριστική αγορά.
Πάντως οι βρετανικοί αερομεταφορείς θα συνεχίσουν να διεξάγουν πτήσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ μέχρι τουλάχιστον τον Οκτώβριο του 2020 έπειτα από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επεκτείνει την προθεσμία στη μονομερή έκτακτη νομοθεσία. Το συγκεκριμένο γεγονός είναι θετικό δεδομένου ότι σχεδόν το 100% του βρετανικού τουρισμού που προσεγγίζει τη χώρας μας είναι δια αερομεταφοράς.
Σύμφωνα με προηγούμενη νομοθεσία η προθεσμία είχε ορισθεί για το Μάρτιο του 2020, όμως πλέον οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν κράτηση ταξιδίων γνωρίζοντας οτι τα προγράμματα πτήσεων δεν θα επηρεαστούν, επισημαίνει η ένωση βρετανών Tour Operators, ΑΒΤΑ.
Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα των επαφών της ΑΒΤΑ με χώρες-μέλη της ΕΕ που αποτελούν μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, με σκοπό την προώθηση αμοιβαίων οφελών από την αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης για την ερχόμενη υψηλή σεζόν του καλοκαιριού.
H νομοθεσία αυτή είχε περάσει αρχικά ως έκτακτη για το σενάριο του Brexit άνευ συμφωνίας, και η επέκταση της προθεσμίας δίνει στους καταναλωτές εμπιστοσύνη για πραγματοποίηση των ταξιδιωτικών τους προγραμμάτων, δήλωσε ο επικεφαλής της ΑΒΤΑ, Mark Tanzer.
Επιφυλακτικός για το μέλλον πάντως δήλωσε ο πρόεδρος της μητρικής της Jet2, Dart Group, Philip Meeson, στους μετόχους.
Κοιτάζοντας μπροστά, δεδομένων των πιέσεων κόστους στην ταξιδιωτική βιομηχανία γενικά, οι οποίες εντείνουν την αδυναμία της στερλίνας, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για το Brexit και τον αντίκτυπο που θα έχει στην καταναλωτική επιστοσύνη, είμαστε επιφυλακτικοί για το μέλλον, αναφέρει ο κ. Meeson.
Ο ρυθμός κρατήσεων από τη βρετανική αγορά θα επιβραδυνθεί τον Χειμώνα, όμως θα επανέλθει ανοδικά την άνοιξη, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει ξεκαθαριστεί αν θα αποχωρήσει ή όχι από την ΕΕ.
Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ένωσης Ανεξάρτητων Τουρ Οπερέιτορ, ΑΙΤΟ, Derek Moore, ο οποίος πιστεύει ότι οι Βρετανοί θα συνεχίσουν να κάνουν κρατήσεις διακοπών ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά θα προσανατολισθούν σε εξυπνότερες επιλογές.
Προέβλεψε ακόμη ότι οι Βρετανοί θα προτιμήσουν να κάνουν διακοπές μικρότερης διάρκειας, θα επιλέγουν διαμονή χαμηλότερης κατηγορίας ή θα προτιμήσουν all inclusive ξενοδοχεία . Επίσης, θα επιλέγουν οικονομικούς προορισμούς, όπως η Τουρκία, η Τυνησία και η Αίγυπτος σε σχέση με τους πιο «ακριβούς» δυτικούς προορισμούς της Μεσογείου όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Η Ελλάδα
Η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται για τις επιπτώσεις μιας άτακτης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου εξετάζοντας το αντίκτυπο για τις επιχειρήσεις, την εξωστρέφεια αλλά και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η οποία βασίζεται σε ένα μεγάλο ποσοστό στον τουρισμό.
Η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τον ελληνικό τουρισμό. Με την ενδεχόμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. εγείρονται θέματα σχετικά με την υποτίμηση της λίρας έναντι του ευρώ, τη μείωση του εισοδήματος των πολιτών της και τη γενικότερη μείωση του ΑΕΠ.
Ήδη το 2018 σημειώθηκε μείωση των αφίξεων (-2%), της Μέσης κατά Κεφαλήν Δαπάνης (-4,3%) και των εισπράξεων (-6,2%) από την Βρετανία, σημάδι πως η μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας θα έχει αντίκτυπο στις τουριστικές αφίξεις και θα επηρεάσει τα τουριστικά έσοδα.
Η αβεβαιότητα που προκαλεί το Brexit δεν αποκλείεται να οδηγήσει του Βρετανούς τουρίστες στην επιλογή εναλλακτικών προορισμών, εκτός Μεσογείου. Προβλέπεται πως οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων θα παρουσιάσουν μεγάλες αυξήσεις, ειδικά για τις low-cost αεροπορικές εταιρείες.
Αντίστοιχα, οι τιμές των καταλυμάτων αλλά και του ευρύτερου ελληνικού τουριστικού προϊόντος θα επηρεαστούν από την πορεία των μεγάλων τουρ οπερέιτορς στο χρηματιστήριο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως εταιρείες όπως η Thomas Cook και η ΤUI μετά το δημοψήφισμα είχαν απώλειες για το πρώτο 8μηνο του 2016 που άγγιξαν το 43% η πρώτη και 24% η δεύτερη.
Είναι κοινός τόπος πως το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit βάζει «στοπ» στα σχέδια εκατομμυρίων ταξιδιωτών, αφού οι Βρετανοί ίσως αντιμετωπίσουν προβλήματα σε βασικά θέματα στη μετακίνησή τους. Αντιπροσωπευτικά θα προκύψουν προβλήματα τα οποία θα αφορούν σε μεγαλύτερες χρεώσεις περιαγωγής στα κινητά, στην παροχή άδειας εισόδου σε μια χώρα- μέλος (Visa) ή στα μειωμένα δικαιώματα στη χρήση των καρτών υγείας.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εγκρίνει προς το παρόν την εξαίρεση των Βρετανών, που πραγματοποιούν σύντομες διαμονές στην Eυρωπαϊκή Ένωση, από την υποχρέωση να διαθέτουν θεώρηση εισόδου, ενώ οι βρετανικές εταιρείες έχουν το δικαίωμα να πραγματοποιούν πτήσεις προς τις 27 χώρες-μέλη ελεύθερα μέχρι τον Μάρτιο 2020.
Η ελληνική κυβέρνηση από μέρους της προετοιμάζεται για το Brexit. O Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, συναντήθηκε, πριν λίγες ημέρες, στο υπουργείο Τουρισμού με τον υπουργό Τουρισμού, κ. Χάρη Θεοχάρη.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη λήψη μέτρων που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη κίνηση Βρετανών τουριστών προς την Ελλάδα, για την περίοδο μετά το Brexit. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκαν τρόποι διευκόλυνσης των μετακινήσεων των Βρετανών τουριστών στις πύλες εισόδου της χώρας με σκοπό την αποφυγή φαινομένων συνωστισμού και ταλαιπωρίας.