H Air France-KLM αναμένεται να λάβει ένα νέο bailout από την Κομισιόν, έχοντας ξοδέψει 2,1 δισ ευρώ το τελευταίο τρίμηνο του 2020, μετά από το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού που οδήγησε σε νέες καθυστερήσεις της ανάκαμψης των αεροπορικών μετακινήσεων.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μεγαλομετόχων της εταιρείας, δη της γαλλικής και της ολλανδικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεχίζονται, για ένα νέο πακέτο διάσωσης, σύμφωνα με τον CFO της εταιρείας Φρέντερικ Γκέιτζι.
Η Air France-KLM ανέφερε σε έκθεσή της την Τρίτη πως έχει -πια- 9,8 δισ ευρώ ρευστότητας και γραμμών πίστωσης, σε σχέση με τα 12,4 δισ ευρώ τρεις μήνες νωρίτερα.
Οι απώλειες της επιχείρησης αυξήθηκαν κατά 1,2 δισ ευρώ το τέλος του 2020 μετά από τα νέα lockdowns των κυβερνήσεων για την καταπολέμηση του νέου κύματος του κορωνοϊού. Η αεροπορική εταιρεία προβλέπει άσχημο πρώτο τρίμηνο το 2021, με μόλις 40% των επιβατών σε σχέση με το 2019.
Η Γαλλία και η Ολλανδία προσπαθούν να βρουν λύση στο πρόβλημα εδώ και μήνες. Παρόλα αυτά, αν και οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έχουν εγγυηθεί την υποστήριξη της επιχείρησης, η ΕΕ από την πλευρά της υποστηρίζει πως η Air France-KLΜ θα πρέπει να παραδώσει αρκετές θέσεις στα αεροδρόμια ως αντίτιμο για επιπλέον χρηματοδότηση.
Αν και ο Γκέιτζι δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα θέματα της διαπραγμάτευσης, παραδέχθηκε πως τα αεροπορικά σλοτ της εταιρείας στο αεροδρόμιου του Ορλί στο Παρίσι βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ολλανδικές εκλογές
Αν και η αεροπορική σκοπεύει να έχει φτάσει σε συμφωνία τον Μάιο, η απόφαση μάλλον θα ληφθεί μετά το πέρας των ολλανδικών εκλογών στις 17 Μαρτίου. Για το μέλλον, η Air France-KLM ανέφερε πως πρόκειται να αυξήσει τη χωρητικότητά της μέχρι το καλοκαίρι του 2021 ενώ αναμένει ανάκαμψη λόγω των εμβολίων μέχρι το τρίτο τρίμηνο του έτους.
Η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει σε απολύσεις και άλλα μέτρα περιορισμού των εξόδων της. Ο ολλανδικός τομέας ανέφερε τον προηγούμενο μήνα πως πρόκειται να προβεί σε 1000 νέες απολύσεις επιπλέον των ήδη 5000 απολυμένων του 2020, ενώ ο τομέας της Air France ανέφερε πως θα προχωρήσει σε απομακρύνσεις 8500 εργαζόμενων μέχρι το τέλος του 2022.
Το μόνο λαμπερό σημείο είναι η συνεχιζόμενη αύξηση στη ζήτηση για χωρητικότητα φορτίων.
πηγή: newmoney.gr