ellinika-proiontaΣτην ανάδειξη της γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων της θα επικεντρώσει την προβολή της η Μύκονος φέτος. Αυτό αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, η νεοσύστατη Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Μυκόνου στο πλαίσιο της ανακήρυξης του 2014 από τη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ως έτους Πολιτισμού και της πρόσκλησης που απεύθυνε στα νησιά ευθύνης της να ενταχθούν στο σχετικό Πρόγραμμα προβάλλοντας τον τόπο τους, πέραν του δίπτυχου «Ήλιος–Θάλασσα», μέσα από τον πλούτο της παράδοσής και της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

Ως πρώτο βήμα η Τουριστική Επιτροπή του Δήμου έκανε αποδεκτή πρόταση της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου να διοργανώσει διημερίδα αφιερωμένη στη γαστρονομία της και ειδικότερα της κοπανιστής. Αυτό αποφασίστηκε με το σκεπτικό ότι η κοπανιστή είναι το προϊόν που έχει το καλύτερο όνομα στην αγορά, είναι ήδη Π.Ο.Π. Κυκλάδων, είναι διαθέσιμο σε ποσότητες και είναι τυποποιημένο, καθώς πέραν των μικρών οικιακών και επαγγελματικών μονάδων, στο νησί λειτουργεί και οργανωμένο πιστοποιημένο τυροκομείο.

Σύμφωνα με την εισήγηση η Διημερίδα για την κοπανιστή θα έχει γαστρονομικό και επιστημονικό περιεχόμενο και θα περιλαμβάνει τη διοργάνωση έκθεσης και γευσιγνωσίας κοπανιστής από διάφορα νησιά των Κυκλάδων. Παράλληλα με τη Διημερίδα προτείνεται να γίνει μία ξεχωριστή παρουσίαση και γευσιγνωσία παρασκευών με πιάτα που έχουν βάση την κοπανιστή με την επιμέλεια ομάδας από σεφ και μαγείρων που εργάζονται στο νησί ντόπιων ή μη. Η εκδήλωση προτείνεται να επιμεριστεί σε χώρους όπως το Γρυπάρειο, ο χώρος του θερινού κινηματογράφου Μαντώ στο δημοτικό κήπο του Μελετόπουλου και σε οργανωμένο χώρο διοργάνωσης πανηγυριού ή επαγγελματικό χώρο εστίασης.

H&T