Ένα 100% ελληνικό φυσικό τσάι φιλοδοξεί να εδραιώσει την παρουσία του στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για το herbal tea που παρασκευάζεται από την εταιρεία Intergamma στη Νάουσα, η διοίκηση της οποίας φιλοδοξεί όχι μόνο να μπει σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό αλλά στα άμεσα σχέδιά της συγκαταλέγεται και η σύναψη στενών σχέσεων με τον ξενοδοχειακό κλάδο.
Της Μαρίας Ακριβού
Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Tourismtoday.gr, o Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Intergamma, κ. Γιώργος Κωνσταντάτος, μίλησε για το εγχείρημα παραγωγής ενός καινοτόμου προϊόντος μέσα σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία αλλά και για τις κινήσεις εξωστρέφειας της εταιρείας.
Δείγματα γραφής έχουν δοθεί ήδη από το Πάσχα όταν το προϊόν μπήκε δυναμικά και στα αστικά κέντρα. Τα πρώτα μηνύματα από τα νησιά στα οποία και τοποθετήθηκε αρχικά το προϊόν είναι θετικά με τους τουρίστες να το ζητούν ολοένα και περισσότερο λόγω των φυτικών του συστατικών και των ευεργετικών για τον οργανισμό ιδιοτήτων. Ο κ. Κωνσταντάτος επιβεβαιώνει δε τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για τη φετινή τουριστική σεζόν και αποκαλύπτει ότι στο business plan της επόμενης χρονιάς ο ξενοδοχειακός κλάδος βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες της Intergamma.
“Το HO.RE.CA για εμάς είναι ένας στρατηγικός χώρος. Το 2014 έχουμε κάνει ένα σχεδιασμό να βγάλουμε συσκευασίες που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για τα ξενοδοχεία.”
Το 2013 προμηνύεται μια θετική χρονιά για την Intergamma καθώς περιμένει να δρέψει τους καρπούς από τις επενδύσεις που πραγματοποίησε μέσα στο 2012 για τη δημιουργία του herbal tea. Η Intergamma ξεκίνησε το 2008 ως μια πολυμετοχική εμπορική εταιρεία εισαγωγών ενώ πριν από ένα χρόνο έκανε στροφή στον προσανατολισμό της και μετατράπηκε σε αμιγώς παραγωγική εταιρεία.
Ξεκινήσατε ως εισαγωγική εταιρεία και πρόσφατα εξελιχθήκατε σε παραγωγική λανσάροντας στην αγορά το herbal tea, ένα φυσικό ελληνικό τσάι. . Η παραγωγή του herbal tea ήταν μια απόφαση που ελήφθη μέσα στο 2012. Θεωρείτε ότι είναι μια ριψοκίνδυνη επιχειρηματική κίνηση ή πηγάζει από την αισιόδοξη οπτική ότι η ανάπτυξη πλησιάζει;
Πράγματι ξεκινήσαμε το 2008 σαν εισαγωγική εταιρεία όμως από τον Ιούλιο του 2011 αποφασίσαμε να στραφούμε στη διαδικασία της παραγωγής ενός ελληνικού προϊόντος, ενός αφεψήματος βοτάνων και να φύγουμε από την εισαγωγή. Κάθε επιχειρηματική κίνηση ενέχει ένα ρίσκο, απλά την περίοδο αυτή είναι πιο δύσκολο να πάρεις την απόφαση να ρισκάρεις και να καινοτομήσεις στην αγορά. Εμείς το πήραμε γιατί πιστεύουμε σ’ αυτό που λέγεται ελληνικό προϊόν και πιστεύουμε ότι το προϊόν μας είναι καινοτόμο και μοναδικό. Πάντα μέσα στις δύσκολες στιγμές και στην κρίση γεννιούνται και ευκαιρίες. Είναι μια ευκαιρία ίσως για εμάς, επειδή δεν υπάρχει ανταγωνισμός και σύγκριση, να αναδείξουμε ένα νέο προϊόν που όμοιό του δεν υπάρχει στην ελληνική αγορά αλλά και στην παγκόσμια.
Ήδη έχετε λάβει τα πρώτα δείγματα κατανάλωσης από τα νησιά στα οποία τοποθετήθηκε αρχικά το προϊόν.Υπάρχει όντως αύξηση της τουριστικής κίνησης;
Θα σας πω το εξής. Πέρυσι κάναμε το πιλοτικό μας βήμα με το προϊόν και μπήκαμε σε νησιά, όπως η Ρόδος, η Κρήτη και η Κέρκυρα, τα οποία θεωρούνται από τα πιο τουριστικά. Ήταν και τα νησιά εκείνα που μας έδωσαν το μήνυμα για τις ελλείψεις που είχε το προϊόν σε ότι αφορά το εικαστικό κομμάτι. Έλειπε δηλαδή η ξενόγλωσση εξήγηση των βοτάνων και η πληροφόρηση γύρω από το προϊόν. Φέτος που κάναμε το δυνατό λανσάρισμα με τη νέα συσκευασία και έχουμε μπει σχεδόν σε όλα τα νησιά το μήνυμα που έχουμε πάρει μέχρι και σήμερα είναι πάρα πολύ ικανοποιητικό. Πράγματι υπάρχει τουριστική κίνηση στα νησιά αυτά. Υπάρχει δε μια προτίμηση στα ελληνικά προϊόντα και ιδιαίτερα στο δικό μας το προϊόν με την έννοια ότι είναι μοναδικό και τυγχάνει αναγνώρισης διότι οι ξένοι γνωρίζουν τα βότανα της ελληνικής γης. Κάτι το οποίο δεν ξέρουν τόσο πολύ οι Έλληνες. Θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή τουριστική χρονιά για το προϊόν το δικό μας. Δώσαμε μεγάλο βάρος στο ξεκίνημά μας και βγήκαμε στην αγορά λίγο πριν το Πάσχα. Επεκτείναμε το herbal tea πρώτα στην επαρχεία και στα νησιά για να προλάβουμε την τουριστική σεζόν και το Πάσχα και στη συνέχεια μπήκαμε στα μεγάλα κέντρα, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Πειραιάς και η Πάτρα.
Η εταιρεία στηρίζει την τοπική κοινωνία της Νάουσας. Έχετε κάποια εικόνα αναφορικά με το πώς θα κινηθεί η τουριστική σεζόν στην περιοχή;
Στη Νάουσα βρίσκεται το εργοστάσιο παραγωγής και εμφιάλωσης του herbal tea. Δεν μπορώ να πω και δεν ξέρω αν έχει εισερχόμενο τουρισμό, όπως έχουν άλλα μέρη στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως για παράδειγμα η Χαλκιδική, εννοώ προορισμοί που είναι περισσότερο τουριστικοί. Παρόλα αυτά στηρίζουμε την τοπική οικονομία της Νάουσας, δίνοντας εργασία σε ανθρώπους που μένουν μόνιμα στην περιοχή. Επιπλέον στηρίζουμε και πανελλαδικά την γεωργική οικονομία λόγω του ότι όλα μας τα βότανα καλλιεργούνται και αγοράζονται από την Ελλάδα.
Ποια η διαφορά του herbal tea συγκριτικά με άλλα ροφήματα που κυκλοφορούν στην αγορά;
Η διαφορά του είναι ότι είναι ένα καινοτόμο ελληνικό προϊόν, το οποίο είναι φτιαγμένο με βότανα 100% της ελληνικής γης. Είναι αφέψημα και δεν είναι τσάι παρόλο που χρησιμοποιούμε τη λέξη τσάι. Χρησιμοποιήσαμε μια διεθνή ορολογία που είναι παγκοσμίως γνωστή, τη λέξη tea, γι’ αυτό και το χαρακτηρίζουμε ως herbal tea. Η καινοτομία του συνίσταται στο ότι είναι συνδυασμός βοτάνων όπως τσάι του βουνού, λουίζα, μαραθόσπορος, μηδική και ιβίσκος με φυσική γλυκαντική στέβια στο 100%. Κάτι που το καθιστά ένα προϊόν πλούσιο σε ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Τι προοπτικές υπάρχουν για τοποθέτηση των προϊόντων της εταιρείας στο εξωτερικό;
Μεγάλες γιατί ήδη τα πρώτα μηνύματα που λάβει είναι ενθαρρυντικά. Έχουμε κάνει κινήσεις εξωστρέφειας και εξαγωγής του προϊόντος και πολλές χώρες έχουν ανταποκριθεί στην καινοτομία του προϊόντος. Στην Κύπρο πάμε πολύ καλά. Περιμένουμε απαντήσεις από Γερμανία, Καναδά, Αμερική, Αυστραλία, Ιταλία αλλά και από τη Ρωσία στην οποία είχαμε πάρει πέρυσι μέρος στην εκδήλωση τροφίμων και ποτών.
Θα αξιοποιούσατε τον ξενοδοχειακό κλάδο για να προωθήσετε το herbal tea; Θα μπορούσε το συγκεκριμένο προϊόν να αποτελεί μέρος του ελληνικού πρωινού;
Βέβαια γιατί ο τουρισμός είναι ένα από τα κύρια στοιχεία τροφοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Το HO.RE.CA για εμάς είναι ένας στρατηγικός χώρος. Το 2014 έχουμε κάνει ένα σχεδιασμό να βγάλουμε συσκευασίες που θα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για τα ξενοδοχεία γιατί αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να αγοράσουν τη δική μας συσκευασία που είναι των 500 ml. Κάποια ξενοδοχεία και εστιατόρια ήδη το κάνουνε αλλά θέλουνε συσκευασίες οι οποίες να είναι των 2 ή 3 λίτρων. Μιλάμε στην ουσία για πολυσυσκευασίες. Είναι στο πλάνο μας να επέκταθούμε στον κλάδο των ξενοδοχείων την επόμενη χρονιά. Δυστυχώς φέτος δεν προλαβαίνουμε. Είναι ξεχωριστό κανάλι πώλησης για εμάς που σημαίνει ότι θα το αντιμετωπίσουμε με τη ζήτηση και τις ανάγκες που έχει.
Θεωρείτε ότι τα ξενοδοχεία είναι ένας τρόπος διαφήμισης του herbal tea;
Φυσικά και είναι διότι ο περισσότερος κόσμος που επισκέπτεται την Ελλάδα μένει σε ξενοδοχεία και τρώει στα εστιατόρια. Αναμφίβολα το να βλέπεις ένα τέτοιο προϊόν σε μίνι μπαρ μεγάλων ξενοδοχείων δίνει και μια αίγλη για το προϊόν μας.
Πώς έκλεισε το οικονομικό έτος 2012 για την INTERGAMMA και ποιοι οι στόχοι για την τρέχουσα χρονιά;
Δεν θα έλεγα θετικά διότι πέρυσι ήταν ουσιαστικά η χρονιά που επενδύσαμε όλα τα κεφάλαια στην παραγωγική διαδικασία και στο στήσιμο του προϊόντος. Το 2013 είναι η χρονιά που ευελπιστούμε να έχουμε την κερδοφορία ουσιαστικά που περιμένουμε μέσα από το business plan που έχει σχεδιαστεί.