
Σύνταξη: tourismtoday.gr
Η παγκόσμια ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια συνέχισε την ισχυρή της ανάκαμψη τον Ιούνιο.
Κατέγραψε απότομη αύξηση σε επιβάτες στην Ασία-Ειρηνικό και συνεχιζόμενη ζήτηση σε Ευρώπη και ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA).
Η συνολική κίνηση τον Ιούνιο του 2022 (μετρούμενη σε επιβατικά χιλιόμετρα ή RPK) αυξήθηκε κατά 76,2% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2021, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης ισχυρής ανάκαμψης της διεθνούς κίνησης.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κίνηση βρίσκεται πλέον στο 70,8% των επιπέδων πριν από την κρίση.
Πηγή: IATA
- Η κίνηση εσωτερικού για τον Ιούνιο του 2022 αυξήθηκε κατά 5,2% σε σύγκριση με την περσινή περίοδο.
Οι ισχυρές βελτιώσεις στις περισσότερες αγορές, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση ορισμένων περιορισμών κλειδώματος που σχετίζονται με την Omicron στην κινεζική εγχώρια αγορά, συνέβαλαν στο αποτέλεσμα.
Η συνολική κίνηση εσωτερικού Ιουνίου 2022 ήταν στο 81,4% του επιπέδου του Ιουνίου 2019. - Η διεθνής κίνηση αυξήθηκε 229,5% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2021. Η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών στα περισσότερα μέρη της Ασίας-Ειρηνικού συμβάλλει στην ανάκαμψη.
Τον Ιούνιο του 2022 τα διεθνή RPK έφτασαν το 65% των επιπέδων του Ιουνίου 2019.

«Η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια παραμένει ισχυρή. Μετά από δύο χρόνια lockdown και περιορισμούς στα σύνορα, οι άνθρωποι εκμεταλλεύονται την ελευθερία να ταξιδεύουν όπου μπορούν, δήλωσε ο Willie Walsh, γενικός διευθυντής της IATA.
Οι αερομεταφορείς στην Ευρώπη σημείωσαν αύξηση της κίνησης 234,4%, δεύτεροι μετά την Ασία-Ειρηνικό, όπου η κίνηση αυξήθηκε κατά 492%.
Η χωρητικότητα στην Ευρώπη μέχρι τον Ιούνιο αυξήθηκε 134,5% και ο συντελεστής φορτίου αυξήθηκε κατά 25,8 ποσοστιαίες μονάδες στο 86,3%.
Η διεθνής κίνηση εντός της Ευρώπης ήταν πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους.
Ωστόσο, οι αεροπορικές εταιρείες συνεχίζουν να αγωνίζονται για να ανταποκριθούν στη ζήτηση».
Η ευελιξία εξακολουθεί να είναι απαραίτητη
Ο Willie Walsh επιμένει ότι αυτός είναι «ο λόγος για να συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε ευελιξία στους κανόνες χρήσης slots».
Όπως πρόσθεσε «η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιστρέψει στη μακροχρόνια απαίτηση 80-20 είναι πρόωρη.
Τα αεροδρόμια δεν είναι σε θέση να υποστηρίξουν τη δηλωμένη χωρητικότητα τους ακόμη και με το τρέχον όριο του 64% και έχουν παρατείνει τα πρόσφατα ανώτατα όρια επιβατών έως τα τέλη Οκτωβρίου.
Η ευελιξία εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για την υποστήριξη μιας επιτυχημένης ανάκαμψης».
Κατέκρινε επίσης τα αεροδρόμια -ιδίως το Χίθροου– επειδή περιόρισαν τον αριθμό των επιβατών και εμπόδισαν τις αεροπορικές εταιρείες να «ωφεληθούν από την έντονη ζήτηση».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της IATA, τα δεδομένα απόδοσης επιπέδου εξυπηρέτησης του Χίθροου για τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους δείχνουν ότι «απέτυχαν παταγωδώς να παρέχουν βασικές υπηρεσίες και έχασαν τον στόχο τους για την υπηρεσία ασφάλειας επιβατών κατά 14,3 βαθμούς, είπε.
Τα στοιχεία για τον Ιούνιο δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί, αλλά αναμένεται να δείξουν το χαμηλότερο επίπεδο εξυπηρέτησης από το αεροδρόμιο από τότε που ξεκίνησε η μέτρηση δεδομένων».
Η κίνηση των ευρωπαϊκών αερομεταφορέων
Η κίνηση των ευρωπαϊκών αερομεταφορέων τον Ιούνιο αυξήθηκε 234,4% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2021.
Η χωρητικότητα αυξήθηκε 134,5% και ο συντελεστής φορτίου αυξήθηκε 25,8 ποσοστιαίες μονάδες στο 86,3%.
Η διεθνής κίνηση εντός της Ευρώπης είναι πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους.
Η απότομη αύξηση κίνησης σε Ασία-Ειρηνικό
Εν τω μεταξύ, η απότομη αύξηση της κίνησης στην Ασία-Ειρηνικό αντανακλά τις πρόσφατες πολιτικές αποφάσεις σε χώρες όπως η Ιαπωνία και η Κίνα για το άνοιγμα εκ νέου των ταξιδιωτικών αγορών.
Ωστόσο, η ανάκαμψη βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια, με τα επίπεδα κυκλοφορίας να είναι ακόμη περισσότερο από 70% χαμηλότερα από τα επίπεδα πριν από την πανδημία.
Στην Κίνα, τα εγχώρια RPK αυξήθηκαν τον Ιούνιο, ήταν στο +70,2%, καθώς η χώρα σταδιακά ξαναρχίζει τα αεροπορικά ταξίδια μετά από μια περίοδο αυστηρών περιορισμών που σχετίζονται με τον Covid.
Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019, τα επίπεδα κυκλοφορίας εντός της χώρας εξακολουθούν να είναι μειωμένα κατά 51%. Αλλά αυτό αντιπροσωπεύει άνοδο 20 ποσοστιαίων μονάδων από -71%που καταγράφηκε τον Μάιο.
Οι μεταφορείς σε Βόρεια Αμερική και Λατινική Αμερική
Οι μεταφορείς στη Βόρεια Αμερική και τη Λατινική Αμερική συνέχισαν να παρουσιάζουν αύξηση της κίνησης, 168,9% και 136,6%, αντίστοιχα.
Η χωρητικότητα αυξήθηκε 95% στη Βόρεια Αμερική και ο συντελεστής φορτίου αυξήθηκε κατά 24,1 ποσοστιαίες μονάδες στο 87,7%, που ήταν ο υψηλότερος μεταξύ των περιοχών.
Η εσωτερική κίνηση των ΗΠΑ παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο, σημειώνοντας αύξηση μόλις 0,3%.
Σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019, ο όγκος κίνησης μειώθηκε στο 8,2% κάτω από το επίπεδο του Ιουνίου 2019, από μείωση περίπου 5% τον Μάιο.
Η Λατινική Αμερική σημείωσε άνοδο της χωρητικότητας τον Ιούνιο 107,4% και ο συντελεστής φορτίου αυξήθηκε κατά 10,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 83,3%.
Αφού προηγήθηκε στον συντελεστή φορτίου για 20 συνεχείς μήνες, η περιοχή υποχώρησε και πάλι στην τρίτη θέση τον Ιούνιο.
Η κίνηση της Μέσης Ανατολής
Η κίνηση των αεροπορικών εταιρειών της Μέσης Ανατολής ήταν στο +246,5% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2021, ενώ οι αφρικανικές αεροπορικές εταιρείες σημείωσαν αύξηση 103,6% στα RPK του Ιουνίου σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, καθώς η διεθνής κίνηση μεταξύ της Αφρικής και των γειτονικών περιοχών πλησίασε τα επίπεδα πριν από την πανδημία.
Κοιτάζοντας το μέλλον, η IATA εκτιμά ότι το εκ νέου άνοιγμα των αγορών της Ασίας-Ειρηνικού θα δώσει «ανανεωμένη ώθηση» στην παγκόσμια ανάκαμψη των επιβατών, ενώ ο πληθωρισμός μπορεί να αρχίσει να μειώνει τη συσσωρευμένη ζήτηση.