Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) όρισε ένα νέο πρόγραμμα πιστοποίησης για να εξασφαλίζεται η ασφαλής μετακίνηση και η καλή μεταχείριση των ζώων που ταξιδεύουν αεροπορικώς.
Το Κέντρο Πιστοποίησης για τους Ανεξάρτητους Ορκωτούς Ελεγκτές Ζώων (CEIV Live Animals) θα παρέχει στους ενδιαφερόμενους σε όλο τον κόσμο μέσω μιας σειράς ελέγχων ένα αξιόπιστο δείκτη ποιότητας που θα εγγυάται ότι οι πιστοποιημένες εταιρείες από την CEIV Live Animals θα διαθέτουν τα υψηλότερα πρότυπα στη μεταφορά και θα συμορφώνονται με τους κανόνες που έχουν οριστεί για τη μεταχείριση των ζώων.
Ο χειρισμός και η μεταφορά ζώντων ζώων δεν είναι παιχνιδάκι, τονίζει η ΙΑΤΑ. Το κάθε ζώο έχει τις δικές του ξεχωριστές απαιτήσεις, τόσο σωματικές αλλά και συναισθηματικές, επομένως είναι σημαντικό όταν τοποθετούνται σε ένα άγνωστο περιβάλλον να τοποθετούνται από επαγγελματίες.
“Το περασμένο έτος περίπου 16.000 σκύλοι και γάτες, 400 άλογα, 200.000 ερπετά, 2.000 πουλιά και 28 εκατομμύρια ψάρια ταξίδευαν περνώντας από το HARC, δήλωσε ο Tim Strauss, αντιπρόεδρος της AirCanada Cargo, προσθέτοντας πως η μετακίνηση ζώων είναι μια πολύπλοκη επιχείρηση που απαιτεί καλό σχεδιασμό, είτε πρόκειται για κατοικίδια είτε για ένα ζωολογικό κήπο.
Η διασφάλιση της ασφάλειας και της καλής διαβίωσης αυτών των ζώων είναι η βάση της συνεργασίας μας με την ΙΑΤΑ για την ανάπτυξη του προγράμματος CEIV Live Animals.
Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την IATA για την περαιτέρω ενίσχυση του προγράμματος και την υποστήριξη της παγκόσμιας εφαρμογής του”.
Το πρόγραμμα CEIV Live Animals βασίζεται στους κανονισμούς του παγκόσμιου προτύπου IATA Live Animals (LAR) για τη μεταφορά ζώων με αεροπλάνο, το οποίο έχει σχεδιαστεί από εμπειρογνώμονες της αεροπορικής βιομηχανίας, κτηνιάτρους, κυβερνητικές και μη οργανώσεις που ενδιαφέρονται για τη μεταφορά των ζώων.
Το Κέντρο Υποδοχής Ζώων Heathrow του Λονδίνου (HARC) και η Air Canada Cargo διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια να προωθηθεί το πρόγραμμα CEIV Live Animal.
Επιπλέον το πρόγραμμα CEIV Live Animals προσπαθεί να αντιμετωπίσει το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων μέσω του ελέγχου τήρησης της Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών της Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας (CITES) το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει τη μη αεροπορική μεταφορά αγρίων ζώων και φυτών.