
Η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων τομέων αεροπορικών μεταφορών και η αυξημένη συνεργασία για την παροχή βοήθειας στα κράτη σε όλες τις περιοχές για την υποστήριξη της νέας Πολιτικής για την Υποστήριξη Εφαρμογής της ΔΟΠΑ που παρέχεται στα κράτη που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο ICAO την περασμένη εβδομάδα, ήταν μεταξύ των βασικών θεμάτων αναθεωρήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Μικτής Επιτροπής του Μνημονίου Συνεργασίας ΔΟΠΑ/ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της ICAO στις 10 Μαρτίου 2022.
Συμπρόεδρος από τον Γενικό Γραμματέα της ΔΟΠΑ Juan Carlos Salazar και τον Γενικό Διευθυντή Κινητικότητας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , Henrik Hololei , στη συνάντηση συμμετείχαν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ στον ICAO, ο επικεφαλής του γραφείου της ΕΕ στο Μόντρεαλ και σε άλλους ICAO , αξιωματούχους της ΕΕ και του Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA).
Η επιτροπή ενέκρινε μια νέα ρύθμιση εργασίας με στόχο την υποστήριξη και την προώθηση των δραστηριοτήτων του άλλου στον τομέα της αναφοράς ατυχημάτων και συμβάντων στην πολιτική αεροπορία. Αυτό σχετίζεται συγκεκριμένα με τη χρήση του εργαλείου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Συντονισμού Συστημάτων Αναφοράς Ατυχημάτων και Συμβάντων (ECCAIRS) για την εφαρμογή του Παραρτήματος 13 – Απαιτήσεις αναφοράς διερεύνησης αεροσκαφών και ατυχημάτων από τον ΔΟΠΑ και τα κράτη μέλη, μαζί με άλλες απαιτήσεις δεδομένων ασφαλείας. Η χρήση αυτού του κοινού εργαλείου θα πρέπει να βελτιώσει σημαντικά τη συνδεσιμότητα δεδομένων που απαιτείται για να γίνει πιο ενεργός σε θέματα ασφάλειας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παράσχει σημαντική τεχνογνωσία και πόρους στον ΔΟΠΑ πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τα κράτη μέλη της να προσφέρουν κυρίως σημαντικές συνεισφορές στις ομάδες εργασίας της Ομάδας Διευκόλυνσης της ΔΟΠΑ σχετικά με εστίες υγείας στην αεροπορία και στα αρχεία ονομάτων επιβατών. Η συμβολή των εμπειρογνωμόνων της ΕΕ στο έργο της ICAO στον τομέα της κυβερνοασφάλειας εκτιμήθηκε επίσης ιδιαίτερα.
Τα μέλη της επιτροπής υπογράμμισαν περαιτέρω τη σημασία της προώθησης της συνεργασίας σε τομείς συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του συστήματος αντιστάθμισης και μείωσης άνθρακα της ICAO για τη διεθνή αεροπορία (CORSIA), της ανάπτυξης και χρηματοδότησης βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (SAF) και της παράδοσης έργων διεθνούς συνεργασίας και βοήθειας .
Αυτές οι συζητήσεις τόνισαν την προβλεπόμενη υιοθέτηση ενός μακροπρόθεσμου φιλόδοξου στόχου (LTAG) στο Περιβάλλον για τον τομέα των διεθνών αερομεταφορών στην 41η σύνοδο της Συνέλευσης του ICAO τον Σεπτέμβριο του 2022, για τον οποίο θα διεξαχθούν οι επερχόμενοι Παγκόσμιοι Διάλογοι Αεροπορίας LTAG από τις 28 Μαρτίου έως Η 8η Απριλίου 2022 και η Σύνοδος Υψηλού Επιπέδου της ΔΟΠΑ από τις 20 έως τις 22 Ιουλίου 2022, θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές όσον αφορά την οικοδόμηση της δυναμικής.
ICAO και ILO για ενίσχυση της συνεργασίας για τη συμβολή στη βιώσιμη ανάπτυξη και την ισότητα των φύλων στον εργασιακό τομέα των αερομεταφορών
Η συλλογή δεδομένων και η προώθηση των πλεονεκτημάτων βιώσιμης ανάπτυξης που παρέχονται από τα αεροπορικά επαγγέλματα, ιδιαίτερα για τις γυναίκες, είναι το επίκεντρο μιας νέας συμφωνίας που υπέγραψε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ICAO Salvatore Sciacchitano και του Γενικού Διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) Guy Ryder.
Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο Συνεννόησης (MoU), η ICAO και η ILO θα εργαστούν για να αξιοποιήσουν τις συμπληρωματικές τους προσπάθειες και τη συνοχή της πολιτικής στο πλαίσιο των αντίστοιχων εντολών τους για την παγκόσμια αεροπορία και την εργασία, με απώτερο στόχο την αποτελεσματικότερη υποστήριξη στα κράτη που επιδιώκουν τώρα να επιτύχουν Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) της Ατζέντας του ΟΗΕ 2030.
Με άμεση ισχύ, το Μνημόνιο Συνεννόησης θα εξασφαλίσει βελτιωμένη πρόοδο της ΔΟΠΑ/ΔΟΕ για την ισότητα των φύλων και τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω μιας ευρείας ποικιλίας κοινών δραστηριοτήτων, που θα περιλαμβάνουν έρευνα, τεχνικές συναντήσεις, τεχνικές συμβουλευτικές υπηρεσίες, κατάρτιση και συνεργασία για την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών, εργαλείων και μεθοδολογιών.
«Η σύναψη αυτής της συμφωνίας από τη ΔΟΠΑ με τη ΔΟΕ ανταποκρίνεται στα ψηφίσματα της Συνέλευσης της ΔΟΠΑ σχετικά με τους ΣΒΑ της Ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών και την ισότητα των φύλων, που απαιτούν νέες εταιρικές σχέσεις εντός του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών για την υποστήριξη της ενίσχυσης της συμβολής της αεροπορίας στη βιώσιμη ανάπτυξη και για την επίδειξη ισχυρών , αποφασιστική ηγεσία και δέσμευση για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών», παρατήρησε ο Πρόεδρος Sciacchitano.
Η Συνέλευση του ICAO αποτελείται από τα 193 κράτη μέλη και συνέρχεται ανά τριετία. Το ψήφισμα A40-21 της Συνέλευσης του ΔΟΠΑ του 2019, η συμβολή της Αεροπορίας στην Ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, υπογραμμίζει πώς το έργο της ΔΟΠΑ για την υποστήριξη των βελτιώσεων των κρατών στην ασφάλεια, την ασφάλεια, τη βιωσιμότητα και τη συνδεσιμότητα του παγκόσμιου συστήματος αεροπορικών μεταφορών συμβάλλει άμεσα στο επίτευγμα των ΣΒΑ.
Ένα παλαιότερο ψήφισμα A39-30 της Συνέλευσης του 2016, σχετικά με το πρόγραμμα ICAO για την ισότητα των φύλων, είχε επίσης τονίσει πώς η διασφάλιση ίσων ευκαιριών για τις γυναίκες στον τομέα των αερομεταφορών παρέχει μια κρίσιμη ευκαιρία για την προώθηση ευρύτερης προόδου προς την ισότητα των φύλων.
«Η συμφωνία είναι πολύ επίκαιρη εν όψει των σοβαρών προκλήσεων που έχει προκαλέσει η πανδημία για τα δικαιώματα των εργαζομένων στον τομέα των αερομεταφορών», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Ράιντερ. « Η ΔΟΕ ανυπομονεί να συνεργαστεί με τους συναδέλφους μας στο ICAO για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της πανδημίας και για την οικοδόμηση μιας κοινωνικά βιώσιμης ανάκαμψης και αξιοπρεπούς εργασίας στον τομέα».