Απευθυνόμενοι στο Παγκόσμιο Συμπόσιο ICAO για την Εφαρμογή της Καινοτομίας στην Αεροπορία, οι ηγέτες της ICAO τόνισαν την υψηλή εξάρτηση του κλάδου από την καινοτομία για την αντιμετώπιση της πανδημικής ανάκαμψης και της μελλοντικής βιωσιμότητας.
«Με κάθε νέα δεκαετία έρχονται νέες ευκαιρίες για καινοτομία και αναμένω ότι τα επόμενα δέκα χρόνια θα είναι μία από τις πιο συναρπαστικές και προκλήσεις που αντιμετώπισε ποτέ ο τομέας μας», σχολίασε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΔΟΠΑ Salvatore Sciacchitano .
Ο Γενικός Γραμματέας της ICAO Δρ. Fang Liu υπογράμμισε τον βαθμό στον οποίο η καινοτομία θα επηρεάσει τα μέτρα ελέγχου ασφάλειας και υγείας για κυβερνήσεις και ταξιδιώτες αεροπορικών μεταφορών, ώστε να καταστεί δυνατή η πλήρης ανάκαμψη των αερομεταφορών από την πανδημία COVID-19 και να διευκολυνθεί η ικανότητα του κλάδου να αντέξει σε μια μελλοντική πανδημία.
Το περιβάλλον κρίσης COVID-19 επιταχύνει ήδη τις εξελίξεις γύρω από τον έλεγχο των επιβατών χωρίς επαφή και την ψηφιοποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού.
Όσον αφορά το πολύ δυναμικό περιβάλλον της καινοτομίας που οδηγεί την ανάπτυξη drones και άλλων νέων τύπων αεροσκαφών και πτητικών λειτουργιών σήμερα, ο Γενικός Γραμματέας Liu τόνισε ότι η ICAO παραμένει στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πιεστικής και θεμελιώδους παγκόσμιας ανάγκης για πρότυπα Unmanned Aircraft System (UAS) , εκτός από τις ευθυγραμμισμένες λύσεις για τη μη επανδρωμένη διαχείριση της κυκλοφορίας στις αστικές περιοχές.
«Αναγνωρίζουμε επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση θα συμβάλλουν σημαντικά στον τρόπο συλλογής και διαχείρισης του απίστευτου όγκου δεδομένων που δημιουργεί το δίκτυό μας και ότι αυτές οι τεχνολογίες, εκτός από τις νέες δυνατότητες blockchain, θα φέρουν θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο παρακολουθεί, αξιολογεί ή απλώς διαχειρίζεται την απόδοση του δικτύου μας » , σχολίασε.
Η εταιρική σχέση ήταν ένας άλλος τομέας όπου οι ηγέτες της ICAO τόνισαν ορισμένες βασικές βραχυπρόθεσμες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν, συμπεριλαμβανομένης της νέας συμφωνίας της ICAO με το Διεθνές Φόρουμ για την Αεροπορική Έρευνα (IFAR) και τη δημιουργία ενός νέου Συμβουλευτικού Φόρουμ ICAO-Industry που θα εργαζόταν για την προώθηση περισσότερων αποτελεσματικών και αποδοτικών δεσμών με επιχειρηματίες του κλάδου.
Ο Γενικός Γραμματέας κατέληξε επιβεβαιώνοντας ότι η ICAO έχει δεσμευτεί να παρέχει στις χώρες στοχευμένη βοήθεια για να υποστηρίξει την εφαρμογή των τελευταίων καινοτομιών, είτε μέσω της κατάρτισης και της ανάπτυξης ικανοτήτων ή της εμπειρογνωμοσύνης που μπορεί να προσφέρει, είτε μέσω της ανάπτυξης εργαλείων υλοποίησης και διαχείρισης έργων και πόρους από το Πρόγραμμα Τεχνικής Συνεργασίας.
Ο