Σύνταξη: tourismtoday.gr

Μόνο κατά το δεύτερο τετράμηνο του 2021 εκτιμά o Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (International Civil Aviation Organization-ICAO) ότι θα παρατηρηθεί οποιαδήποτε βελτίωση στην εικόνα των αερομεταφορών παγκοσμίως, αν και αυτό θα εξακολουθήσει να είναι σε άμεση συνάρτηση της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης της πανδημίας και της διάθεσης των εμβολίων.

Στο πιο αισιόδοξο σενάριο, από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους ο αριθμός των επιβατών αναμένεται να ανακάμψει στο 71% των επιπέδων του 2019 (53% όσον αφορά τα διεθνή ταξίδια και 84% για τα ταξίδια εσωτερικού).

Με βάση το πιο απαισιόδοξο σενάριο, προβλέπεται ανάκαμψη σε ποσοστό μόνο 49%, ήτοι 26% για τα διεθνή ταξίδια και 66% για τα ταξίδια εσωτερικού).

Υπέρογκες ζημιές

Η κατάρρευση των εσόδων των αεροπορικών εταιρειών, που προκλήθηκε από την πτώση της εναέριας κυκλοφορίας, οδήγησε σε οικονομική ασφυξία ολόκληρο τον κλάδο των αερομεταφορών, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την οικονομική βιωσιμότητα του τομέα και απειλώντας εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο.

Ενδεικτικό της ζημιάς που κατέγραψε ο κλάδος των αερομεταφορών είναι ότι πάνω από το 50% των διεθνών τουριστών ταξίδευαν στο παρελθόν με αεροπλάνο για να φτάσουν στον προορισμό τους.

Η πτώση των εσόδων των αεροπορικών εταιρειών ύψους 370 δισ. δολαρίων παγκοσμίως αντιπροσωπεύει απώλειες 120 δισ. δολαρίων για την Ασία / Ειρηνικό, 100 δισ. δολαρίων για την Ευρώπη και 88 δισ. δολαρίων για τη Βόρεια Αμερική, 26 δισ. δολαρίων, 22 δισ. δολαρίων και 14 δισ. δολαρίων για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, για τη Μέση Ανατολή και για την Αφρική αντίστοιχα. Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές αφορούν την παρατεταμένη ισχνή κινητικότητα σε επίπεδο ζήτησης, με κυριότερους κινδύνους για την παγκόσμια ανάκαμψη των αεροπορικών ταξιδιών να κυριαρχούν το πρώτο τρίμηνο του 2021, προκαλώντας ενδεχομένως περαιτέρω επιδείνωση.

Βουτιά

Τις προηγούμενες ημέρες, ο ICAO είχε κάνει λόγο για «βουτιά» 60% της αεροπορικής επιβατικής κίνησης παγκοσμίως το 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς να παραμένουν σε ισχύ σε όλο τον κόσμο σε μια προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης της νόσου Covid-19, ο αριθμός των επιβατών έφτασε τα 1,8 δισεκατομμύρια το 2020, πέφτοντας στα επίπεδα του 2003, από 4,5 δισεκατομμύρια το 2019, με τον οργανισμό να προειδοποιεί ότι η πτώση της ζήτησης θα συνεχιστεί για το τρέχον τρίμηνο και ενδέχεται ακόμη και να επιδεινωθεί.

Το 2020, η μείωση της αεροπορικής επιβατικής κίνησης έφτασε το 50% στις πτήσεις εσωτερικού, και 74% στις διεθνείς πτήσεις, οι οποίες μετέφεραν 1,4 δισεκατομμύρια λιγότερα άτομα από όσα το 2019, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να έχουν υποστεί σωρευτικές ζημίες 370 δισ. δολαρίων.