Η ICAO και το Διεθνές Φόρουμ για την Αεροπορική Έρευνα (IFAR) θα κλιμακώσουν τη συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών για την προώθηση της καινοτομίας μέσω μιας νέας συμφωνίας στο Μόντρεαλ αυτήν την εβδομάδα.

Η συμφωνία υπογράφηκε με την ευκαιρία συνάντησης υψηλού επιπέδου μεταξύ του Γενικού Γραμματέα, του Προέδρου του Συμβουλίου της ICAO και των μελών του Συμβουλίου και των Αρχών του IFAR.

Και τα δύο μέρη αναγνώρισαν την ανάγκη για ανεξάρτητη αξιολόγηση των καινοτομιών για να πλαισιώσει και να προστατεύσει την έννοια του γενικού συμφέροντος, στο πλαίσιο μιας ποικιλίας μετασχηματιστικών αλλαγών στον κλάδο των αερομεταφορών.

Εστιάζοντας στην προώθηση της καινοτόμου και βιώσιμης ανάπτυξης της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας παγκοσμίως, το Μνημόνιο Συνεννόησης καλεί τον ICAO και το IFAR να συνεργαστούν για τους αντίστοιχους στόχους ασφάλειας, ασφάλειας και βιωσιμότητας και να συνεργαστούν για την επιστημονική αξιολόγηση νέων οδών καινοτομίας.

«Αυτή η νέα συμφωνία ICAO-IFAR θα είναι μεταμορφωτική επιτρέποντας στην ερευνητική κοινότητα να συμμετέχει με πιο δυναμικό και αποτελεσματικό τρόπο με τον ICAO», παρατήρησε ο Γενικός Γραμματέας του ICAO Juan Carlos Salazar . «Η παρακολούθηση και η κατανόηση του αντίκτυπου των τεχνολογικών καινοτομιών και των καινοτομιών διεργασιών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική υποστήριξη των κρατών στην καθιέρωση σχετικής διεθνούς καθοδήγησης».

Η εκθετική αύξηση του αριθμού των καινοτόμων αερομεταφορών σε όλο τον κόσμο θα βοηθήσει τον κλάδο να κάνει τις γενετικές αλλαγές που απαιτούνται για να ανταποκριθεί στις κρίσιμες δεσμεύσεις μείωσης των εκπομπών και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως συμφόρηση εναέριου χώρου, εκ νέου άνοιγμα των συνόρων, ψηφιοποίηση, απελευθέρωση και ανθεκτικότητα σε μελλοντικές κρίσεις. Επιτρέποντας έτσι στη διεθνή αεροπορία να γίνει ισχυρότερος φορέας ειρήνης, ανάπτυξης και ευημερίας για όλους.

Η δυναμική εξέλιξη του οικοσυστήματος των αερομεταφορών αντιπροσωπεύει μια τεράστια ευκαιρία για την κοινωνία στο σύνολό της, αλλά εγείρει επίσης προκλήσεις για τον καθορισμό προτύπων και τους ρυθμιστικούς φορείς να κατανοήσουν πλήρως και να ενοποιήσουν τις αναδυόμενες τεχνολογίες και δυνατότητες αιχμής.

Με τον τομέα των αερομεταφορών να συμβάλλει άμεσα στους 15 από τους 17 στόχους βιώσιμων εξελίξεων της Ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών, η υποστήριξη που παρέχεται από τη συμφωνία θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι αυτές οι καινοτομίες συμβάλλουν πλήρως στον ευρύτερο ρόλο της αεροπορίας ως καταλύτη για τη βιώσιμη ανάπτυξη παγκοσμίως.