Ο εγχώριος κλάδος της υποστήριξης αεροπορικών με-ταφορών εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Σύμφωνα με τον κ. Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectoral Studies Senior Analyst, η φετινή χρονιά επιφύλασσε επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, καθώς οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της χώρας και τα σενάρια για έξοδο από την ευρωζώνη δημιούργησαν κλίμα έντονης αβεβαιότητας. Επιπλέον, η τραπεζική αργία, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και η διενέργεια του δημοψηφίσματος τον Ιούλιο επηρέασαν αρνητικά την τουριστική αγορά, δυσχεραίνοντας τις συναλλαγές στην πραγματική οικονομία, με αρκετούς αλλοδαπούς ταξιδιώτες να προχωρούν σε ακύρωση των κρατήσεών τους.
Τελικά, η επίτευξη συμφωνίας επανέφερε άμεσα τις διεθνείς αφίξεις σε ανοδική τροχιά. Έτσι, η επιβατική ροή σε πολλά κύρια αεροδρόμια αποκαταστάθηκε, προς όφελος των συνεργαζόμενων εταιρειών επίγειας εξυπηρέτησης.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία του ΣΕΤΕ για το α’ επτάμηνο του 2015, περίοδος στην οποία περιέχονται οι αρνητικές επιπτώσεις των προαναφερομένων παραμέτρων: ο αριθμός των εισερχομένων τουριστών στα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας έφτασε τα 8,7 εκατ., αριθμός αυξημένος κατά 6,5% σε ετήσια βάση, γεγονός που υποδηλώνει ότι τη χώρα επισκέφθηκαν περίπου 530.000 περισσότεροι ταξιδιώτες.
Ωστόσο ευνοημένη από την εξέλιξη αυτή ουσιαστικά είναι μόνο η Αθήνα, όπου ο αριθμός των επισκεπτών από το εξωτερικό είναι αυξημένος κατά 26,5%, ενώ οι υπόλοιποι προορισμοί αθροιστικά δεν εμφανίζουν ση-μαντική διαφοροποίηση στις αφίξεις τους (μόλις +0,5%).
Οι αυξημένες απαιτήσεις για υπηρεσίες εξυπηρέτησης και διαχείρισης του επιβατικού κοινού διαφαίνονται και από τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για το σύνολο των αφίξεων και αναχωρήσεων στις γραμμές εσωτερικού και εξωτερικού. Αναλυτικά, η συνολική επιβατική κίνηση το 2014 εμφάνισε επιτάχυνση του ρυθμού ανόδου σε 16%, στους 44,6 εκατ. επιβάτες. Η διψήφια αυτή αύξηση προήλθε τόσο από τα δρομολόγια εξωτερικού (+14,2%, στους 28,5 εκατ. επιβάτες), όσο και εσωτερικού (+21%, σε περίπου 12 εκατ. επιβάτες).
Σύμφωνα με την κα Μαρία Μεταξογένη, διευθύνουσα σύμβουλο της Infobank Hellastat, “οι συνολικές αφίξεις τουριστών στη χώρα τη φετινή χρονιά αναμένεται να αυξηθούν με ικανοποιητικό ρυθμό και να φτάσουν τα 25 εκατ. Επομένως, η ανοδική πορεία των οικονομικών μεγεθών των παρόχων επίγειας εξυπηρέτησης αναμένε-ται να εξακολουθήσει και τη φετινή χρονιά, με θετικές επιδράσεις να προκύπτουν κυρίως από τα αεροδρόμια της Αθήνας, της Σαντορίνης και της Μυκόνου. Επισημαίνουμε ακόμα ότι περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς (αναφορικά με τις υπηρεσίες διαχείρισης επιβατών και αποσκευών) μπορεί να στηριχθεί στην κατάρτιση συ-νεργασιών με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, οι οποίες την τελευταία τριετία έχουν κάνει την παρουσία τους αισθητή στη χώρα μας, επεκτείνοντας τα δρομολόγιά τους με δημοφιλείς στο εξωτερικό ελληνικούς προορισμούς”.