
Ο Δρ Στέφαν Έμπενερ, της Google Γερμανίας, έδωσε στους επισκέπτες της έκθεσης ITB 2024 μια εικόνα για το μέλλον. Μέσω βίντεο μπόρεσαν να βιώσουν μια αναζήτηση στο Google που διέφερε θεμελιωδώς από αυτό που είχαν βιώσει στο παρελθόν: μια αναζήτηση που είναι ταυτόχρονα διαδραστική και πολυτροπική. «Μέσα σε λίγους μήνες αυτή η νέα αναζήτηση Google θα γίνει προσβάσιμη σε όλο τον κόσμο», αποκάλυψε ο Ebner και προέβλεψε ότι ο αντίκτυπος στον ταξιδιωτικό τομέα θα είναι τεράστιος.
Ήδη, ανέφερε ο Έμπενερ η παραδοσιακή αναζήτηση με χρήση όρων αναζήτησης δεν θα ήταν πλέον η μέθοδος που χρησιμοποιούν οι millennials και η Generation Z για να αντλήσουν έμπνευση για νέα ταξίδια ή να προετοιμαστούν για τα ταξίδια τους.
«Οι αναζητήσεις θα πραγματοποιούνται κυρίως χρησιμοποιώντας εικόνες, μέσω αναζήτησης εικόνων Google και χρησιμοποιώντας φωτογραφίες στο Instagram», εξήγησε. Από αυτή τη διαδικασία ο Έμπενερ έλαβε επίσης μια χρήσιμη συμβουλή για το τουριστικό μάρκετινγκ: οι συναρπαστικές και πειστικές οπτικές προσφορές, ειδικά με τη μορφή φωτογραφιών και βίντεο, είναι το κλειδί για την προσέλκυση νέων επισκεπτών.
Μια άλλη τάση είναι αυτή του υπερπροσωποποιημένου ταξιδιωτικού βοηθού, ικανού να ασχολείται με διάφορα μέσα, παρέχοντας χρήσιμη υποστήριξη πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στον προγραμματισμό, την προετοιμασία και τα όνειρα από ό,τι στο ίδιο το ταξίδι». Ακόμη και στο στάδιο της κράτησης, τέτοιοι βοηθοί μπορούν να ρωτήσουν και να πραγματοποιήσουν συγκεκριμένες επιθυμίες, για παράδειγμα στην περίπτωση ταξιδιού με μικρά παιδιά. Όπου υπάρχουν αμφιβολίες, μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει μια εγγραφή βίντεο για να διαπιστώσει εάν η ζημιά από ατύχημα σε ένα νοικιασμένο αυτοκίνητο καλύπτεται από την ασφάλεια. Η μαγική λέξη εδώ είναι η πολυτροπικότητα – οι χρήστες μπορούν επίσης να εφαρμόσουν διάφορα μέσα, φωτογραφίες και βίντεο, προκειμένου να αλληλεπιδράσουν με το σύστημα
Το κλειδί σε πολλά από αυτά είναι το νέο Gemini AI της Google, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από παρόχους καταλυμάτων, για παράδειγμα, για να παράγει αυτόματα περιγραφές κτιρίων με βάση βίντεο. Κατέστη δυνατή η εκπαίδευση του λογισμικού έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πελατών του με τρόπο που να είναι ακριβώς προσαρμοσμένος σε συγκεκριμένες ομάδες-στόχους.
Ο Έμπενερ εξήγησε ότι κάποιος πρέπει να σκεφτεί ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης με τον ίδιο τρόπο όπως ένας εκπαιδευόμενος που μπήκε πρόσφατα στην εταιρεία. Ο τελευταίος μπορεί να είναι υψηλά προσόντα και καλά ενημερωμένος για τον κόσμο, αλλά αρχικά δεν έχει ιδέα τι είναι αυτό που πραγματικά κάνει η εταιρεία και πώς να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πελατών.
Ωστόσο, από τη στιγμή που η τεχνητή νοημοσύνη έχει λάβει οδηγίες, γίνεται ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο. «Σε αυτή την περίπτωση ο καθοριστικός παράγοντας δεν είναι το μοντέλο που χρησιμοποιείται αλλά η πλατφόρμα και η πρόσβαση σε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο», εξηγεί.