Σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), ο τουρισμός και η ταξιδιωτική βιομηχανία αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 7% των παγκόσμιων εξαγωγών και περισσότερο από το δέκα τοις εκατό των θέσεων εργασίας. Ο κλάδος είναι μεγάλος – και έχει επίσης αξιοσημείωτη επίδραση στο περιβάλλον. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο τουρισμός ευθύνεται για περίπου το 5% των εκπομπών CO2.

Μια έρευνα οικολογικής ευαισθητοποίησης του 2020 από τη Γερμανική Υπηρεσία Περιβάλλοντος διαπίστωσε ότι για το 65% των Γερμανών η προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Πάνω από το 77% των ερωτηθέντων θεωρούν την ανθρώπινη δραστηριότητα ως την κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έρευνα Καταναλωτή (GCS) της Statista , η οποία σε παγκόσμιο επίπεδο συμμετείχε σε 60.000 άτομα ανά χώρα σε περισσότερες από 55 χώρες, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ταξιδιωτική συμπεριφορά του 65 τοις εκατό όλων των τουριστών στη Γερμανία.

Οι καταναλωτές γνωρίζουν το πρόβλημα των μεταφορών

Σύμφωνα με το UNEP, οι μεταφορές ευθύνονται για τα τρία τέταρτα των παγκόσμιων εκπομπών CO2 που προέρχονται από τον τουρισμό. Οι αεροπορικές μεταφορές και η χρήση αυτοκινήτου ευθύνονται για την πλειονότητα αυτών των εκπομπών CO2. Οι μεταφορές με τρένο και λεωφορεία ευθύνονται μόνο για ένα μικρό ποσοστό . Στη Γερμανία το 2019 (το έτος βάσης για τον αποκλεισμό των επιπτώσεων της πανδημίας), μια πτήση εσωτερικού με μέσο φορτίο επιβατών εξέπεμπε 214 g αερίων θερμοκηπίου ανά επιβάτη km – σχεδόν 40% περισσότερα από ένα αυτοκίνητο (154 g ανά επιβάτη km σε συντελεστής φορτίου 1,4 άτομα/αυτοκίνητο) και σχεδόν 638% περισσότερο από ένα ταξίδι με τρένο μεγάλων αποστάσεων (29 g ανά επιβάτη km).

Η τρέχουσα έρευνα της Statista δείχνει τώρα ότι οι Γερμανοί ταξιδιώτες έχουν πράγματι επίγνωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της μεμονωμένης μεταφοράς τους. Σε απάντηση στο εάν θα άλλαζαν τη ταξιδιωτική τους συμπεριφορά λόγω της κλιματικής αλλαγής, η πιο συχνή απάντηση που δόθηκε ήταν «η αποφυγή πτήσεων (μεγάλων αποστάσεων).

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ελάχιστα την επιθυμία των ανθρώπων να ταξιδέψουν – τα ταξίδια στο εξωτερικό παραμένουν σε υψηλή ζήτηση

Ωστόσο, είναι σπάνιο να αποφασίζουν να μην ταξιδέψουν καθόλου για λόγους που έχουν να κάνουν με τη βιωσιμότητα. Από τους Γερμανούς ερωτηθέντες που σχεδίαζαν να μην ταξιδέψουν το 2022, μόνο το 6% έδωσαν ως λόγο την προστασία του περιβάλλοντος. Αντίστοιχα, η απειλή που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή δεν επηρεάζει γενικά την επιθυμία των ανθρώπων να ταξιδέψουν, αλλά δυνητικά επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο πηγαίνουν διακοπές.

Παρά το γεγονός ότι το 24% των Γερμανών ταξιδιωτών που ρωτήθηκαν από το GCS είπαν ότι περιβαλλοντικοί λόγοι τους είχαν παρακινήσει πρόσφατα να αλλάξουν τα ξένα ταξιδιωτικά τους σχέδια, το 2022 αυτά τα ταξίδια εξακολουθούν να έχουν μεγάλη ζήτηση. Το 70% των Γερμανών που σχεδιάζουν ένα ταξίδι φέτος θέλουν να διασχίσουν (επίσης) διεθνή σύνορα. Μόνο αργότερα θα ανακαλύψουμε εάν οι άνθρωποι έχουν πράγματι αλλάξει την ταξιδιωτική τους συμπεριφορά όπως υποδεικνύεται και στην πραγματικότητα απέχουν αριθμητικά από πτήσεις (μεγάλων αποστάσεων) και ταξίδια μεγάλων αποστάσεων.

Οι βιώσιμοι ταξιδιωτικοί πράκτορες είναι μια πιθανή λύση

Ωστόσο, στην περίπτωση ταξιδιών τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ισχύουν τα εξής: τα αειφόρα ταξίδια είναι εφικτά. Δεν είναι δυνατή η γενική αξιολόγηση των οργανωμένων εκδρομών, των ξενοδοχείων all-inclusive ή των ταξιδιών με προϋπολογισμό. Εκτός από το είδος της μεταφοράς, υπάρχουν και άλλες πτυχές που επηρεάζουν το πόσο βιώσιμο είναι ένα ταξίδι και που ενδιαφέρουν τους τουρίστες. Έτσι, για το 48% των Γερμανών ταξιδιωτών η αποφυγή των απορριμμάτων είναι σημαντική για τις διακοπές τους, για παράδειγμα. Για το 40%, η εξοικονόμηση πόρων όπως η ενέργεια και το νερό είναι σημαντική και το 39% θα ήθελε το τοπικό προσωπικό να αμείβεται δίκαια.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι τουριστικοί πράκτορες πρέπει να δράσουν

Στο GCS, το 92% των ταξιδιωτών στη Γερμανία απαιτούν από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους τουριστικούς πράκτορες να θεσπίσουν μέτρα για πιο φιλικές προς το περιβάλλον διακοπές.

Για τους ταξιδιώτες στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, η πιστοποίηση των φιλικών προς το περιβάλλον θέρετρων και η παροχή πληροφοριών σχετικά με το αποτύπωμα άνθρακα ενός ταξιδιού είναι ένας μεγάλος παράγοντας. Στη Γερμανία, η απαγόρευση των ιδιωτικών αεροπλάνων βρίσκεται στην κορυφή της λίστας μέτρων. Οι τουρίστες σε όλες τις χώρες είναι ομόφωνοι ότι πάνω από όλα χρειάζεται περισσότερη έρευνα (σε συνδυασμό: 23 %) και επενδύσεις (σε συνδυασμό: 24 %) σε φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές μεταφοράς.