Έχει καταφέρει να αφήσει το προσωπικό του αποτύπωμα στην τοπική αυτοδιοίκηση, όντας στη θέση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας από το 2011. Ο Κωνσταντίνος Αγοραστός, προσωπικότητα ισχυρή με παρακαταθήκη το πλούσιο ακαδημαϊκό του υπόβαθρο, μιλά σε συνέντευξή του στο tourismtoday για τις ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής στην κατεύθυνση ενίσχυσης της τουριστικής ταυτότητας της Θεσσαλίας, καθώς και για τη μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ως περιφερειάρχης, την επάνοδο στην κανονικότητα στη μετά-covid εποχή.

Την τριετία 2017-2019 η περιφέρεια Θεσσαλίας κατέγραψε διψήφιο ποσοστό αύξησης τόσο σε επίπεδο τουριστικών αφίξεων όσο και σε επίπεδο εσόδων. Ωστόσο, το 2020 ήταν μία δύσκολη χρονιά για τον παγκόσμιο τουρισμό. Η περιφέρειά σας κέρδισε το στοίχημα του τουρισμού πέρυσι; Ποιος είναι ο σχεδιασμός της περιφερειακής Αρχής για την ενίσχυση των τουριστικών μεγεθών του 2021;

Στη χειρότερη χρονιά για τον τουρισμό παγκοσμίως τα τελευταία 50 έτη, στηρίξαμε με ανάσες ρευστότητας τις θεσσαλικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας και στοχεύσαμε στην εσωτερική αγορά, στα Βαλκάνια και στον οδικό τουρισμό. Παράλληλα ανοίξαμε ένα τεράστιο κεφάλαιο για τη χώρα, αποδίδοντας το Υποθαλάσσιο Μουσείο της Αλοννήσου, τον «Παρθενώνα των ναυαγίων», αφού είναι το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο στο οποίο μπορεί άνθρωπος να καταδυθεί. Εγκαινιάσαμε δύο Κέντρα Ενημέρωσης στη στεριά και αξιοποιήσαμε τις σύγχρονες τεχνολογίες εγκαθιστώντας το σύστημα υποβρυχίων καμερών, που επιτρέπει την παρακολούθηση του βυθού στο ναυάγιο σε χρόνο real time. Τα αποτελέσματα της έρευνας Τουριστικό Βαρόμετρο δείχνουν ότι οι επισκέπτες της Θεσσαλίας δηλώνουν σε ποσοστό 96% ικανοποιημένοι και θα σύστηναν τον προορισμό σε φίλους. Προετοιμαζόμαστε για το 2021 στοχεύοντας σε νέες αγορές και στην ανάπτυξη του ποιοτικού θεματικού τουρισμού, που μπορεί να καταστήσει τη Θεσσαλία 12μηνο τουριστικό προορισμό. Αυτό είναι και το κεντρικό σλόγκαν της βραβευμένης μας καμπάνιας: «Εδώ, ο καθένας μπορεί να ζήσει το μύθο του. Κάθε επίσκεψη, μια διαφορετική εμπειρία».

Δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Ποιες ενέργειες υλοποιείτε σε αυτή την κατεύθυνση; Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο ατού της περιφέρειας Θεσσαλίας;

Η Θεσσαλία με το άνοιγμα του πρώτου Υποθαλάσσιου Μουσείου στη χώρα, γίνεται leader στον καταδυτικό τουρισμό, που είναι το δεύτερο σε κατά κεφαλή δαπάνη τουριστικό προϊόν στον κόσμο. Συνεχίζουμε με το άνοιγμα άλλων 4 καταδυτικών πάρκων, σε Σποράδες και Δυτικό Παγασητικό, δημιουργώντας το σημαντικότερο δίκτυο υποθαλάσσιων μουσείων στη Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, αναπτύσσουμε δίκτυα μονοπατιών για την ανάπτυξη του περιπατητικού τουρισμού, στοχεύοντας στην αγορά της Κεντρικής Ευρώπης και συμμετέχουμε στις ομάδες εργασίας του γαστρονομικού και προσβάσιμου τουρισμού του υπουργείου Τουρισμού.

Ποιες είναι οι επενδύσεις και τα έργα που θέλετε να ολοκληρώσετε ως Περιφερειάρχης σε αυτή σας τη θητεία; Τι έχετε θέσει σε προτεραιότητα; Ποια έργα επιδιώκετε να εντάξετε σε εκείνα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης;

Ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι είναι να το κάνεις. Με περισσότερα από 5.200 έργα συνολικού προϋπολογισμού 5,7 δισ. ευρώ, ικανοποιούμε με ενσυναίσθηση τις μικρές και μεγάλες ανάγκες των ανθρώπων, στηρίζουμε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, δημιουργούμε συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας με σύμμαχο τη φύση. Χτίζουμε σήμερα τη Θεσσαλία του αύριο με 30 μελέτες που οδηγούν τα επόμενα χρόνια σε νέα έργα ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Στις προτεραιότητες μας: η ηλεκτροκίνηση του θεσσαλικού σιδηροδρόμου με τις γραμμές Λάρισα -Βόλος και Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα, η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων για την σύνδεση των τεσσάρων αστικών κέντρων, τα φράγματα Ληθαίου και Ξηριά Αλμυρού, η ολοκλήρωση του δικτύου άρδευσης για να ποτίζουν χωρίς κόστος οι Θεσσαλοί αγρότες στη λίμνη Κάρλα, το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, 25 έργα υπογειοποίησης αρδευτικών δικτύων για τη ορθολογική διαχείριση του νερού, ο εξοπλισμός όλων των Νοσοκομείων και Κέντρων υγείας με έργα 96 εκατ. ευρώ, 88 έργα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων και σχολείων, ο ηλεκτροφωτισμός του οδικού δικτύου της Περιφέρειας στο σύνολο του με 8.000 οδοφωτιστικά τύπου Led που οδηγούν σε ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας 78%, έργα πολιτισμού όπως η ανάδειξη των Αρχαίων Θεάτρων Λάρισας και Φθιωτίδων Θηβών και του Κάστρου της Σκιάθου, βιώσιμες αστικές αναπλάσεις προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ που συγχρονίζουν τις πόλεις με την εποχή, το μεγαλύτερο δίκτυο ποδηλατοδρόμων στην Ελλάδα, υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων με σύγχρονες ψηφιακές διαδικασίες, αντιπλημμυρικά έργα σε ποτάμια και χειμάρρους, ολοκλήρωση της μετατροπής των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, έργα βιολογικού καθαρισμού σε όλους τους οικισμούς με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων αλλά και σε ευαίσθητες τουριστικές ή παραθαλάσσιες περιοχές με μικρότερο πληθυσμό, έργα πόσιμου νερού παντού, Ποδηλατοδρόμιο στο Βόλο, αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου στο Πήλιο, Πλανητάριο στη Λάρισα, προμήθεια μηχανημάτων για αντιμετώπιση έκτακτων φυσικών φαινομένων και καταστροφών.
Στο Ταμείο Ανάκαμψης, έχουμε καταθέσει έργα ύψους 1 δισ. ευρώ στα οποία διεισδύουν οι επιθυμίες των ανθρώπων όπως ο δρόμος Λάρισα-Φάρσαλα και τα φράγματα στη Σκοπιά Φαρσάλων, στο Μουζάκι, την Πύλη και τον Νεοχωρίτη.

Ποιο είναι το κόστος του σεισμού που έπληξε τη Θεσσαλία και ποιος ο σχεδιασμός και οι ενέργειες της Περιφέρειας για τη διαχείριση των συνεπειών του;

Προχωράμε με γρήγορες διαδικασίες εκτός του γραφειοκρατικού πλαισίου, με οργανωμένο και δυναμικό σχέδιο που αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με τις ανάγκες, σε επικοινωνία από την πρώτη στιγμή με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, σε άριστη συνεργασία με τα υπουργεία Υποδομών, Εσωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας, Πολιτισμού, την Πολιτική Προστασία, Πυροσβεστική, Αστυνομία, φορείς και εθελοντικές οργανώσεις. Άμεση προτεραιότητά μας είναι να καλύψουμε τις στεγαστικές ανάγκες ων σεισμόπληκτων.

Εγκαταστάθηκαν οικογένειες σε οικίσκους και υπάρχει συνεχής ροή άφιξης και εγκατάστασης στους χώρους που διαμορφώνουν οι Δήμοι. Έχουμε στη διάθεσή μας 120 οικίσκους: 90 από το υπουργείο Υποδομών και 32 από δωρεές. Και 58 τροχόσπιτα από το υπουργείο Υποδομών. Στους οικισμούς προσφέρεται σίτιση μεσημέρι και βράδυ, ιατρική περίθαλψη, ψυχολογική υποστήριξη και δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά. Έχουμε προμηθεύσει μάσκες και αντισηπτικά και διενεργούνται καθημερινά rapid tests για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Ολοκληρώθηκε ο πρωτοβάθμιος έλεγχος συνολικά σε 5.079 σπίτια και δημόσια κτίρια και προχωρά ο δευτεροβάθμιος έλεγχος. Από το υπουργείο Εσωτερικών οι πληττόμενοι δήμοι επιχορηγήθηκαν με 1.200.000 ευρώ. Προβλέπεται επίδομα 600 έως 6.000 ευρώ για οικοσκευή και μικροεπισκευές. Παρέχεται επίσης επιδότηση ενοικίου από 300 έως 600 ευρώ ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας, ενώ η επιδότηση για επιδιόρθωση ή ολική ανακατασκευή οικίας ανέρχεται στο 80% του κόστους.

Επιπλέον, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει συστήσει Επιτροπή για την αποτίμηση των ζημιών σε επιχειρήσεις και στον αγροτικό τομέα, ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες αποζημίωσης.