“Σχεδόν αδιανόητο” χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί ένα δεύτερο γενικό lockdown για τον περιορισμό του κορωνοϊού. Τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο βρίσκει σύμφωνες και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως υπογράμμισε “υπάρχει γενική συμφωνία ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, ότι είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδιανόητο, να πάμε σε ένα δεύτερο γενικό lockdown”.

Οι δηλώσεις έγιναν σε συζήτηση με τον ιστορικό και συγγραφέα Γιουβάλ Νόα Χαράρι, στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum 2020, υπό τον συντονισμό της Λιζ Ορντενμεν υπεύθυνης οικονομικών ειδήσεων της εφημερίδας New York Times.

Αναφερόμενος στη διαχείριση της πανδημίας και τα προσωπικά δεδομένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να έχει κάνεις έναν αστυνομικό διπλά σε κάθε πολίτη να τον ελέγχει εάν φορά ή δεν φορά μάσκα.

“Σε ότι αφορά το”ελληνικό πείραμα” δεν θα ήμασταν επιτυχημένοι στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας αν δεν είχαμε καταφέρει να κάνουμε τους πολίτες να εμπλακούν πιο ενεργά. Και να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της κυβέρνησης- εννοώ το κράτος και όχι απαραίτητα την εκλεγμένη κυβέρνηση- και των πολιτών, είπε.

Δεν ήταν εύκολο γιατί βγαίναμε από δέκα χρόνια κρίσης, όλοι οι θεσμοί δοκιμάστηκαν, αλλά καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια αίσθηση ενός συλλογικού πεπρωμένου, το οποίο δημιούργησε αλλαγές στην ατομική συμπεριφορά.

Κάτι που είναι, όπως καταλαβαίνετε, αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί και ποτέ δεν πρόκειται να επιβληθεί απόλυτα”.

Σχετικά με την οικονομική στήριξη, είπε πως “εμείς στην Ελλάδα στηρίξαμε τα εισοδήματα σχεδόν όλων.

Περιλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα, και κάναμε σαφές ότι πρέπει να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους. Αυτούς που χτυπήθηκαν περισσότερο, αυτούς που είχαν χαμηλά εισοδήματα ή απασχολούνταν στον τομέα του τουρισμού.

Και αντέχουμε να το κάνουμε αυτό ακόμη για κάποιο χρόνο, αλλά δεν αντέχουμε να το κάνουμε για πάντα”.

Κ. Μητοστάκης: “Έχουμε μπροστά μας τρεις-τέσσερις πολύ δύσκολους μήνες”

“Όμως υπάρχει ακόμη ένα ερωτηματικό, τόνισε ο πρωθυπουργός. Και το ερωτηματικό είναι: Μπορούμε να ζήσουμε με τον ιό και να καταφέρουμε να διατηρήσουμε τη συνήθη οικονομική δραστηριότητα δίχως ένα πλήρες lockdown και δίχως να συσσωρευτεί μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας;

Πιστεύω ότι κανείς δεν έχει την απάντηση ακόμη, γιατί έχουμε μπροστά μας τρεις-τέσσερις πολύ δύσκολους μήνες.

Ελπίζω όμως και είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστεί να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα από αυτά που ήδη λαμβάνουμε. Όμως αν ρωτήσει κάποιος αν αυτό μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα, η απάντηση είναι καθαρά όχι”.