Λόγω της χαλαρής νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποιεί για κινδύνους στην σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Το ΔΝΤ κάνει λόγο για επικίνδυνες επενδύσεις λόγω των χαμηλών επιτοκίων, που θα επιδεινώσουν την οικονομική κρίση.

Αν και τα χαμηλά επιτόκια βοήθησαν την οικονομία βραχυπρόθεσμα, ο οργανισμός επισημαίνει ότι οι θεσμικοί επενδυτές, όπως τα ταμεία, τα συνταξιοδοτικά ταμεία ή οι ασφαλιστές, αναλαμβάνουν όλο και περισσότερο κινδύνους.
Η επένδυση σε πιο ριψοκίνδυνα και λιγότερο ρευστά περιουσιακά στοιχεία θα οδηγούσε σε “αδυναμίες” που θα μπορούσαν να έχουν «επιζήμιες συνέπειες για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα», αναφέρει.
Σε ορισμένες σημαντικές αγορές μετοχών και πιστώσεων, οι τιμές είναι ήδη υπερβολικές. Οι αδυναμίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα αυξηθούν, δημιουργώντας μεσοπρόθεσμο κίνδυνο για την ανάπτυξη. Η αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων οδήγησε επίσης σε υπερβολικές αποτιμήσεις σε ορισμένες επικίνδυνες αγορές.

Το εταιρικό χρέος αυξάνεται

“Οι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής πρέπει να ενεργήσουν επειγόντως για να αντιμετωπίσουν τις χρηματοοικονομικές αδυναμίες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση”, επισημαίνει το ΔΝΤ.
Οι εμπορικές συγκρούσεις των ΗΠΑ και η ασθενέστερη παγκόσμια ανάπτυξη οδήγησαν και πάλι τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική τους.

Το αυξημένο χρέος των εταιρειών, δημιουργεί ιδιαίτερο προβληματισμό στο ΔΝΤ.
Σε περίπτωση οικονομικής κρίσης, περίπου το 40% του εταιρικού χρέους σε οκτώ μεγάλες οικονομίες – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Κίνας και ορισμένων κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης – θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, αυτό ανέρχεται σε περίπου 19 τρισεκατομμύρια δολάρια.