
‘Εμπνευση για ταξίδι, μέσα από τις γεύσεις. Για πολλούς ταξιδιώτες η ανακάλυψη νέων γεύσεων είναι μία από τις πιο σημαντικές και συναρπαστικές πτυχές της απόδρασης.
Και η δοκιμή των τοπικών παραδοσιακών πιάτων, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ανακαλύψεις μια ξένη κουλτούρα, υποστηρίζουν οι ειδικοί, κάτι που φαίνεται να ασπάζονται οι ταξιδιώτες.
Το Lonely Planet έχει κατατάξει 500 γαστρονομικές εμπειρίες από όλο τον κόσμο για να βοηθήσει τους αναποφάσιστους για το επόμενο ταξίδι.
Στην κορυφή της λίστας τα pintxos (βασκικό τάπας) στο Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας.
Ο κατάλογος καταρτίστηκε από κορυφαίους σεφ, συγγραφείς τροφίμων και από όσους ασχολούνται με το κομμάτι της γαστρονομίας στο Lonely Planet.
Οι 20 κορυφαίες εμπειρίες τροφίμων από όλο τον κόσμο:
- Pintxos (βασκικό τάπας) στο Σαν Σεμπαστιάν
- Curry laksa (παραδοσιακά νούντλς) στην Κουάλα Λουμπούρ
- Sushi (σούσι) στο Τόκιο
- Beef brisket (στήθος βαδινού) στο Τέξας
- Som tam (πράσινη σαλάτα παπάγια) στην Μπανγκόκ
- Smοrrebrοd (σάντουιτς με βούτυρο, τυρί, πατέ ή λουκάνικο) στην Κοπεγχάγη
- Crayfish (καραβίδες) στην Καϊκούρα
- Bibimbap (ρύζι τσιγαριστό με τσίλι, τηγανητό αβγό και κρέας) στην Σεούλ
- Pizza margherita (πίτσα μαργαρίτα) στην Νάπολη
- Dim sum (ζυμαρικά στον ατμό γεμιστά με κρέας ή γαρίδες ή λαχανικά) στο Χονγκ Κονγκ
- Ceviche (φρέσκα ωμά θαλασσινά με λεμόνι, τσίλι, πιπεριές, κρεμμύδι, κόλιαντρο και καρυκεύματα) στην Λίμα
- Pasteis de nata (τάρτα κρέμας) στην Λισαβόνα
- Oysters (στρείδια) στην Τασμανία
- Cheese (τυριά) στην Γαλλία
- Jerk chicken (κοτόπουλο στον φούρνο, μαριναρισμένο σε λάιμ και καρυκεύματα) στην Τζαμάικα
- Lamb tagine (αρνί σε πήλινη κατσαρόλα με ξηρά φρούτα και αμύγδαλα) στο Μαρακές
- Chilli crab (καβούρια με σάλτσα ντομάτας και τσίλι) στην Σιγκαπούρη
- Moules frites (μύδια και τηγανητές πατάτες) στις Βρυξέλλες
- Peking duck (πάπια Πεκίνου) στο Πεκίνο
- Pho (σούπα από ζωμό, νουντλς, βότανα, κρέας ή κοτόπουλο) στο Βιετνάμ