Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τις 10 μελλοντικές τάσεις γαστρονομίας που θα απασχολήσουν από το επόμενο έτος και μετά, αποκαλύπτει η Marriott στη νέα έκθεση της The Future of Food 2025.

Η έκθεση υπογραμμίζει την αυξανόμενη σημασία της Ασίας-Ειρηνικού (APAC) στον γαστρονομικό τουρισμό.
Η περιοχή δημιούργησε πάνω από το 37,8% της παγκόσμιας αγοράς γαστρονομικού τουρισμού το 2023 και αναμένεται να αναπτυχθεί.

«To Future of Food 2025 υπογραμμίζει τον κεντρικό ρόλο της APAC στη διαμόρφωση των παγκόσμιων γαστρονομικών τοπίων, δήλωσε ο Oriol Montal, Διευθύνων Σύμβουλος της Luxury for Asia Pacific εκτός της Κίνας, Marriott International.

Με τη γαστρονομία να έχει σημαντική επιρροή στις ταξιδιωτικές αποφάσεις, το φαγητό έχει γίνει βασικό συστατικό του παγκόσμιου τουριστικού τοπίου.
Επίσης η έκθεση καταδεικνύει τη δέσμευση μας στη γαστρονομική αριστεία σε όλες τις μάρκες του Luxury Group μας.

Θα συνεχίσουμε να εξελίσσουμε το γαστρονομικό μας τοπίο παράλληλα με τη βιομηχανία F&B, παρέχοντας στους επισκέπτες μας γευστικές εμπειρίες που αναδεικνύουν την πλούσια κληρονομιά, τις γεύσεις και τις τεχνικές της περιοχής».

Το ασιατικό κύμα

Γίναμε μάρτυρες της εξάπλωσης του Κορεατικού Κύματος στην παγκόσμια ψυχαγωγία και η ιαπωνική κουζίνα έχει γίνει παγκοσμίως αγαπητή σε όλο τον κόσμο.
Η εξάπλωση των γαστρονομικών παραδόσεων από την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού αναμένεται μόνο να αυξηθεί.

Αειφορία και αρχαίες τεχνικές

Η δεύτερη τάση είναι η επιστροφή στις εργατικές, αρχαίες τεχνικές και συστατικά που έχουν μείνει πίσω. Η βιωσιμότητα γίνεται σημαντικός παράγοντας και στον γαστρονομικό κόσμο. Η εγκατάλειψη των μηχανών για να γίνουν τα πράγματα με τον παραδοσιακό τρόπο γίνεται όλο και μεγαλύτερη τάση, όπως και η χρήση της παραγωγής τροφίμων με μεγαλύτερη ένταση εργασίας τοπικά.

Καλό φαγητό: Υπερτοπικό και superfine

Η υψηλή γαστρονομία θα γνωρίσει δύο μοναδικές τάσεις την επόμενη χρονιά. Την υπερτοπική και την υπερκαλλιτεχνική γαστρονομία.
Το υπερτοπικό ακούγεται όπως ακριβώς είναι. Τοπικές παραδόσεις και φαγητά  αναβαθμίζονται και προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία.
Από την άλλη πλευρά, το superfine dining εστιάζει στην αποκλειστικότητα, όπως η παροχή πρόσβασης σε ένα εστιατόριο με βάση τη συνδρομή μέλους, με στόχο να προσφέρει μια πιο οικεία εμπειρία.

Το φαγητό ως φάρμακο

Αντιμετωπίζουμε μια διατροφική επανάσταση στην οποία δεν θεωρούμε πλέον τα τρόφιμα μόνο ως καύσιμα, αλλά και ως φάρμακα που μπορούν να προσφέρουν ορισμένα οφέλη για τη μακροζωία και την υγεία.
Τα εστιατόρια θα επωφεληθούν από αυτό το γεγονός το επόμενο έτος, προσφέροντας περισσότερα φρέσκα, πλήρη συστατικά με διαφανή προμήθεια.

Αναδυόμενοι γαστρονομικοί προορισμοί

Ενώ ορισμένοι προορισμοί θα είναι πάντα γνωστοί για το απίστευτο φαγητό τους, νέοι προορισμοί σε όλη την ARAC θα δουν αναμφίβολα τη δημοτικότητα τους να αυξάνεται το επόμενο έτος.
Πρόκειται για το Μπαλί, το Μπουσάν, το Χο Τσι Μινχ, το Τζέτζου, την Κουάλα Λουμπούρ, τη Μανίλα, τη Βομβάη, το Νισέκο, τη Σαγκάη και την Τασμανία.

Συνειδητή κουζίνα

Οι προσπάθειες αειφορίας περιλαμβάνουν την αναγεννητική γεωργία, την αντιμετώπιση της κρίσης του νερού και την ψηφιοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας φαίνεται να ενισχύουν την επισιτιστική ασφάλεια και τη μείωση των απορριμμάτων.

Από το αγρόκτημα στο μέλλον

Η ενσωμάτωση βιώσιμων πρακτικών, από τη βιοδυναμική γεωργία, τη φυτοκεντρική εστίαση έως την ανακύκλωση των συστατικών, οδηγεί σε σταδιακές βελτιώσεις, διασφαλίζοντας ότι οι μελλοντικές γενιές θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν ποικίλες κουζίνες.

Καινοτομίες σε ποτά

Οι καινοτομίες στα ποτά, συμπεριλαμβανομένων των craft cocktails και των μη αλκοολούχων επιλογών παράλληλα με τους χώρους που βασίζονται στην εμπειρία, επαναπροσδιορίζουν τις εμπειρίες του μπαρ.

Υψηλή τεχνολογία – Υψηλή επαφή

Η τεχνολογία βελτιώνει την γευστική εμπειρία χωρίς να μειώνει την προσωπική πινελιά που είναι κεντρικής σημασίας για τη φιλοξενία.

Πολυαισθητηριακές εμπειρίες και βιώσιμοι χώροι

Τα εστιατόρια γίνονται αρένες για πολυαισθητηριακές εμπειρίες ενσωματωμένες με τεχνολογία που είναι τόσο ευχάριστη όσο και περιβαλλοντικά συνειδητή.