mideia lagadia

Διπλωματικό επεισόδιο απειλείται μεταξύ Βρετανίας και Γερμανίας για τα μάτια της Όλγας. Για την Βασίλισσα Όλγα ομιλώ τη δική μας η οποία εξασφάλισε τσάμπα διαφήμιση (αφού ως γνωστόν λεφτά δεν υπάρχουν) στη Μεγάλη Βρετανία, μέσω του Στήβεν Φράϊ, του γνωστού παρουσιαστή του BBC που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα. Ο Βρετανός βετεράνος της δημοσιογραφίας, ήλθε προσκεκλημένος της Ελληνίδας υπουργού Τουρισμού για λίγες ημέρες στην Αθήνα, γεγονός που ενόχλησε σφόδρα το έτερο γερμανικό «τζόβενο», τον γνωστό «βαψομαλλιά» Χανς Γιόακιμ Φούχτελ που δεν έχει συνέλθει ακόμη από την απόρριψη “No more Kisses” της Όλγας. Λέγεται μάλιστα ότι το τρελό αγόρι κινδύνεψε να κάψει το μαλλί του, κατά τη διάρκεια του ντεκαπαζ, από το ισχυρότατο σοκ που υπέστη μαθαίνοντας ότι υπάρχει ένας ακόμη μνηστήρας για την υπουργό. Λίγο πριν ξεσπάσει βρετανογερμανική σύγκρουση ραμολί, ο κος Χούφτελ (όσες τον γνωρίσουν τον αποκαλούν έτσι) παρακολουθώντας μέσω της τρόικα της κινήσεις της κας Κεφαλογιάννη διέγνωσε το υψηλό ενδιαφέρον και του Ταλέμπ Ριφάϊ του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για το πρόσωπο της. Όπως και νά ‘χει αναμένεται συνέχεια στο ερωτικό μυθιστόρημα με τίτλο «Για τα μάτια της Όλγας», το οποίο τείνει να εξελιχθεί σε best seller, δίδοντας έτι περαιτέρω ώθηση στον ελληνικό τουρισμό.

Για την ιστορία λέγεται ότι η Ελληνίδα υπουργός πρόκειται να μεταβεί στην Στοκχόλμη αυτήν την εβδομάδα με στόχο την ενίσχυση της σκανδιναβικής αγοράς.    

Μέσα στο Πάσχα τα σπουδαία για το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού. Μην ξεχνάτε ότι μετά τη Σταύρωση ακολουθεί η Ανάσταση φίλοι μου.

Σχέδιο Bypass για την ταχεία δικαστική απεμπλοκή των αποκρατικοποιήσεων επιχειρεί η πολιτεία. Ο σκόπελος του ΣτΕ «τρομάζει» τους επενδυτές και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές Τρόικα και ΤΑΙΠΕΔ μελετούν σχέδιο ταχείας εξέτασης των προσφυγών ανάλογο με αυτό ευρωπαϊκών χωρών. Ήδη κατά πληροφορίες εκκρεμούν 65 προσφυγές στο ΣτΕ κατά του ΤΑΙΠΕΔ και ειδικά οι τροϊκανοί κάνουν λόγο για τακτική «φάμπρικας». Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε σειρά συσκέψεων των δυο πλευρών για την αντιμετώπιση του προβλήματος που «ξεχειλώνει» τον καμβά των αποκρατικοποιήσεων και όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές συζητείται η μετατροπή ενός εκ των τμημάτων του ΣτΕ σε τμήμα αρμόδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις, ούτως ώστε σε αυτό να συμμετέχουν έμπειροι δικαστές και να υπάρχει ταχεία εξέταση των προσφυγών. Μάλιστα συζητήθηκε και η δημιουργία 6ου τμήματος εξέλιξη που φαντάζει δύσκολη. Ανάλογη λογική ζητείται και από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Παράλληλα στο τραπέζι με εισήγηση του κ. Μπομπ Τράα «έπεσε» και η ανάγκη κατάθεσης εγγυητικής επιστολής από τους προσφεύγοντες, αφού στις περισσότερες προσφυγές κατά του ΤΑΙΠΕΔ έχει διαπιστωθεί ότι σε αυτές συμμετέχουν σύλλογοι που δημιουργούνται ειδικά γι΄ αυτό τον σκοπό. Αντίστοιχη μεθοδολογία ακολουθείται και στην Κύπρο μόνο που στη Μεγαλόνησο ζητείται και η καταβολή μετρητών σε ειδικό ταμείο. 

Την ίδια ώρα υψηλή συμμετοχή επενδυτών υπολογίζεται στο διαγωνισμό για την έκταση στον Άγιο Ιωάννη Χαλκιδικής, όπου αναμένεται προτάσεις να καταθέσουν στα τέλη του μήνα αρκετοί εξ αυτών που «κατέβηκαν» στο διαγωνισμό για το Παλιούρι. Ακόμη πίσω κατά 1 μήνα φαίνεται ότι οδεύει η καταληκτική ημερομηνία της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών στο διαγωνισμό για την Αφάντου Ρόδου, εξ’ αιτίας των γεγονότων της Κύπρου που δημιούργησαν έμφραγμα σε ορισμένους εκ των συμμετεχόντων αλλά και στην έλλειψη ενδιαφέροντος από άλλους συμμετέχοντες οι οποίοι «κατήλθαν» εν τω μεταξύ σε άλλους διαγωνισμούς. 

Στις 15 Μαΐου πραγματοποιείται στη Μόσχα το 1ο workshop για τον ιατρικό τουρισμό με υψηλές συμμετοχές. Η εκδήλωση αρχικώς είχε τοποθετηθεί για τις 23 Απριλίου αλλά αναβλήθηκε από τους διοργανωτές λόγω του κενού που υπήρχε (ένα μήνα περίπου) για την έλευση του νέου Πρέσβη αλλά και της απουσίας του προσωρινού διευθυντού του ΕΟΤ Πολύκαρπου Ευσταθίου. Μεταξύ άλλων συμμετέχουν το Metropolitan Hospital, ο Όμιλος Ιασώ, το μαιευτήριο Ρέα, το Doctor’s Hospital, η κλινική Σαραφιανού από την Θεσσαλονίκη, η κλινική Κrito από τη Ρόδο, η εταιρεία Vantage Point, το Therme Silla, ο όμιλος Διβάνη, η Grecotel κ.α. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Εξωτερικών και Τουρισμού και συνδιοργανώνεται με τον ATOR τον σύνδεσμο Tour Operators της Ρωσίας.

Σε δικαστικό κλοιό έχει εισέλθει η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου. Τα προβληματικά Ολυμπιακά Ακίνητα που κληρονόμησε η εταιρεία, καθώς και η πλήρης απαξίωση των ακινήτων της ΚΕΔ την διετία 2009-2011 έχουν προκαλέσει έμφραγμα στην ομαλή εισροή εσόδων της εταιρείας. Παράλληλα η οικονομική δυσπραγία δεκάδων μισθωτών της πάλαι ποτέ ΕΤΑ -που αποτελεί πλέον τον κύριο μοχλό λειτουργίας του παζλ της νεοπαγούς εταιρείας- είναι σήμερα εμφανής με επίκεντρο το χώρο των μαρινών που διαχειρίζεται η εταιρεία.

Ήδη περίπου 900 αγωγές της ΕΤΑΔ είναι σήμερα σε δικαστική εξέλιξη, από τις οποίες, σχεδόν 400 αφορούν οφειλές από τέλη ελλιμενισμού σε Μαρίνες που διαχειρίζεται η εταιρεία. Ο λάθος προγραμματισμός και η πλήρης ανυπαρξία βούλησης, μέσω νομοθετικών πράξεων, για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών Ακινήτων από την κυβέρνηση Σημίτη την τετραετία 2000-2004 έχουν προκαλέσει μπλακ άουτ σε όλες τις συμβάσεις των Ολυμπιακών Ακινήτων τα οποία στην πλειονότητα τους είναι εγκαταλειμμένα. Ταυτόχρονα η ραθυμία από πλευράς πολιτείας την τελευταία δεκαετία για την ίδρυση ευέλικτου νομοθετικού πλαισίου για την αξιοποίηση τουριστικών ακινήτων έχει οδηγήσει εκατοντάδες οικοπεδούχους (των οποίων οι γαίες είχαν απαλλοτριωθεί) να διεκδικούν εκ νέου τα οικόπεδα τους από το ελληνικό δημόσιο αφού είχε παρέλθει η περίοδος της 20ετίας όπου έπρεπε να είχε υλοποιηθεί η επένδυση. Επίσης το έντονα υφεσιακό περιβάλλον έχει μετατρέψει σε κακοπληρωτές δεκάδες μισθωτές ακινήτων ή ακόμη και τουριστικών περιπτέρων του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, ενώ άλλοι ιδιοκτήτες βρίσκουν «πατήματα» σε αδύναμες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί στο παρελθόν, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην πληρώνουν τα μισθώματα τους αλλά να εγείρουν αξιώσεις που πλησιάζουν ορισμένες φορές σε εκκωφαντικά ποσά. Αίσθηση πάντως προκαλεί η ιδιαίτερα καλή συνεργασία που διατηρεί η ΕΤΑΔ με το Ταμείου Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, δεδομένο που γίνεται εύκολα διακριτό στην ταχεία αξιοποίηση ακινήτων φιλέτων από το δεύτερο.  

Υψηλή τελικώς ήταν η συμμετοχή στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για το Παλιούρι της Χαλκιδικής όπως αποκάλυψε πρώτη η Μήδεια την περασμένη Παρασκευή. Στην επόμενη φάση πέρασαν οι 8 από τους 9 ενδιαφερόμενους που κατά πως φαίνεται θα ενδιαφερθούν και για άλλες εκτάσεις του ελληνικού δημοσίου. Απεκλείσθη η εταιρεία ΠΟΡΤΕΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ Α.Ε. που έχει επενδύσει άνω των 22 εκατ. ευρώ για την απόκτηση και τον εκσυγχρονισμό του ξενοδοχείου «PORTES PALACE», εξ αιτίας του γεγονός ότι η εγγυητική της ήταν από ρωσική τράπεζα. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας είναι ο Άρτεμ Τσαϊκα Γιούριεβιτς, βασικός μέτοχος της εταιρίας με 65,6%, δικηγόρος και αντιπρόεδρος του συμβούλιου δικηγόρων της πόλης της Μόσχας «Τσάαντεεβ, Χείφετς και συνεργάτες».

Ενδιαφέρον αποτελεί η συμμετοχή Λασκαρίδη (Λάμψα Α.Ε.) και Σαββίδη (JSC Donskoy Tabac), δυο υποψηφιότητες που αναμένεται να κονταροκτυπηθούν. Μάλιστα ο Ιβάν ο τρομερός στα πλαίσια των χθεσινών εγκαινίων του Makedonia Palace έκανε λόγο για μελλοντικές επενδύσεις εκατοντάδων εκατ. ευρώ από την εταιρεία του. Ο σμπίρος μου έμαθε ότι ελεγκτές του ξεσκονίζουν το Porto Carras και ενδεχομένως να έχουμε σύντομα ανακοινώσεις αν δεν πάει κάτι στραβά. Ενδιαφέρον επίσης προκαλούν οι συμμετοχές στο διαγωνισμό του Ομίλου Λάτση και του Ρώσου Isaev Igor που δραστηριοποιείται στη Ρωσία σε 3 κλάδους: (α) τραπεζικό: κατέχει άνω του 90% της ρωσικής RBA Bank, (β) εμπορικό :κατέχει το 57% του Οργανισμού Εμπορίου Φρούτων και Λαχανικών της Μόσχας και (γ) βιομηχανικό: εμφιαλωτήριο ποτών και αναψυκτικών. Επίσης, στην Ελλάδα, βρίσκεται σε φάση έναρξης υλοποίησης επένδυσης σε ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Χαλκιδική.

Mετωπική σύγκρουση με τις ιστοσελίδες ενοικίασης βιλών, διαμερισμάτων και δωματίων στην Ελλάδα ανοίγουν οι ξενοδόχοι της Ελλάδας. Οι απώλειες για τα ελληνικά ξενοδοχεία αλλά και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια υπολογίζονται από ανθρώπους της αγοράς σε ποσά που υπερβαίνουν το 1 δις. ευρώ σήμερα. Πρόκειται για έσοδα που δεν φορολογούνται αφού οι πληρωμές γίνονται είτε σε pay pal λογαριασμούς είτε με μετρητά.