mideia lagadiaΓια Νέα Υόρκη και Τορόντο, με Delta παρακαλώ, αναχώρησε στις αρχές Ιουνίου η Βασίλισσα Όλγα συνεχίζοντας το roadshow συνεντεύξεων της σε ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και διευρύνοντας τις επαφές της με την ομογένεια απευθύνοντας όπως μου λένε ανοιχτή πρόσκληση για επενδύσεις. Είναι καλό να ξαναχτίσουμε κλίμα εμπιστοσύνης με τις ΗΠΑ αφού την τελευταία δεκαετία ο αριθμός προσέλευσης τουριστών έχει απομειωθεί σημαντικά. Μια και αναφέρομαι στην υπουργό Τουρισμού να σας αποκαλύψω ότι τελευταίως έχει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας συμμετάσχει σε ουκ ολίγες συσκέψεις για την ασφάλεια στο κέντρο της Αθήνας με τον αρμόδιο υπουργό Δένδια (ποιόν μου θυμίζει άραγε;). Ελπίζουμε κάποτε οι δρόμοι κάτω από την Ομόνοια να γίνουν ξανά ασφαλείς. 

Ενοχλημένοι με το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου φέρονται να είναι το υπουργείο Τουρισμού και το ΤΑΙΠΕΔ. Αιτία το Σχέδιο Νόμου για το Θαλάσσιο Τουρισμό το οποίο σύμφωνα με τους επικριτές του στερείται κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας και δυσχεράνει την εξεύρεση επενδυτών για τις μαρίνες

Νηστικό έμαθα ότι έμεινε το κορίτσι στην Κίνα. Τίποτα δεν τρωγόταν -άλλωστε και ορισμένοι συνάδελφοι της δεν «τρώγονται με τίποτα»- αλλά οι προοπτικές που διανοίγονται είναι μεγάλες εφόσον οι ανακοινώσεις για τη βίζα γίνουν πράξη ! Μάλιστα όπως μου είπαν, πάλι τα φιλαράκια Κωσταντακόπουλος-Βασιλάκης ετοιμάζονται να βάλουν πλάτη για την Ελλάδα, δρομολογώντας τις εξελίξεις για τη διενέργεια απ΄ ευθείας πτήση από το Πεκίνο στην Αθήνα. Απαντώντας στην πιθανή σας ερώτηση σας λέω ότι μπορεί η Aegean Airlines να μην έχει σήμερα αεροσκάφη που μπορούν να καλύψουν το ταξίδι έχουν όμως οι 2 κινεζικές στην Star Alliance εταιρείες, η μία εκ των οποίων μάλιστα καλοβλέπει το αεροδρόμιο της Αθήνας. Ίδωμεν λοιπόν…

Όχι δεν κάνω τον Κινέζο, απλά τελευταία έχω ξεφύγει και μη κακίζετε που απουσίαζα από κοντά σας. Πολύ εξωτερικό και πολύ κούραση. Με τούτα και με κείνα «πέρασα» κατάθλιψη. Με άριστα. Είχα μάλιστα και το λαιμό μου. Πήγα σε ένα φαρμακείο να πάρω αντιβηχικό, 30 ευρώ μου λέει, μου κόπηκε ο βήχας.

Η απουσία τμήματος marketing στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου φαίνεται ότι απασχολεί εντόνως το Ταμείο τούτη την περίοδο αφού οι επικεφαλής του θεωρούν ότι, πέραν των Συμβούλων, η προβολή των assets που διαχειρίζεται προς πώληση ή εκμίσθωση το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να γίνεται στοχευμένα.

Θυμάμαι που φανταζόμασταν μικροί πως μέχρι το 2000 θα έχουμε ιπτάμενα αυτοκίνητα και φτάσαμε στο 2013 και δεν έχουμε καν θέρμανση! Το marketing μας μάρανε. Είμαστε η γενιά που πρόλαβε τη φράση “κράτα τα ρέστα”. Πάλι καλά που είχα υιοθετήσει 2 παιδιά από την Αφρική και μου στέλνουν κάνα φράγκο…

Την ίδια ώρα τον ΕΟΤ τον ταλανίζουν άδικες δικαστικές διώξεις κατά προσώπων που «πλήρωσαν» την επικοινωνιακή στάχτη που έριξε η προηγούμενη κυβέρνηση για να καλύψει την ανυπαρξία της πολιτικής της.

Στην υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος ύψους 3 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση της μαρίνας της Βουλιαγμένης προχωρά αυτή την περίοδο η ΑΞΕ Αστήρ, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Πολυχρόνη Γριβέα. Στόχος η αναβάθμιση του επιπέδου των προσφερομένων υπηρεσιών, εν όψει της πώλησης της εταιρείας η οποία έχει εκμισθώσει για 40 έτη την μαρίνα. Ο διαγωνισμός έχει ήδη εισέλθει στη Β΄ φάση του με 13 ενδιαφερόμενους παίκτες και η ημερομηνία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών «όδευσε» τελικώς για τις 25 Νοεμβρίου, αντίθετα με τις αρχικές εκτιμήσεις για τις αρχές του Φθινοπώρου, με τελική ημερομηνία ανακοίνωσης του πλειοδότη στις 23 Δεκεμβρίου.

Κύρια αίτια της καθυστέρησης της διαδικασίας του διαγωνισμού που διενεργεί η Εθνική Τράπεζα αποτελούν η μη ολοκλήρωση του ΕΣΧΑΔΑ, καθώς και οι συζητήσεις εναλλακτικών προτάσεων ανάπτυξης των ακινήτων εντός του χώρου. Βέβαια κοινός τόπος είναι ότι το ΚΑΣ «καραδοκεί» έχοντας διαρκώς στο μικροσκόπιο του την εξέλιξη της διαδικασίας. Οι 13 εταιρείες που αναμένεται λίαν συντόμως να εισέλθουν στο data room (αίθουσα πληροφοριών) της ΑΞΕ Αστήρ, εν όψει της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών είναι οι εξής:
Chartworld του εφοπλιστή Λου Κολλάκη, ACC Equity Partners (επενδυτική εταιρεία αραβικών συμφερόντων με γραφεία σε Λονδίνο και Μέση Ανατολή , με τοποθετήσεις στην ενέργεια, το real estate), The Boaupost Group LLC (αμερικανική εταιρεία διαχείρισης hedge funds που κατέχει το 5,2% στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΠΑΠ.), Colony Capital Acquisitions (επενδυτικό κεφάλαιο που ιδρύθηκε το 1991, έχει την έδρα του στην Καλιφόρνια, δραστηριοποιείται σε 11 χώρες, και σύμφωνα με στοιχεία του 2010 διαχειριζόταν επενδύσεις ύψους 30 δισ. δολαρίων), D Marine Investment Holding ανήκει στον τουρκικό όμιλο Dogus που ανήκει στον Φερίτ Σαχένκ, έχει ήδη επενδύσει στη μαρίνα Φλοίσβου, με την εξαγορά του ποσοστού της Lamda Develompent, έχοντας αποκτήσει και το 50% της Kyriakoulis Mediterranean, Dolphin Capital Investors Ltd (επικεφαλής οι επιχειρηματίες Μίλτος Καμπουρίδης και Piere Χαραλαμπίδης), Fosun International Limited (κινεζικός όμιλος που επέδειξε ενδιαφέρον και για τον ΟΠΑΠ και συμμετέχει στη Follie Follie), J&P ΑΒΑΞ Α.Ε., , Lamda ΈΡΓΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Α.Ε.(του Ομίλου Λάτση), Γιώργος Προκοπίου, Plepi Holdings Ltd (εταιρεία με έδρα την Κύπρο) και Strategic Initiatives Capital Partners Ltd. (απέκτησε πρόσφατα τη Δωδώνη η ρωσικών συμφερόντων επενδυτική εταιρεία με γραφεία σε Μόσχα, Ελσίνκι, Χονγκ Κόνγκ, Αμπου Ντάμπι και Παρίσι), Intercontinental International Real Estate Investment Company (η Intercontinental International REIC είναι μια ελληνική Α.Ε.Ε.Α.Π. ιδιοκτησίας της οικογένειας Χαλικιάς της οποίας η βασική δραστηριότητα είναι το Banking και το Real Estate).

Στις ράγες της ανάκαμψης φαίνεται ότι εισέρχεται το τραίνο του ελληνικού τουρισμού. Ήδη τα πρώτα μηνύματα για την πορεία της σαιζόν με βάσει τις πρώτες ημέρες του Μαΐου είναι θετικά για τους περισσότερους προορισμούς μολονότι το πρώτο 4μηνο η πτώση στις αφίξεις άγγιξε το 7,5%. Αρνητική εξαίρεση αποτελούν η Αθήνα και η Ρόδος, που αναμένεται να διορθώσουν τον επόμενο μήνα την προβληματική τους εικόνα. Το 2012 αποτέλεσε μια κακή χρονιά για τον τουρισμό εξ αιτίας των 2 εκλογικών αναμετρήσεων και της συνακόλουθης αβεβαιότητας της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Αναμφίβολα το 2013 το ισχυρότερο εργαλείο marketing του ελληνικού τουρισμού αποτελούν οι τιμές των καταλυμάτων που παραμένουν χαμηλές. Άλλωστε σύμφωνα με τα στοιχεία της Trivago η Ελλάδα τον τρέχον μήνα ρίχνει τις τιμές της κατά 15% σε σχέση τον Μάιο του 2012, με μέση τιμή διανυκτέρευσης 78 ευρώ έναντι των 92 ευρώ το προηγούμενο έτος. Σημειώνεται ότι το ποσοστό μείωσης των ξενοδοχειακών τιμών στην Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο που εμφανίζεται στην Ευρώπη.

Κομβικό σημείο φέτος για την επιστροφή των τουριστών είναι η αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης για τη χώρα. Επίσης μολονότι τα κονδύλια για την προβολή του ελληνικού τουρισμού είναι περιορισμένα και αστεία σε σχέση με αυτά που διαθέτει ο ανταγωνισμός, ιδιαίτερα σημαντική, κρίνεται από τους ξένους Tour Operators, η συμβολή της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη στο κομμάτι της έμμεσης προβολής της χώρας, δεδομένου ότι έχει προχωρήσει σε μπαράζ, κυρίως τηλεοπτικών συνεντεύξεων σε κορυφαία κανάλια κρατών-αγορών που αποτελούν κύριους στόχους άντλησης πελατείας το τελευταίο 10μηνο.
Πέρυσι δεν καλύφθηκε ο στόχος των 16 εκατ. τουριστών (15,5 εκατ. τουρίστες το 2012) που είχε τεθεί από φορείς του τουρισμού, ενώ η φετινή αισιοδοξία για 17 εκατ. τουρίστες απορρέει από τις υψηλότατες πληρότητες που παρατηρούνται κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, γεγονός εξαιρετικά αρνητικό αφού το ζητούμενο είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Κεντρικό σημείο αναφοράς για την πορεία της τουριστικής χρονιάς 2013 αποτελούν τα έσοδα και όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Κων/νος Μπρετάνος εδώ η παραοικονομία καλά κρατεί. Όπως αναφέρει το 10% των εσόδων ξένων τουριστών διαχέεται σε παράνομα καταλύματα με αποτέλεσμα η θετική εικόνα των αφίξεων να μην αποτυπώνεται στα έσοδα των επιχειρήσεων καταλυμάτων. Ο κ. Μπρετάνος συμπληρώνει ότι στην Ελλάδα επικρατεί πλέον εμφανώς τουρισμός δυο ταχυτήτων, αφού τα 4 και 5 αστέρων ξενοδοχεία έχοντας τη δυνατότητα συμπίεσης της προσφερόμενης τιμής τους «πνίγουν» τα νόμιμα μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα καταλύματα, τα οποία αναγκάζονται να προσφέρουν τιμές κάτω του κόστους καθιστώντας τις εν λόγω μικρομεσαίες επιχειρήσεις μη βιώσιμες.

Έχω φάει 30 lacta… θα ρθει η αγάπη στο τέλος ή θα πάω από ζάχαρο;. Αυτά τα πελάγη ευτυχίας προς τα που πέφτουν, να πάω να αρμενίσω;