mideia lagadia

Οι υπερωρίες στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού δεν έχουν τελειωμό. Τα εξαντλητικά ωράρια συνεχίζονται αφού την επιχειρούμενη προσπάθεια ανασύνταξης του πολύπαθου οργανισμού διαδέχεται η διάθεση εκμάθησης ξένων γλωσσών. Και αυτό διότι όπως μαθαίνω ο ΕΟΤ με τις ευλογίες τις Βασίλισσας Όλγας επιχειρεί ισχυρό μπάσιμο στην κινεζική αγορά, έχοντας προχωρήσει σε 2 κομβικού χαρακτήρα συμφωνίες με Tour Operators που αθροιστικά μετακινούν το 45% των Κινέζων τουριστών προς την Ευρώπη. Παράλληλα συνήψε συμφωνία και με τους 3 κορυφαίους κρατικούς Τουριστικούς Οργανισμούς προσδοκώντας από το 2014 να ξεκινήσει το πρώτο κύμα Κινέζων τουριστών προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τους ιδιωτικούς T.Os Caissa (μετακινεί το 25% των Κινέζων προς Ευρώπη) και Huayuan ( το 20%) και τους κρατικούς ΤOs CITS, CTS, CYTS. Παράλληλα προτίθεται να προχωρήσει στην υλοποίηση στοχευμένης διαδικτυακής προβολής στο υψηλής ανάγνωσης sina.com και το κινεζικό twitter, το weibo.com.

Την ίδια ώρα διανοίγονται οι προοπτικές για διείσδυση και στην αγορά της Βραζιλίας και της Κεντρικής Αμερικής όπου οι προσδοκίες κάνουν λόγο για 150.000 τουρίστες την προσεχή τριετία. Ήδη από πλευράς ΕΟΤ γίνονται σχεδιασμοί προβολής της Ελλάδας μέσω του διαδικτύου στη συγκεκριμένη χώρα της λατινικής Αμερικής.

«Στοχεύουμε στο άνοιγμα νέων αγορών με επίκεντρο την Κίνα, την Κεντρική Αμερική και τη Βραζιλία. Στο θέμα της Κίνας, εμείς ως χώρα έχουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Μεγάλο θεμέλιο για την ανάπτυξη της τουριστικής σχέσης των δυο χωρών είναι ο πολιτισμός όπου μας αντιμετωπίζουν ως ισότιμο συνομιλητή. Αυτό όμως υπάρχει εδώ και τουλάχιστον 10 έτη και υπάρχει αναγνωρισιμότητα του Brand Ελλάδα. Το ζητούμενο είναι να προβούμε σε συμφωνίες που θα επιφέρουν άμεσα αποτελέσματα», αναφέρει στο tourismtoday.gr ο γενικός γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Πάνος Λειβαδάς ανοίγοντας για πρώτη φορά τα χαρτιά του και μιλώντας για την αναπροσαρμογή επικοινωνιακού πλάνου που δρομολογεί ο ΕΟΤ βάσει των κατευθύνσεων του υπουργείου Τουρισμού.

O κ. Λειβαδάς σημειώνει : «Αυτό που προσπαθήσαμε και κάναμε είναι να έρθουμε σε επαφή και να προχωρήσουμε σε σειρά συμφωνιών με tour operators στην Κίνα στους οποίους θα δώσουμε μεγαλύτερη γνώση για το προϊόν της Ελλάδας. Τους κάνουμε πρόσκληση να έρθουν να μάθουν λίγο καλύτερα των ελληνικό προορισμό. Φτιάχνουμε μια σειρά από εργαλεία ενημέρωσης και κινήτρων για τον προορισμό Ελλάδα, τους δίνουμε funtrips, κάνουμε διαγωνισμούς με βραβεία φιλοξενίας τόσο σε επίπεδο b2c όσο καιb2b. Στο πλαίσιο αυτό θα κινηθεί και η συμφωνία με το κινεζικό twitter. Επίσης δρομολογούμε διαδικασίες δημιουργίας visa centers σε αντίστοιχο μοντέλο με αυτό της Ρωσίας».

Ουάου ! 4 εκτάσεις προς αξιοποίηση έγιναν ξαφνικά υδροβιότοποι και Natura. Τι ωραία που είναι η ζωή στην χώρα που ευδοκιμεί η φαιδρά πορτοκαλέα.

Είναι πλέον κοινός τόπος ότι το χαλί των αποκρατικοποιήσεων τραβάει κάτω από τα πόδια του ΤΑΙΠΕΔ το ελληνικό δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Επενδυτής το ΥΠΕΚΑ άναψε κόκκινο στην αξιοποίηση 4 εκτάσεων του δημοσίου, οι οποίες «όδευαν» σε διαδικασία διαγωνισμού. Πρόκειται για την 1.180 στρ. έκταση της Τσαμπίκας στη Ρόδο, η οποία με υπουργική απόφαση (ΥΠΕΚΑ) χαρακτηρίστηκε Natura, «βάζοντας τρικλοποδιά» στην επιχειρούμενη αξιοποίηση της έκτασης. Παράλληλα υδροβιότοποι, χαρακτηρίστηκαν μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων πριν λίγους μήνες, εκτάσεις της ΕΤΑΔ (πρώην ΚΕΔ) στην Πάρο, την Αντίπαρο και τη Νάξο, οικόπεδα τα οποία για πολλά έτη έμεναν σε αχρηστία και ενώ είχαν ήδη παραχωρηθεί προς ιδιωτικοποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ! Εύκολα διακριτό είναι ότι ορισμένοι επιδιώκουν να παραπεμφθούν στις ελληνικές καλένδες οι επιχειρούμενες αξιοποιήσεις των ακινήτων και το ερώτημα που τίθεται είναι ποιο είναι το αόρατο χέρι που ξαφνικά τοποθετεί περιβαλλοντικές ασπίδες σε αναξιοποίητα για δεκαετίες οικόπεδα του δημοσίου.

Την ίδια ώρα η φάμπρικα των αιτήσεων άρσης απαλλοτριώσεων που λαμβάνει χώρα σε δεκάδες εκτάσεις του δημοσίου που δεν αξιοποιήθηκαν στο παρελθόν από τον ΕΟΤ, προκαλεί σοβαρή αβεβαιότητα για την πορεία εν εξελίξει διαγωνισμών με επίκεντρο αυτή τη φορά το Παλιούρι της Χαλκιδικής. Ενώ αναμένεται σε λίγες ημέρες η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους αναδόχους, έχουν κατατεθεί 9 αιτήσεις στο ΣτΕ για άρση απαλλοτρίωσης οικοπέδων της έκτασης από παλαιούς ιδιοκτήτες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να «τιναχτεί στον αέρα» ο διαγωνισμός.

Το Ταμείο προκειμένου να ξεφύγει από τις συμπληγάδες τόσο των οικοπεδούχων διεκδικητών όσο και των περιβαλλοντικών σκοπέλων έχει επιδοθεί στην «τέχνη της πιρουέτας». Ειδικά για το Παλιούρι ζητά μόνο την ανακαίνιση-αναστύλωση του υφιστάμενου ξενοδοχείου φάντασμα, καθώς και την ανέγερση τουριστικών κατοικιών σε ειδικά προκαθορισμένα σημεία. 

Αντίστοιχη λογική θα ακολουθηθεί και στον διαγωνισμό για την Αφάντου ο οποίος επαναπροκηρύσσεται την προσεχή εβδομάδα. 

Όπως έχει γράψει ο «Ε» για την Αφάντου Ρόδου, προκρίθηκε από τη διοίκηση του Ταμείου, η λύση του επιμερισμού της έκτασης σε 2 κομμάτια και ως εκ τούτου η διενέργεια 2 διαγωνισμών. Η νέα διαδικασία ενέχει μια καινοτομία αφού θα ζητηθεί από τους υποψήφιους επενδυτές να καταθέσουν στην πρώτη φάση απ΄ ευθείας και σε ένα μόνο βήμα, δεσμευτική προσφορά. Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά την εκμίσθωση για 99 έτη της παραθαλάσσιας έκταση 175 στρ. της πρώην ΚΕΔ και ο δεύτερος το ακίνητο “Γκολφ Αφάντου Ρόδου”, που διαχειριζόταν η πρώην ΕΤΑ, επιφάνειας 1.315 στρεμ., το οποίο περιλαμβάνει γήπεδο γκολφ 18 οπών καθώς και ημιτελείς ξενοδοχειακές και λοιπές υποστηρικτικές εγκαταστάσεις. Και οι δυο διαγωνισμοί θα προβλέπουν την ανέγερση ξενοδοχείων μαζί με τουριστικές κατοικίες πέραν της μεγάλης έκτασης που θα προβλέπει την ανακατασκευή του γηπέδου γκολφ. Σύμφωνα με πληροφορίες το ΤΑΙΠΕΔ απομείωσε τον πήχη της επένδυσης δεδομένου ότι για τον διαγωνισμό της έκτασης των 1.315 στρ. ζητά συνολικό επενδυμένο κεφάλαιο ύψους 250 εκατ. ευρώ έναντι των 350 που απαιτούσε αρχικά. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές η υλοποίηση του project -βάσει του ισχύοντος συντελεστή δόμησης- επιτρέπει την ανέγερση έως και 7 ξενοδοχείων. Για την μικρότερη έκταση, προβλέπεται το 75% της εν δυνάμει δομημένης επιφάνειας να αφορά την ανέγερση ξενοδοχείου και το 25% την κατασκευή τουριστικών κατοικιών. 

Ενδεικτικό της απύθμενης γραφειοκρατίας που ενέχουν οι διαγωνισμοί του ελληνικού δημοσίου και δη του ΤΑΙΠΕΔ είναι το γεγονός ότι μόλις προχθές από το Ελεγκτικό Συνέδριο ο διαγωνισμός της Κασσιόπης που έχει τελεσφορήσει από το περασμένο έτος, ενώ αναμένεται ακόμη η έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικού Σχεδίου Αξιοποίησης Δημοσίων Ακινήτων) από το ΣτΕ, ούτως ώστε να γίνει η καταβολή του ποσού από τον ανάδοχο. Επίσης ακόμη δεν έχει καθαρογραφτεί από το ΣτΕ η απόφαση του ΕΣΧΑΔΑ για το IBC με αποτέλεσμα το Ταμείο να μην μπορεί να εισπράξει το υπόλοιπο 15% (20 εκατ. ευρώ) του συνολικού ποσού που οφείλει να καταβάλλει στο ελληνικό δημόσιο η ανάδοχος κοινοπραξία. Στα απίθανα του ελληνικού δημοσίου καταγράφεται και η αδυναμία του Ταμείου να βρει κάποιον υπάλληλο εδώ και καιρό στην πολεοδομία Αργολίδας (λέγεται ότι έχουν κατηγορηθεί οι σχετικοί υπάλληλοι για διαφθορά) όπου απαιτείται η σφράγιση ενός εγγράφου προκειμένου να προχωρήσει η αξιοποίηση έκτασης του δημοσίου στο νομό !

Αντίστοιχα προβλήματα προκύπτουν για το ΤΑΙΠΕΔ και στις επιχειρούμενες ιδιωτικοποιήσεις των μαρινών αφού αφενός καμία δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας και ουκ ολίγες αποτελούν φαντάσματα (Αργοστολίου, Χίου) δεδομένου ότι δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες στο κτηματολόγιο. Αγκάθια στις επιχειρούμενες αποκρατικοποιήσεις αποτελούν -σύμφωνα με τους επιτελείς του ΤΑΙΠΕΔ- και ορισμένοι δήμοι οι οποίοι μέχρι πρότινος διαχειρίζονταν μαρίνες και είτε χρέωναν τέλη ελλιμενισμού κατά το δοκούν είτε λειτουργούσαν υπό τη λογική της ψηφοθηρίας και της δημιουργίας πελατειακών σχέσεων, οι δε κακές γλώσσες κάνουν λόγο ακόμη και για «μαύρα ταμεία».

Τιτλοποίηση Ακινήτων

Εν τω μεταξύ, αυτές τις ημέρες προχωρά το ΤΑΙΠΕΔ στην προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη διεθνούς Πιστωτικού Ιδρύματος ως συμβούλου για την τιτλοποίηση ακινήτων του (Bridge Financing).

Όπως αποκάλυψε πρώτος ο «Ε» το ΤΑΙΠΕΔ κατάληξε στη λύση του Bridge Financing επιχειρώντας να αντλήσει μέσα από την έκδοση πιθανότατα 3 ομολόγων ποσό άνω του 1 δις. ευρώ, με στόχο να προσεγγίσει μέχρι τις αρχές του 2014 το στόχο των 2,6 δις. ευρώ μετά το ναυάγιο της ΔΕΠΑ. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές το Ταμείο εξετάζει την επιλογή Διεθνούς Τράπεζας που θα προχωρήσει στην έκδοση ενός ομολόγου 400 εκατ. ευρώ περίπου και δυο άλλων ύψους 300 εκατ. ευρώ για διάστημα 5-7 ετών με επιτόκιο της τάξεως των 9-9,5%. Ως collateral-εγγύηση για την έκδοση των αναφερόμενων ομολόγων θα δοθούν 100 περίπου ακίνητα που έχουν περάσει από την ΕΤΑΔ και άλλους φορείς του δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ, πολλά εκ των οποίων είτε βρίσκονται σε φάση εκμίσθωσης, είτε έχουν εισέλθει σε διαγωνιστική διαδικασία ή θα βρεθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το ΤΑΙΠΕΔ διδάσκει

Ακούγεται περίεργο και παρότι η εν Ελλάδι Task Fοrce επιχείρησε πριν λίγους μήνες να νουθετήσει το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, τελικώς την οδό του ΤΑΙΠΕΔ ακούγεται ότι θα ακολουθήσει το νεόδμητο Ιταλικό Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας. Και όλα αυτά μολονότι το Ταμείο αντιμετωπίζει τα ανυπέρβλητα προβλήματα γραφειοκρατίας του ελληνικού δημοσίου, έχοντας στην φαρέτρα του μόνο τη δυνατότητα δημιουργίας ΕΣΧΑΔΑ (οι γείτονες φαίνεται ότι θα επιχειρήσουν αν αντιγράψουν το εν λόγω μοντέλο). Οι Ιταλοί μέχρι πρότινος ακολουθούσαν την πρακτική να παραχωρούν στον ανάδοχο ενός διαγωνισμού το ακίνητο (έκταση ή κτίριο) για 5 έτη έναντι ευτελούς τιμήματος έως ότου αυτός «ξεκαθαρίσει» από νομικά προβλήματα το υπό παραχώρηση περιουσιακό στοιχείο του ιταλικού δημοσίου. Η δίψα για ταχύτερη εισροή εσόδων στα ταμεία του κράτους αναγκάζει τους Ιταλούς (οι οποίοι διαθέτουν κτηματολόγιο και οργανωμένη δημόσια διοίκηση) να αναζητήσουν νέους τρόπους άμεσης άντλησης κεφαλαίων και στο πλαίσιο αυτό προχώρησε η συνεργασία των δυο Ταμείων. Αξιοσημείωτο επίσης για την λειτουργία αντίστοιχων φορέων στην Ευρώπη είναι το γεγονός ότι στην 35ετή λειτουργία του το Γερμανικό Ταμείο Ακίνητης Περιουσίας έχει συγκεντρώσει συνολικά το ποσό των 2,5 δις. ευρώ περίπου για τα ταμεία του γερμανικού δημοσίου.

Χρόνος Ρεκόρ 
Γη και ύδωρ δίδει η πολιτεία προκειμένου να δημιουργηθούν εργοτάξια στην Ελλάδα. Σε χρόνο ρεκόρ εγκρίθηκε η προκαταβολή ύψους 29 ,3 εκατ. ευρώ για την κατασκευή έργου της ΕΡΓΟΣΕ. Πρόκειται για το προϋπολογισμού 293,1 εκατ. ευρώ έργο της ΕΡΓΟΣΕ που αφορά τη σήραγγα της Παναγοπούλας το οποίο ανατέθηκε την Παρασκευή 21/6/2013 στην ανάδοχο κοινοπραξία «Κ/ΞAKTΩΡ Α.Τ.Ε. – J & P ΑΒΑΞ Α.Ε.–INTRAKAT Α.Ε.» , ενώ είχε παγώσει το περασμένο Φθινόπωρο από τον υπουργό αρμόδιο για τις Μεταφορές τότε Κωστή Χατζηδάκη -αφενός λόγω της μικρής έκπτωσης που είχε δοθεί και αφετέρου λόγω της μη αναγκαιότητας υλοποίησης του αυτή την περίοδο αφού δεν είχαν εξασφαλισθεί τα κονδύλια για το πριν και το μετά του έργου.

Εθνική Ασφάλεια

Τα υπουργεία Εθνικής Αμύνης και Οικονομικών φαίνεται ότι αναμένει το ΤΑΙΠΕΔ για την επόμενη φάση του διαγωνισμού για τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Το Ταμείο ζητά συγκεκριμένες εγκρίσεις, ούτως ώστε να ανακοινώσει τους «παίκτες» που περνούν στη διαδικασία των δεσμευτικών προσφορών.