mideia lagadiaΣκληρό πόκερ παίζεται τούτη την περίοδο στον διαγωνισμό της Εθνικής Τραπέζης και του ΤΑΙΠΕΔ για τον Αστέρα της Βουλιαγμένης. Οι 13 παίκτες που πέρασαν στην επόμενη φάση της διαδικασίας αναζητούν συνεργασίες και όπως αναφέρουν πληροφορίες του tourismtoday.gr ήδη στον ορίζοντα φαίνεται ότι διαμορφώνονται 5 επενδυτικά σχήματα που πυκνώνουν τις συναντήσεις τους, τόσο με το Ταμείο όσο και με άλλους υποψηφίους, δείχνοντας ιδιαίτερη σπουδή για το project που ήδη στο εξωτερικό αποκαλείται Trophy Asset. 

Οι ζυμώσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων είναι συνεχείς αφού η διαδικασία του Data Room της Β΄ φάσης του διαγωνισμού γεννά ανταλλαγή απόψεων και εξεύρεση συμμαχιών. Προς το παρόν είναι άγνωστο «τι τέξεται η επιούσα» δεδομένου ότι νέοι ενδιαφερόμενοι ανακάλυψαν τη διενέργεια του διαγωνισμού και επικοινωνούν με το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκοντας να συνεργαστούν με κάποιο από τα υποψήφια σχήματα. Κοινός τόπος είναι ότι κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να καταβάλλει ποσό άνω των 300 εκατ. ευρώ αφού η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας είναι κάτω των 240 εκατ. ευρώ, ενώ κύκλοι της κτηματαγοράς σχολιάζουν ότι δεν έχει την ίδια αξία ένα οικόπεδο στην Ηρώδου Αττικού ή την Διονυσίου Αρεοπαγίτου με την Πλατεία Συντάγματος, μολονότι είναι πολύ κοντά και οι δυο περιοχές, φέρνοντας σε παραλληλισμό το Καβούρι με το Λαιμό της Βουλιαγμένης. Ταυτόχρονα φέρεται να ενοχλεί τους υποψήφιους το γεγονός ότι μολονότι τα ξενοδοχεία του Αστέρα είναι ζημιογόνα και σε μια διαδικασία πώλησης μιας ξενοδοχειακής μονάδας, συνυπολογίζεται η κερδοφορία του ή όχι. Όμως κατά πως φαίνεται, στην περίπτωση του εμβληματικού ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα, καθοριστικός παράγοντας φέρεται να είναι η αξία του οικοπέδου. Πάντως γνώστες «των κανόνων του παιχνιδιού» για τον διαγωνισμό του Αστέρα τονίζουν ότι ορισμένοι από τους 13 αρχικώς ενδιαφερόμενους, ενδεχομένως θα αναζητήσουν συνεργασίες με κάποιο από τα σχήματα που δείχνουν μεγαλύτερη κινητικότητα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες δυνατά συμμετέχουν στο «παιχνίδι» η ΤΕΜΕΣ του Ομίλου Κωνσταντακόπουλου, η Dolphin Capital που αναζητά συμμαχίες, από κοντά φαίνεται ότι κινούνται το αμερικανικό real estate fund Colony Capital και το ελληνοαμερικανικό Intercontinental International Real Estate (ΗΠΑ), πυκνώνει τα ραντεβού του το αραβικών συμφερόντων (Αμπού Ντάμπι) βρετανικό Fund AGC Partners, ενώ ιδιαίτερη «προσήλωση» στο διαγωνισμό επιδεικνύει και η Lamda Development έχοντας ρίξει τα δίχτυα της στην αλλοδαπή.

Καθοριστικός παράγοντας για την διεύρυνση της επιτυχίας του διαγωνισμού -για την οποία πρόκριμα δεν είναι όχι μόνο το τίμημα αλλά και η λάμψη του ονόματος του αγοραστή- θα αποτελέσει η κατάθεση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημόσιου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ), η ολοκλήρωση της οποίας τοποθετείται το προσεχές 10ήμερο. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές θα θεωρείται απαραίτητη η παραμονή τουλάχιστον ενός ξενοδοχείου στην έκταση ενώ επιτρέπεται δόμηση 56.000 τ.μ. για τη διενέργεια condominiums και τουριστικών βιλών αλλά και κοινόχρηστών χώρων αυτών. Καίριας σημασίας ρόλο στη διαμόρφωση του οικονομικού τιμήματος στο πλαίσιο διαδικασίας πώλησης του συγκροτήματος θα παίξει η δυναμική ενός σύνθετου επενδυτικού σχεδίου με την παρουσία του ξενοδοχειακού στοιχείου, της τουριστικής κατοικίας, της ανάπτυξης της μαρίνας και της όμορης παραλίας Astir Beach. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού, το οποίο μέχρι στιγμής δεν παρουσιάζει καμία καθυστέρηση, εκτός αν υπάρξει προσφυγή για το ΕΣΧΑΔΑ στο ΣτΕ, οι συμμετέχοντες καλούνται να καταθέσουν τις δεσμευτικές οικονομικές προσφορές στις 21 Οκτωβρίου. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και εκτός απροόπτου, τα κλειδιά του Αστέρα Βουλιαγμένης θα παραδοθούν στον πλειοδότη του διαγωνισμού την άνοιξη του 2014. Υπογραμμίζεται ότι ο Αστέρας Βουλιαγμένης εκτείνεται σε 304 στρέμματα, εκ των οποίων τα 111 ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο θα λάβει ένα μέρος των χρημάτων από την πώληση του συγκροτήματος. Παράλληλα, ο Αστέρας, μέσω θυγατρικής του εταιρείας, έχει ενοικιάσει για 40 έτη τη γειτνιάζουσα μαρίνα της Βουλιαγμένης, που διαθέτει και χερσαίο τμήμα 47 στρεμμάτων. Η μαρίνα βρίσκεται σε περίοδο εκσυγχρονισμού, καθώς έχει αποφασισθεί η υλοποίηση έργων ύψους 3 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η μαρίνα λειτουργεί πλέον στη μέγιστη πληρότητα και με αρκετά σκάφη μεγάλου μήκους να βρίσκονται σε λίστα αναμονής για τον ελλιμενισμό τους.

Μαρίνες

Στα τέλη Σεπτεμβρίου το ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να ανακοινώσει ποιες εταιρείες περνούν στη Β’ φάση του διαγωνισμού παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης, διαχείρισης λειτουργίας και εκμετάλλευσης για τις μαρίνες Χίου και Πύλου. Όπως ανακοίνωσε το Ταμείο στη διαδικασία «κατέβηκαν» 11 διεθνή και εγχώρια σχήματα και για τις 2 μαρίνες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας «Επενδυτής» οι 5 εξ αυτών έχουν περάσει και στη Β΄ φάση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την μαρίνα Αλίμου, τα αγκυροβόλια Νέας Επιδαύρου και Ύδρας και το τουριστικό καταφύγιο Πόρου. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές για τη μαρίνα της Πύλου κατέθεσαν πρόσκληση ενδιαφέροντος η ΤΕΜΕΣ του Ομίλου Κωνσταντακόπουλου, η Άκτωρ του Ομίλου Μπόμπολα και οι «Α.Τ.Ε.Σ.Ε. Α.Ε.» Ανώνυμη Τεχνική Εμπορική Συμβουλευτική Ναυτιλιακή Εταιρεία – Ιδιωτική Επιχείρηση παροχής Υπηρεσιών Ασφάλειας, Archirodon, Majestic Engineering, το τουρκικό γκρουπ Permak, ΚΑΣΟΣ Α.Ε» Κτηματική Τουριστική και Εμπορική και Spanopoulos Group.

Για την μαρίνα της Χίου συμμετέχουν αρχικά οι : «Α.Τ.Ε.Σ.Ε. Α.Ε.» Ανώνυμη Τεχνική Εμπορική Συμβουλευτική Ναυτιλιακή Εταιρεία – Ιδιωτική Επιχείρηση παροχής Υπηρεσιών Ασφάλειας, Archirodon, Yves Spoerry (βρετανικός οίκος μαρινών), Majestic Marine Engineering LLC, Setur (έχουν αναλάβει και τη μαρίνα της Μυτιλήνης μαζί με την Follie Follie), Permak Group, Porto Carras (του Ομίλου Στέγγου) και Kasos S.A. Κτηματική Τουριστική και Εμπορική. Υπογραμμίζεται το Έργο Αξιοποίησης Τουριστικών Λιμένων που εντάσσεται στο Έργο «Νηρηίδες», προβλέπει την αξιοποίηση με παραχώρηση (μακροχρόνια μίσθωση) 46 τουριστικών λιμένων που βρίσκονται σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, οι προεπιλεγέντες επενδυτές θα αποκτήσουν πρόσβαση σε λεπτομερή στοιχεία και στους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας, ενώ μέχρι το τέλος του 2013 αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί για τους τουριστικούς λιμένες Αργοστολίου (μετατροπή σε luxury marina), Λαυρίου ( μετατροπή σε mega yacht marina) και Αρετσούς Καλαμαριάς.

Έμφραγμα προκαλεί στα ξενοδοχεία της χώρας ο επί θύραις νέος συντελεστής υπολογισμού του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Οι επιπτώσεις του ΦΑΠ στο κόστος και τη βιωσιμότητα των Ελληνικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο θα αποτελέσουν το τελειωτικό κτύπημα σε μια αγορά όπου έχει κλείσει η στρόφιγγα των τραπεζών και εξανεμίζονται άμεσα τα οφέλη της φετινής ανόδου στον τουρισμό. Πρόκειται για το τρίτο κτύπημα το 2013 στον χώρο της τουριστικής βιομηχανίας αφού έχει προηγηθεί το ΕΤΙΔΕ και η αναπροσαρμογή Παγίων Στοιχείων που γίνονται στις Ανώνυμες Εταιρείες. Επισημαίνεται ότι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ούτως ώστε να προσελκύσουν τουρίστες από το εξωτερικό, έχουν προσφέρει το 2013 στην αγορά τιμές οριακά πάνω από το κόστος γεγονός που αν επιβληθεί και το συγκεκριμένο χιλιάδες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις πρόκειται να κτυπήσουν κόκκινο. 

O πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης αναφέρει ότι το υπουργείο Οικονομικών αγνοεί τις ιδιαιτερότητες του ξενοδοχειακού προϊόντος που δεν έχουν σχέση με άλλους κλάδους της αγοράς κάνοντας διακρίσεις. «Aπό τη στιγμή που τα μηχανήματα της βιομηχανίας δεν φορολογούνται δεν κατανοούμε γιατί πρέπει να φορολογούνται τα μέσα παραγωγής των ξενοδοχείων που είναι τα ακίνητα τους» συμπληρώνει ο πρόεδρος του ΞΕΕ.

Ή όλα ή τίποτα. Αυτή λέγεται ότι είναι η έκφραση που ακούγεται στα χείλη του Βλάντιμιρ Γιακούνιν προέδρου των Ρωσικών Σιδηροδρόμων που κατέθεσαν μαζί με την ΤΕΡΝΑ προσφορά στο διαγωνισμό της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Και όταν λέει όλα εννοεί και την ROSCO όπου η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στο ΤΑΙΠΕΔ προβλέπεται για τα τέλη του μήνα, αλλά και τον ΟΛΘ όπου εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν γιατί ο διαγωνισμός είναι άγνωστο πότε θα βγει στον αέρα «Και τώρα θα δούμε υπό ποιους όρους και τι εξελίσσεται εκεί. Στον βαθμό που καταλαβαίνω, η Ελλάδα ετοιμαζόταν να λήξει αυτό το ζήτημα έως το τέλος του έτους», είπε ο κ. Γιακούνιν στο ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ πετώντας το μπαλάκι στην ελληνική κυβέρνηση.

Με νέα εταιρεία την Atlantic και όχι την Black & White όπως γράφτηκε κατέβηκε στο διαγωνισμό για το Μακεδονία Palace ο ομογενής επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης δείχνοντας ότι στο κομμάτι του τουρισμού θα πορεύεται με νέα εταιρεία. Πρώτος το έγραψε σωστά ο σύντροφος Στάθης από την Καθημερινή και εμείς το αναπαράγουμε. Μάλιστα το management αναλαμβάνει η Aldemar της οικογένειας Αγγελόπουλου με ξενοδοχεία σε Κρήτη, Ρόδο και Πελοπόννησο, που διατηρεί άριστες σχέσεις με τη ρωσική κυβέρνηση. Πρόκειται για εξέλιξη που δρομολογεί επέκταση της ελληνικής αλυσίδας και στον τομέα της διαχείρισης ξενοδοχείων.