Κληρώνει για την Κασσιόπη, όπου ο σμπίρος μου αποκάλυψε ότι ο αμερικανοεβραίος επενδυτής κατέθεσε «ζεστά» 20 εκατ. ευρώ (σε 4 χρόνια περίπου η καταβολή λένε οι πρώτες πληροφορίες μου, μην τρελαθούμε κιόλας…) και συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα γύρω στα 78 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη Greenfield ανάπτυξη που θα κάνει ποτέ ξένος στην Ελλάδα και είναι σπουδαίο. Άλλωστε στον τομέα των επενδύσεων το λέει και το όνομα μας : Hell-as, Μάλι-as, Τομπουκτού-as, Μπογκοτά-as, Νιγηρί-as ακόμη. Βέβαια το Μπογκοτά είναι λίγο άστοχο γεωγραφικά θα μου πείτε, αφού η χώρα μας δεν γειτνιάζει απλώς με την Αφρική, αλλά αναμφίλεκτα αυξάνει το ποσοστό των λευκών στην αφρικανική ήπειρο. Το ξέρω ότι έχετε και άλλα επιχειρήματα όπως, το άκρως ρατσιστικό δουλεύουμε σαν μαύροι, ή την μαύρη μου την ώρα, την τύχη κ.λ.π. Ας μη μιλήσω για μαύρη εργασία…γιατί το portal έχει αμιγώς τουριστική κατεύθυνση και κινδυνεύω με απόλυση.
Να υπογραμμίσουμε εδώ ότι την «μαύρη μου την ώρα» αναφωνούν και οι Έλληνες βουλευτές – Προσοχή όλων των παρατάξεων– που συνεδριάζουν σε διάφορες επιτροπές με τη Ζωή. Την Κωνσταντοπούλου καλέ, η οποία μολονότι μελαχρινή, έχει κάτι από Ναβρατίλοβα ή Κρίς Έβερτ Λόϊντ, γνωστές πρωταθλήτριες του τένις, που εξουθενώνουν τους αντιπάλους τους πριν τους νικήσουν. Στο πλαίσιο αυτό, η Βουλή των Ελλήνων αποφάσισε οι συμμετέχοντες σε συνεδριάσεις με τη δυναμική βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να βλέπουν προηγουμένως όλοι μαζί (για συμπαράσταση και για κοινή δράση) τις ταινίες Scream 1, 2, και 3.
Σε Zell am See -το γνωστό θέρετρο των Άλπεων- θέλει να μετατρέψει το Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ Γρηγόρης Δούνης. Εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 14 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του έργου «Εκσυγχρονισμός Αναβατήρων Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού» (στη θέση Φτερόλακα) από το ΕΣΠΑ. Μάλιστα το έργο θα δημοπρατηθεί εντός του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου. Επισημαίνεται ότι με την ολοκλήρωση του σε συνδυασμό με το έργο της Α’ φάσης, που ήδη υλοποιείται (στη θέση Κελάρια), προϋπολογισμού 15,4 εκατ.. ευρώ θα επιτευχθεί η λειτουργική ενοποίηση των χιονοδρομικών πεδίων του ΧΚΠ με νέους αναβατήρες βελτιώνοντας τη χωρική οργάνωση του δικτύου αναβαθμίζοντας την ποιότητα των υπηρεσιών.
Τις επενδύσεις τους στηρίζουν οι ναοί του τζόγου υιοθετώντας πρωτοβουλίες ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων εμβληματικού χαρακτήρα. Χαρακτηριστικό είναι το έργο ηλεκτροφωτισμού του Ναού του Απόλλωνα που αναδεικνύει τον μνημειακό πλούτο της Αρχαίας Κορίνθου, project που χρηματοδοτήθηκε από χορηγία του Club Hotel Loutraki. Σημειώνεται ότι μόνο από τα καζίνο Πάρνηθας και Κέρκυρας (μικρό το ποσό) το δημόσιο και δη ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού από το 2003 μέχρι σήμερα έχουν εισπράξει το λίαν ευκαταφρόνητο ποσό των 350 εκατ. ευρώ.
Συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού κυοφορούνται στον κλάδο της υποδομής φιλοξενίας της χώρας μέσω του υπό κατάθεση πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού. Πρόκειται για αντιδράσεις προερχόμενες κυρίως από το χώρο της ξενοδοχίας και των ενοικιαζομένων δωματίων, διαφωνίες που εδράζονται στην υπερανάπτυξη τουριστικών προορισμών και την κινητροδότηση ανέγερσης τουριστικών επαύλεων που ανταγωνίζονται άμεσα τις αναφερόμενες επιχειρήσεις οι οποίες επαπειλούνται με λουκέτο. Μάλιστα ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδος, Κων/νος Μπρεντάνος το προχωρά έτι περαιτέρω τονίζοντας ότι παρακάμπτει εμφανώς την κείμενη νομοθεσία περί λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων, επιτρέποντας σε ιδιοκτήτες τουριστικών κατοικιών να εκμισθώνουν για χρονικό διάστημα λιγότερο των 90 ημερών τις κατοικίες τους, ανοίγοντας και επίσημα το δρόμο στους ξένους που διαθέτουν κατοικίες να νοικιάζουν τα σπίτια τους σε αλλοδαπούς κατά κύριο λόγο. Εδώ θα ήθελα να κάνω μια μικρή παρέμβαση σημειώνοντας ότι τις περισσότερες αλλαγές στη νομοθεσία τις ζήτησε το ΤΑΙΠΕΔ και το Μαξίμου προκειμένου κατά κύριο λόγο να προχωρήσουν γρηγορότερα οι Σύνθετες τουριστικές επενδύσεις.
Πιο κοντά φέρνει τα σιροπιαστά με τα τρίγωνα Θεσσαλονίκης η αεροπορική εταιρεία Pegasus ακολουθώντας τα βήματα του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή των αερομεταφορών. Tην Turkish Airlines δηλαδή. Μου είπαν ότι απευθείας δρομολόγια ανάμεσα σε Θεσσαλονίκη και Σμύρνη αναμένεται να ξεκινήσει ο τουρκικός αερομεταφορέας χαμηλού κόστους και πτήσεων τσάρτερ “Pegasus” από το φετινό καλοκαίρι. Έτσι, η χρονική διάρκεια του ταξιδιού Θεσσαλονίκη-Σμύρνη, το οποίο θα γίνεται με αεροσκάφη 180 θέσεων, περιορίζεται σε μόλις 50 λεπτά, προλειαίνοντας το έδαφος για αύξηση των εκατέρωθεν τουριστικών ροών.Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής και της ΄Ενωσης Ξενοδόχων (ΕΞΧ) και νέο μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΤ να προσθέσω Γρηγόρη Τάσιο, η Pegasus προσανατολίζεται στη δρομολόγηση μίας πτήσης εβδομαδιαίως, στο διάστημα από τις 21 Ιουνίου μέχρι και τις 14 Σεπτεμβρίου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι και η Turkish Airlines ενδέχεται να προσθέσει στο πρόγραμμά της μία πρωινή πτήση, ενδεχομένως τρεις-τέσσερις φορές την εβδομάδα από Κων/πολη.
Στον αέρα βρίσκεται ακόμη η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της εταιρείας που τρέχει το σιδηροδρομικό έργο της χώρας. Σύμφωνα με το πλάνο αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης η εταιρεία «οδεύει» στο ΤΑΙΠΕΔ τον προσεχή Μάρτιο, για να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης της, όμως το τοπίο προς ώρας παραμένει ομιχλώδες. Και αυτό διότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έχει απαντήσει ακόμη στο υπουργείο Ανάπτυξης Υποδομών και Μεταφορών σε σχέση με τη νέα «προικοδότηση» που επιχειρείται να δοθεί από την κυβέρνηση στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Όπως επισημαίνουν οι πηγές μου, τα 5 assets που παραχωρούνται στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τον ΟΣΕ (ΓΑΙΑΟΣΕ) με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Οικονομικών, είναι οικόπεδο έκτασης 38 στρεμμάτων στην Οινόη, οικόπεδο 148 στρ. στον Εμπορικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, έτερο οικόπεδο 147 στρ. στο σταθμό διαλογής Θεσσαλονίκης, άλλη έκταση 151 στρ. στη Νέα Μαγνησία Θεσσαλονίκης και τέλος οικόπεδο 36 στρ. στου Λαχανόκηπους Θεσσαλονίκης
Ξεκίνησα με ΤΑΙΠΕΔ, κλείνω με το Ταμείο επίσης χωρίς να «κάνω» κιόλας. Νευρικότητα αλλά και ενόχληση για την ολιγωρία που παρατηρείται στις αποκρατικοποιήσεις της χώρας υφέρπει αυτή την περίοδο στο Μέγαρο Μαξίμου. Επιτελείς του πρωθυπουργικού γραφείου αναζητούν ευθύνες για τους ράθυμους ρυθμούς που παρατηρούνται στη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων, τόσο από την πλευρά του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου αλλά και από ορισμένους υπουργούς της κυβέρνησης. Όπως έγινε εύκολα διακριτό την περασμένη Εβδομάδα στο πρωθυπουργικό γραφείο, την κατάσταση στα χέρια του φαίνεται ότι πήρε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και μετά την επίσκεψη στο Κατάρ θα ακολουθήσουν και άλλες μαθαίνω. Όπως έχει γράψει το tourismtoday.gr η αθέτηση της διακρατικής συμφωνίας που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση Παπανδρέου και η αδυναμία ειδικής φορολογικής ζώνης στην έκταση του παλιού αεροδρομίου, οδήγησαν του Άραβες στην απόσυρση ουσιαστικά της συμμετοχής τους στην τελική φάση της διαδικασίας. Πάντως δεν αποκλείεται στο τέλος η μετοχική είσοδος του Qatar στην πρόταση της London and Regional Properties, που παραμένει στο «παιχνίδι» όπως συνέβη σε ανάπτυξη γης ορόσημο (Landmark) στην πρώην αμερικανική βάση του Παναμά. Άλλωστε ο Εμίρης του Qatar Αλ Θάνι έχει επιδείξει ήδη ενδιαφέρον για άλλα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου (Αστέρας Βουλιαγμένης) και της Εκκλησίας της Ελλάδας, γεγονός που υποδηλώνει το ενδιαφέρον του για την απόκτηση 100% περιουσιακών στοιχείων όπως για παράδειγμα 2 νησιά στο Ιόνιο Πέλαγος από ένα λιβανέζικο fund το οποίο ελέγχει. Στην εν λόγω σύσκεψη του Μαξίμου υπήρξε κατά πληροφορίες μομφή κατά του ΤΑΙΠΕΔ, για αδιαφορία σε πρόταση επενδυτή για την 300 στρ. έκταση του ΕΟΤ στην Ασπροβάλτα αλλά όπως αποδείχθηκε ο εν λόγω επιχειρηματίας ενδιαφερόταν για μέρος αυτής. Το Ταμείο από την πλευρά του επέδωσε στον πρωθυπουργό τις 20 εκκρεμότητες που υπάρχουν για την εκκίνηση αποκρατικοποιήσεων το πρώτο εξάμηνο του 2013.
Σύμφωνα με την σχετική επιστολή με Τίτλο : «Πρόγραμμα Ιδιωτικοποιήσεων-Κυβερνητικές Πράξεις που Εκκρεμούν» που έχει στη διάθεση του το tourismtoday.gr, προβλήματα νομοθετικού χαρακτήρα ως επί το πλείστον παρατηρούνται προς ώρας σε 14 δρομολογημένα προς αποκρατικοποίηση περιουσιακά στοιχεία.