mideia lagadiaΣύμφωνα με την πρόβλεψη του Χέγκελ, θεμέλιο της νεότερης κοινωνίας θα ήταν το κράτος για τον Μαρξ, η κολεκτίβα για τον Λένιν και το πολιτικό κόμμα για τον Χίτλερ. Να γιατί λέω κάποιες φορές ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ προσιδιάζουν με αυτές της Χρυσής Αυγής (άσχετο). Σε συνέχεια της παραπάνω υπερφίαλης ανάλυσης μου να υπενθυμίσω ότι στους προνεωτερικούς χρόνους, ολόκληρη ακολουθία από Αγίους και Σοφούς είχαν ισχυριστεί το ίδιο για την ενοριακή εκκλησία, το φεουδαλικό τιμάριο και τη μοναρχία. Όλοι τους τελικά έσφαλαν. Ο σημαντικότερος θεσμός στον κόσμο είναι η Εταιρεία. Σε αυτόν βασίστηκε η ευημερία της δύσης, αυτός συνιστά την πιο αξιόπιστη ελπίδα για το μέλλον της Δύσης, αυτός συνιστά την πιο αξιόπιστη ελπίδα για το μέλλον της λοιπής υφηλίου. Θα μου πείτε ότι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της Εταιρείας όσον αφορά το που αφιερώνουμε το χρόνο και την ενέργεια μας είναι η οικογένεια. Αυτό όμως είναι δεδομένο. Η ιστορία της Εταιρείας προσφέρεται για ένα συναρπαστικό αφήγημα. 

Σε αυτόν το μέγιστο θεσμό διείδε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης την αναγέννηση του τουριστικού προφίλ της χώρας. Προς τούτο λοιπόν εμπνεύστηκε την ίδρυση της Εταιρείας Marketing Greece και θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε κατά την πασοκική ρήση ότι ο «αγώνας τώρα δικαιώνεται». Σήμερα παρουσιάζεται επίσημα η Εταιρεία και με τη συμμετοχή του Ξ.Ε.Ε. τελικώς, αφού απεδέχθησαν και οι όροι (νάζια) συμμετοχής του.

Οι προοπτικές ανόδου της τουριστικής κίνησης προς την Πελοπόννησο είναι εξαιρετικά ευοίωνες φέτος αφού οι νέες επιβεβαιωμένες πτήσεις για το 2013 στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας θα είναι πάνω από 200. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι πτήσεις θα ξεκινήσουν από τη Γερμανία και τη Σουηδία από τον προσεχή μήνα. Λέγεται μάλιστα ότι οι νέες πτήσεις αναμένεται να μεταφέρουν τουλάχιστον 23 χιλ. επισκέπτες στην Πελοπόννησο. Ο περιφερειάρχης Τατούλης μαθαίνω ότι θα «δώσει ρέστα» την προσεχή Δευτέρα το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζοντας το νέο Brand της Πελοποννήσου.

Άλιμος, Μέθανα, Επίδαυρος, Ύδρα μου είπαν ότι θα είναι το πρώτο πακέτο αποκρατικοποιήσεων για μαρίνες που θα βγει στον αέρα στα μέσα Μαρτίου από το ΤΑΙΠΕΔ.

Στα τέλη της άλλης εβδομάδας σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές μέσω αυτού ενισχύεται ο εποπτικός ρόλος της ΥΠΑ. Επίσης προβλέπεται ότι με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής θα ιδρυθεί εταιρεία (ακούγεται ότι θα ονομάζεται «Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Αεροδρομίων») στην οποία θα «περάσουν» όλα τα αεροδρόμια που θα διατηρήσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους και δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν. Ουσιαστικά η εν λόγω εταιρεία θα αρχίσει τη λειτουργία της μετά το πέρας των ιδιωτικοποιήσεων που θα ξεκινήσουν οσονούπω. Όπως έχει γράψει το tourismtoday.gr το management αυτής θα ανατεθεί σε ιδιώτες.

Πολλοί και με προσόντα οι υποψήφιοι για τα γραφεία Εξωτερικού του ΕΟΤ. Βλέπω ότι ορισμένα βιογραφικά ξεχωρίζουν. Την άλλη εβδομάδα τα σπουδαία μετά την προ ολίγων ημερών εμπλοκή. Σωστή η αναβολή για να μην μπορεί να «κουνηθεί» κανείς μετά, αφού οι επικριτές για τον Οργανισμό τελευταία είναι ουκ ολίγοι.
Την ίδια ώρα λάτρεις του sequel «Χαραυγή» με τους ερωτευμένους λυκάνθρωπους και βρικόλακες τείνουν να γίνουν διευθυντές του ΕΟΤ που κυκλοφορούν αργά τη νύχτα στην Οδό Τσόχα. Όπως είχα προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα δεν είναι φαντάσματα τα άτομα που κατεβαίνουν το ασανσέρ απλά προσπαθούν να βάλουν σε τάξη το μαγαζί. Μάλιστα μέσω του γνωστού Blockbuster αντλούν και ιδέες αλλά και παραστάσεις. Το μόνο που μένει πλέον είναι να ερωτευθούν έτι περαιτέρω…

Σφόδρα ενοχλημένος λέγεται ότι ήταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνάντηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Μαξίμου με τους αρμόδιους για την υγεία υπουργούς. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από το παζάρι που γίνεται στο ποσοστό «κουρέματος» των χρεών του ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές που διαμορφώνεται σε ποσοστό 30%-50% ανάλογα με την κλινική. Το αστείο εδώ είναι ότι σύμφωνα με τη ρύθμιση που προωθούν οι υπουργοί μπορεί σε δύο γειτονικές κλινικές στη μία να υφίσταται κούρεμα 30% και στην άλλη 50%. Το ρόλο του διαιτητή στη συνάντηση είχε ο αν. υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος όμως δεν μπορούσε να σώσει τους κ.κ. Λυκουρέτζο και Σαλμά, από την πληροφορία ότι ετοίμαζαν τροπολογία προκειμένου να μπορούν να διορίζουν διοικητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε δημόσια νοσοκομεία

Βέβαια οι κακές γλώσσες λένε ότι η ενόχληση δεν αφορά μόνο την υγεία αλλά και τη ραθυμία που επιδεικνύει το υπουργείο Υγείας στην προώθηση του Ιατρικού Τουρισμού μολονότι πιέζει η Queen Όλγα. Αν δεν ξέρεις πώς να αντιμετωπίσεις μια Βασίλισσα, μην παίζεις σκάκι…

– Σε επενδυτικό οργασμό (Ουάου !) με επίκεντρο τον τουρισμό επιδίδονται Ρώσοι κεφαλαιούχοι στη Βόρειο Ελλάδα. Μετά τα «ανοξείδωτα» ο ρωσίδες έρχονται σωρηδόν προς τη χώρα μας και ως τουρίστριες αλλά και για αγορά σπιτιών.Η ραγδαία άνοδος της ρωσικής τουριστικής αγοράς προς τη χώρα και το νέο πλαίσιο επενδυτικών ευκαιριών που διανοίγονται μέσα από το νόμο για τις Σύνθετες Τουριστικές επενδύσεις έχουν στρέψει το ενδιαφέρον Ρώσων Κινέζων αλλά και ολίγων Αράβων επενδυτών. Σύμφωνα με πληροφορίες του tourismtoday.gr το τελευταίο τρίμηνο έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες πράξεις αγοράς γης και ξενοδοχείων από Ρώσους. Την ίδια ώρα στη διαδικασία Fast Track πρόκειται να ενταχθεί η ύψους 490 εκατ. ευρώ επένδυση της Pravita Αναπτυξιακή και Συμμετοχών Α.Ε. στον Χολομώντα της Χαλκιδικής.

– Ειδικότερα πριν λίγες ημέρες η ρωσικών συμφερόντων Cromwell εξαγόρασε το ξενοδοχείο Ακτή Πλαταμώνα στην Πιερία, έχοντας στην ιδιοκτησία της δυο πλέον ξενοδοχεία, μετά την πρόσφατη απόκτηση και του ξενοδοχείου Fillipion στην Ψακούντα Χαλκιδικής. Κατά πληροφορίες η εξαγορά της μονάδας ανήλθε στο ποσό των 25 εκατ. ευρώ και θα υπάρξει πρόγραμμα ανακαίνισης 15 εκατ. ευρώ. Παράλληλα το ξενοδοχείο Portes Pallas στην Χαλκιδική αγόρασε λίαν προσφάτως ρωσική εταιρεία μέσω κυπριακής υπεράκτιας, έναντι του ποσού των 20 εκατ. ευρώ περίπου. Λέγεται ότι η ίδια εταιρεία έχει μετοχικό μερίδιο και στο ξενοδοχείο Potidea. Άλλη Ρωσική κατασκευαστική εταιρεία με έδρα την Αγία Πετρούπολη απέκτησε το 2012 έναντι του ποσού των 50 εκατ. ευρώ έκταση 150. στρ. στην περιοχή Κάνιστρο στη Χαλκιδική. Φέρεται να προγραμματίζει μεταξύ άλλων την ανέγερση ξενοδοχείου 600 κλινών, ενώ προ ολίγων ημερών εκδόθηκε σε χρόνο ρεκόρ η σχετική άδεια. Έτερη ρωσική κατασκευαστική-τουριστική εταιρεία απέκτησε έκταση 250 στρ. στη Σιθωνία της Χαλκιδικής με στόχο την κατασκευή ξενοδοχείου και τουριστικών κατοικιών. Συνολικά στη Χαλκιδική το 2012 και τον Ιανουάριο του 2013 πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 90 αγορές από Ρώσους, πράξεις οι οποίες κατά κύριο λόγο αφορούσαν την απόκτηση εξοχικής κατοικίας και λιγότερο την αγορά γης. Όπως διεφάνη και στο Ελληνορωσικό Forum για τον Τουρισμό που διοργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Μουσείο της Ακρόπολης από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας και το υπουργείο Τουρισμού, χιλιάδες Ρώσοι μικροκεφαλαιούχοι επιθυμούν την απόκτηση τουριστικής κατοικίας στην Ελλάδα. Και αυτό διότι -όπως τόνισαν Ρώσοι Tour Operators και κατασκευαστές- ένα μικρό διαμέρισμα στη Μόσχα κοστίζει από 250.000 έως 300.000 ευρώ και άνω, ενώ μια βίλα στην ηλιόλουστη Ελλάδα αποτιμάται -μετά την καθίζηση των τιμών της κτηματογοράς στη χώρας μας- από 100.000-200.000 ευρώ.

– Μου είπαν ότι η διάταξη για να μπορούν να λαμβάνουν άδεια παραμονής αλλοδαποί εκτός της Σένγκεν με αγορές άνω των 300.000 ευρώ μπαίνει σε προσεχές νομοσχέδιο

– Όπως προαναφέρθηκε, στην τελική ευθεία προκειμένου να ενταχθεί στη διαδικασία fast track εισέρχεται η εταιρεία Pravita που δρομολογεί μεγαλεπήβολο project στην Χαλκιδική συνολικής δαπάνης 490 εκατ. ευρώ περίπου. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, τη δημοσίευση σε ΦΕΚ του νόμου που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης για τις Σύνθετες Τουριστικές Επενδύσεις αναμένει η εταιρεία Pravita Αναπτυξιακή και Συμμετοχών Α.Ε. προκειμένου να προχωρήσει στην επανακατάθεση φακέλου στο InvestIn Greece. Μετά την αδυναμία κάλυψης των υποχρεώσεών του από τον πρωτοεμφανιζόμενο Άραβα επενδυτή Oday Al Shammari λέγεται ότι επετεύχθη συμφωνία από τους μετόχους για την εξεύρεση κεφαλαίων προερχόμενων από το Qatarκαι τη Κίνα.
Υπογραμμίζεται ότι η ιδέα του project ξεκίνησε από τους ιδιοκτήτες γης της ιδιωτικής δασικής περιοχής Pravita στο Χολομώντα, έκτασης 12.273 στρεμμάτων, που ανήκει στην φερώνυμη εταιρεία Pravita Αναπτυξιακή και Συμμετοχών Α.Ε,

Στο νέο επενδυτικό σχήμα που τελεί υπό διαμόρφωση μετέχει Real Estate εταιρεία με έδρα τη Σανγκάη (μάλλον για τα φωτοβολταϊκά ενδιαφέρεται) και αραβικά κεφάλαια που προέρχονται από το Κατάρ.
Επισημαίνεται ότι το αναφερόμενο επιχειρηματικό σχέδιο εμπεριέχει την κατασκευή ξενοδοχείου πέντε αστέρων 400 κλινών, συνολικού εμβαδού 15.000 τ.μ. που θα το αναλάβει διεθνής ξενοδοχειακή αλυσίδα και δύο οικισμούς με τουριστικές κατοικίες που θα περιλαμβάνει ο καθένας 200 κατοικίες. Επίσης θα διαθέτει τέσσερα γήπεδα γκολφ, από τα οποία τα τρία θα διαθέτουν 18 οπές και ένα εκπαιδευτικό 9 οπών, καθώς θα λειτουργεί και ακαδημία γκολφ. Ακόμη θα αναγερθεί μίνι εμπορικό κέντρο με εστιατόρια, ενώ το συγκρότημα θα διαθέτει θεραπευτικό και ιαματικό κέντρο, αθλητικές εγκαταστάσεις γήπεδο μπάσκετ, εσωτερική πισίνα Ολυμπιακών διαστάσεων, τέσσερα γήπεδα 5Χ5 και ένα 7Χ7. Τέλος, το συγκρότημα θα κατασκευαστεί βάσει του σχεδίου και ένα φωτοβολταϊκό πάρκο δυναμικότητας 50ΜW.