Mε 12 καινοτόμα επιχειρηματικά σχήματα στον χώρο της τεχνολογίας ολοκληρώθηκε ο α’ κύκλος του προγράμματος επώασης καινοτόμων τεχνολογικών επιχειρήσεων INVENT ICT που στηρίζει η θερμοκοιτίδα ΕΠΙ.νοώ του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του ΕΜΠ (ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ), οι Industry Disruptors-Game Changers (ID/GC) και η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ).
Στο πλαίσιο της αποφοίτησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε διήμερη εκδήλωση στις 28 & 29 Μαρτίου 2018, τα 12 επιχειρηματικά σχήματα που επωάστηκαν για 12 μήνες στη θερμοκοιτίδα είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο με μεγάλη επιτυχία σε εκπροσώπους χρηματοδοτικών σχημάτων (Funds) που παρευρέθησαν όπως είναι η Metavallon, η Velocity Partners, το UNI.Fund και η PN Value, καθώς και σε “angel investors”.
Στην εκδήλωση μίλησαν ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Ιωάννης Γκόλιας, ο Δ/της του ΕΠΙΣΕΥ κ. Ιωάννης Βασιλειου, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕΚΤ κ. Γ. Στεφανόπουλος, το επιστημονικό συμβούλιο του προγράμματος (οι καθηγητές του ΕΜΠ Γ. Καλογήρου, Β. Μάγκλαρης, Α. Τσακανίκας), o ιδρυτής των ID/GC Μ. Στάγκος και ο συντονιστής του Invent ICT Δρ. Ε.Σιώκας, ενώ παρευρέθηκαν και καθηγητές του ΕΜΠ και άλλων ιδρυμάτων που στηρίζουν τη θερμοκοιτίδα, καθώς και δημοσιογράφοι και στελέχη των εταιρειών κινητών επικοινωνιών (μέλη της ΕΕΚΤ).
Παράλληλα, ανακοινώθηκε και η έναρξη του β’ κύκλου του προγράμματος, για το οποίο αιτήσεις συμμετοχής μπορούν να κατατεθούν έως τη Δευτέρα 16 Απριλίου 2018 στη διεύθυνση inventict.gr/apply/.
Απολογιστικά, ο πρώτος κύκλος λειτουργίας της θερμοκοιτίδας δέχθηκε περισσότερες από 60 αιτήσεις ομάδων που προέρχονται από το ΕΜΠ και από τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Πανεπιστήμιο Πειραιά) και άλλες πολυτεχνικές σχολές, εκ των οποίων είκοσι πέντε ομάδες έλαβαν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης και δώδεκα (12) από αυτές ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρόγραμμα, δίνοντας στην αγορά τεχνολογικές λύσεις για τους κλάδους των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας, της υγείας, του τουρισμού, του gaming, του αθλητισμού.
Αξιοσημείωτο είναι το υψηλό τεχνολογικό επίπεδο των ομάδων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καθώς 1 στα 3 μέλη των ομάδων που έφτασαν στην τελική φάση του προγράμματος διαθέτει διδακτορικό, ενώ πολλά από τα υπόλοιπα μέλη είναι υποψήφιοι διδάκτορες και απόφοιτοι Πολυτεχνικών Σχολών.
Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα στις προτάσεις που διακρίθηκαν ήταν οι ομάδες: InAccel που σχεδιάζει και υλοποιεί επιταχυντές επεξεργαστών υψηλών επιδόσεων που λειτουργούν σε περιβάλλον cloud, η Cellular Security Monitor που έχει αναπτύξει ένα σύστημα αξιολόγησης της ασφάλειας κυψελωτών δικτύων, η Siba που έχει αναπτύξει ένα καινοτόμο, χαμηλού κόστους προϊόν για έξυπνα κτίρια, η Free on Trip που προτείνει μία δυναμική υπολογιστική μηχανή που θα προσφέρει επιλογές κλειδωμένων τιμών σε αεροπορικά εισιτήρια και το Ηοpwave που είναι η πρώτη ηλεκτρονική πλατφόρμα που συγκεντρώνει υπηρεσίες και δραστηριότητες για ταξιδιώτες & πρακτορεία, αλλά και για ιδιώτες που αναζητούν συνεργάτες σε νησιά σε όλη την Ελλάδα.
Στον τομέα της Υγείας, η Nous4Health που έχει σχεδιάσει ένα ψηφιακό παιχνίδι για παιδιά και εφήβους που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 με στόχο να τους βοηθήσει να βελτιώσουν τις καθημερινές συνήθειες διατροφής και άσκησης, ενώ η Purposeful έχει αναπτύξει μία υπολογιστική μεθοδολογία για την επαναστόχευση φαρμάκων με άξονα τις σπάνιες και παραμελημένες ασθένειες. Ακόμα, η Oro έχει αναπτύξει μία εφαρμογή για έξυπνες τηλεοράσεις, η Knowlers δημιουργεί παιχνίδια με βάση τη γνώση και η InLife παρέχει παιχνίδια σοβαρού σκοπού με βάση τις δυνατότητες του Διαδικτύου των Πραγμάτων.
Ο κ. Γιάννης Καλογήρου, Καθηγητής ΕΜΠ, Επιστημονικός υπεύθυνος ΜοΚΕ ΕΜΠ και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της θερμοκοιτίδας ΕΠΙ.νοώ και του προγράμματος inventICT χαιρέτησε την εκδήλωση και ανέφερε:
«Η σημερινή εκδήλωση, με αφορμή την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου του τριετούς προγράμματος INVENT ICT το οποιο υλοποιείται με τη στήριξη της θερμοκοιτίδας του ΕΠΙΣΕΥ του ΕΜΠ «ΕΠΙ.νοώ», αποτελεί μια σημαντική στιγμή στην εξέλιξη του οικοσυστήματος της καινοτόμου επιχειρηματικότητας που αξιοποιεί τη γνώση και ενεργοποιεί το νέο και αξιόλογο ανθρώπινο ερευνητικό δυναμικό του ΕΜΠ και όχι μόνο.
Είναι μία δράση που προωθεί τη διασύνδεση της αξιόλογης έρευνας που πραγματοποιείται στα ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα εντάσεως γνώσης, είτε αυτή αφορά στη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων, είτε τη συνεργασία υφιστάμενων επιχειρήσεων.
Η σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί την είσοδο σε μια νέα φάση της συνεργασίας του ακαδημαϊκού χώρου με τον παραγωγικό-επιχειρηματικό τομέα σε συνδυασμό με την παρουσία ενός αριθμού χρηματοδοτικών φορέων που εντάσσονται στην πρωτοβουλία του “Fund of Funds” που προέκυψε από τη συνεργασία του ελληνικού κράτους με το European Investment Fund».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Γιώργος Στεφανόπουλος, Γεν. Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Διανύουμε την πιο συναρπαστική εποχή της τεχνολογίας και επιλέγουμε να στηρίξουμε όλες τις ταλαντούχες νέες επιχειρηματικές ομάδες για να τους βοηθήσουμε να καλλιεργήσουν εμπορικά τις ιδέες τους.
Το εξαιρετικό επίπεδο έρευνας που έχουμε στα Πανεπιστημιακά μας Ιδρύματα και οι ευκαιρίες που προσφέρει η ψηφιακή Αγορά, δημιουργούν μια σταθερή βάση για εξελίξεις και ανάπτυξη. Στόχος μας είναι να επιβραβεύσουμε τις καινοτόμες προσπάθειες να αλλάξουμε την κουλτούρα του επιχειρείν και να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη της καινοτομίας.
Οι νέοι επιχειρηματίες πρέπει να δρουν σε ένα συνεργατικό περιβάλλον για να δοκιμάσουν τις ιδέες τους και είμαστε βέβαιοι ότι πολλές από αυτές μπορούν να φέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα».
Ενώ o κ. Μιχάλης Στάγκος, συνιδρυτής των Industry Disruptors Game Changers σημείωσε:
«Το πιο σημαντικό είναι αυτή η μοναδική και ουσιαστική σύμπραξη που έχει γίνει εδώ. Αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο πρόβλημα της αγοράς παραμένει η ελλιπής διασύνδεση μεταξύ των Πανεπιστημίων, της αγοράς και των νέων επιχειρήσεων κι αυτό ερχόμαστε να “λύσουμε” εμείς.
Θέλουμε να κινητοποιήσουμε τα Πανεπιστήμια να αξιοποιήσουν την αξιόλογη έρευνα και το ταλέντο που υπάρχει στα ερευνητικά εργαστήρια. Αυτή η διαδικασία επώασης θα προσδώσει αξία σε οτιδήποτε κάνουν αργότερα αυτά τα παιδιά, είτε αυτό είναι έρευνα, με μια διαφορετική πλέον αντίληψη, είτε μια επιχειρηματική προσπάθεια. Πετύχαμε ήδη ένα μεγάλο στοίχημα.
Ελπίζω να συνεχίσουμε, και με ακόμα καλύτερα αποτελέσματα και συμμετοχή περισσότερων εταιριών και Πανεπιστημίων στο πρόγραμμα!».
Λίγα λόγια για το INVENT ICT
To Invent ICT, αποτελεί το πρόγραμμα επώασης καινοτόμων τεχνολογικών επιχειρήσεων, που υλοποιείται από τη Δομή Διασύνδεσης Έρευνας και Επιχειρηματικότητας ΕΠΙ.νοώ του ΕΠΙΣΕΥ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τους Industry Disruptors Game Changers (IDGC) με τη στήριξη της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας.
Η τεχνολογική θερμοκοιτίδα υποστήριξε κατά το πρώτο έτος 25 ομάδες που εισήλθαν με μία επιχειρηματική ιδέα στον τομέα του ICT, η κάθε μία σε διαφορετικό βαθμό ωριμότητας κατά τη στιγμή ένταξής της και κοινό ζητούμενο την εξέλιξή τους σε βιώσιμα επιχειρηματικά σχήματα.
Το πρόγραμμα, που παρέχει σημαντικές υπηρεσίες υποστήριξης σε νεοφυείς επιχειρήσεις, απευθύνεται σε φοιτητές, ερευνητές και αποφοίτους του ΕΜΠ ή αντίστοιχα μέλη των συνεργαζόμενων Πανεπιστημίων (Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πολυτεχνείο Θράκης, Πανεπιστήμιο Πάτρας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), νέους ανθρώπους με όραμα για το επιχειρείν.
Κατά τους 9 μήνες ένταξής στη θερμοκοιτίδα οι ομάδες λαμβάνουν δωρεάν υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων:
• Yπηρεσίες εξατομικευμένης συμβουλευτικής υποστήριξης, μεθοδολογία που έχει αναπτύξει το ΕΜΠ σε συνεργασία με τον οργανισμό SO Kwadraat,
• Training & bootcamps από τους IDGC,
• Mentoring & coaching από experts επιχειρηματίες και ακαδημαϊκούς,
• Δυνατότητα εργασίας στον χώρο του Invent ΙCT, στο κέντρο της Αθήνας,
• Συνεχή καθοδήγηση και ενίσχυση στην ανάπτυξη της εταιρείας από τους εμπλεκόμενους φορείς,
• Συμμετοχή σε ελληνικές και διεθνείς εκθέσεις, όπως το Mobile World Congress και το 4YFN στη Βαρκελώνη, τη μεγαλύτερη παγκοσμίως έκθεση τεχνολογίας για τις τηλεπικοινωνίες.