Για την τάση του υπερτουρισμού στην Ελλάδα αλλά και συγκεκριμένα στην Ακρόπολη κάνουν λόγω τα διεθνή μέσα.

Τα τελευταία χρόνια, σε τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, η αυξανόμενη μάστιγα του υπερτουρισμού προκαλεί ζημιά στα πολύτιμα πολιτιστικά αξιοθέατα που προσελκύουν πλήθη , όπως και στις τοπικές κοινωνίες.

Αντιμέτωπες με κλιμακούμενα κοινωνικά ζητήματα και υποδομές λόγω του υπερτουρισμού, οι ομοσπονδιακές και περιφερειακές κυβερνήσεις σε δημοφιλείς προορισμούς όπως η Βενετία , η Βαρκελώνη , το Άμστερνταμ , το Ντουμπρόβνικ , η Νέα Ζηλανδία και η Χαβάη πρέπει να καταφύγουν σε νομοθετικά περιοριστικά μέτρα και να ρυθμίσουν επίσημα τις επισκέψεις σε περιζήτητες τοποθεσίες.

Η τελευταία που εντάχθηκε σε αυτή τη λίστα είναι η Ελλάδα , η οποία βρίσκεται υποχρεωμένη να περιορίσει τον παράλογο αριθμό επισκεπτών που τώρα κατεβαίνουν τακτικά στην Ακρόπολη της Αθήνας. Το μνημείο 3.300 ετών, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO αγωνίζεται να αντέξει τον άνευ προηγουμένου αριθμό περιηγητών μετά την πανδημία.

Σύμφωνα με τον The Guardian , οι ανεξέλεγκτες ουρές στους πρόποδες του χώρου και «ατίθασες σκηνές στην πύλη του ιερού έχουν ωθήσει την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει δράση». Την περασμένη εβδομάδα, η υπουργός Πολιτισμού της χώρας, Λίνα Μενδώνη, ανακοίνωσε ότι «τα μέτρα θα εφαρμοστούν πλήρως μέχρι το τέλος του μήνα». Πρόσθεσε, «οι επισκέψεις μόνο τον Ιούνιο και τις αρχές Ιουλίου αυξήθηκαν κατά 80% σε σύγκριση με το 2019».

Μερικά από τα μέτρα ελέγχου του πλήθους που εφαρμόζονται για την άμβλυνση του χάους και την αποσυμφόρηση στον αρχαιολογικό χώρο περιλαμβάνουν: απαιτήσεις χρονοδιαγράμματος, ειδικές ζώνες επισκεπτών για τον εξορθολογισμό της κυκλοφορίας, σημεία εισόδου ταχείας κυκλοφορίας για τουριστικές ομάδες και ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης εισιτηρίων.