Εν μέσω αυξανόμενων παγκόσμιων συγκρούσεων, η έκθεση «Οι πιο ειρηνικές χώρες του κόσμου το 2023» προσφέρει μια εις βάθος ματιά στα παγκόσμια επίπεδα ειρήνης. Η έκθεση GPI του 2023 υπογραμμίζει τα πιο ήρεμα έθνη του κόσμου και εμβαθύνει στα στοιχεία που ενισχύουν την ειρήνη τους εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων.

Η έκθεση GPI 2023 υπογραμμίζει μια ανησυχητική τάση: πτώση 0,42% στο μέσο επίπεδο παγκόσμιας ειρήνης, σηματοδοτώντας την ένατη συνεχή χρονιά αυτής της ύφεσης. Ο πρωταρχικός καταλύτης για αυτή την πτώση ήταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επηρεάζοντας σημαντικά τα παγκόσμια επίπεδα ειρήνης. Ως αποτέλεσμα, τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία κατατάσσονται μεταξύ των δέκα λιγότερο ειρηνικών χωρών το 2023.

Οι θάνατοι από εσωτερικές συγκρούσεις, οι σχέσεις με τις γειτονικές χώρες και οι εξωτερικές συγκρούσεις καταγράφουν σημαντική επιδείνωση, με τον συνολικό αριθμό θανάτων που σχετίζονται με συγκρούσεις να αυξάνεται κατά 96%. Αν και η σύγκρουση στην Ουκρανία ήταν ο κύριος μοχλός αυτής της αύξησης, αυξήσεις στις συγκρούσεις παρατηρήθηκαν επίσης σε πολλές άλλες χώρες, ιδιαίτερα στην υποσαχάρια Αφρική και την Ασία-Ειρηνικό.

Μικρή επιδείνωση σημειώθηκε στον τομέα Ασφάλειας, με τη μεγαλύτερη επιδείνωση να σημειώνεται στον δείκτη πολιτικής αστάθειας. 59 χώρες κατέγραψαν επιδείνωση της πολιτικής αστάθειας το 2022. Ωστόσο, ο δείκτης επιπτώσεων της τρομοκρατίας βελτιώθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά, με 70 χώρες να καταγράφουν χαμηλότερα επίπεδα τρομοκρατίας το 2022 και μόνο 28 να καταγράφουν επιδείνωση.

Η ειρήνη στην Ευρώπη διαβρώνεται

Παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι η πιο ειρηνική περιοχή παγκοσμίως, γνώρισε πτώση και στους τομείς GPI: κοινωνική ασφάλεια και τρομοκρατία, συνεχιζόμενες εγχώριες και διεθνείς συγκρούσεις. Οι εντάσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και της Ρωσίας έχουν οδηγήσει στην Ευρώπη να είναι λιγότερο ειρηνική από ό,τι πριν από 15 χρόνια.

Οι 15 πιο ειρηνικές χώρες

Αντίθετα, αρκετές χώρες έχουν διατηρήσει υψηλά επίπεδα ειρήνης. Το GPI 2023 προσδιορίζει τις κορυφαίες 15 πιο ειρηνικές χώρες, οι οποίες διακρίνονται σε παράγοντες όπως η κατανομή των πόρων, ο σεβασμός των δικαιωμάτων, οι σχέσεις γειτονίας και η ροή πληροφοριών.

Ακολουθούν οι πιο ειρηνικές χώρες:

Ισλανδία (1.124) : Συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, αποδεικνύοντας την ειρήνη με τη σταθερή κοινωνία της και τις ελάχιστες εσωτερικές και εξωτερικές συγκρούσεις.

Δανία (1,31)

Ιρλανδία (1.312)

Νέα Ζηλανδία (1.313)

Αυστρία (1.316)

Σιγκαπούρη (1.332)

Πορτογαλία (1.333)

Σλοβενία ​​(1.334)

Ιαπωνία (1.336)

Ελβετία (1.339)

Καναδάς (1,35)

Τσεχία (1.379)

Φινλανδία (1.399)

Κροατία (1,45)

Γερμανία (1.456)

 

Αυτές οι χώρες κατάφεραν να διατηρήσουν την εσωτερική και εξωτερική ειρήνη, με τις βαθμολογίες GPI τους να αντικατοπτρίζουν μια ισορροπία μεταξύ της κοινωνικής ασφάλειας, της απουσίας συγκρούσεων και της περιορισμένης στρατιωτικοποίησης.