
του Χάρη Ντιγριντάκη
Δέσμη μέτρων για το σχεδιασμό νέας γενιάς έργων αλλά και την επιτάχυνση υφιστάμενων που λιμνάζουν, αλλά και στοχευμένες κινήσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη στο τομέα των συγκοινωνιών δρομολογεί για το προσεχές έτος η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Όπως υπογραμμίζει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, «δουλεύουμε για έργα που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας μακροπρόθεσμα, αλλά και για παρεμβάσεις που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη. Πολλά από τα προβλήματα που έχουμε κληρονομήσει είναι σύνθετα και δεν μπορούν να λυθούν μέσα σε λίγους μήνες. Απαιτούν σοβαρό σχεδιασμό και συστηματική δουλειά σε βάθος χρόνου, τα αποτελέσματα της οποίας σταδιακά θα γίνονται και πιο ορατά. Το 2020 είναι ένα κομβικό έτος για αυτή την προσπάθεια».
Ο κ. Καραμανλής προσθέτει ότι από το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης μας, δύναται να αναδειχθούν 7 προτεραιότητες:
«Πρώτον. Να δώσουμε οριστικές λύσεις σε μεγάλα έργα υποδομής που έχει ανάγκη ο τόπος, αλλά τα παραλάβαμε να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα, πολύπλοκα προβλήματα. Όπως είναι το Πάτρα-Πύργος, ο ΒΟΑΚ, το Μετρό Θεσσαλονίκης, η γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας.
Δεύτερον. Να προχωρήσουμε με ταχείς ρυθμούς σημαντικά έργα που περιμένουν οι πολίτες, όπως είναι, οι νέοι σταθμοί του Μετρό στον Πειραιά, κάποιοι εκ των οποίων θα δοθούν στην κυκλοφορία εντός του 2020, ο Ε-65 και το νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου στο Καστέλι, η κατασκευή του οποίου είναι επιτέλους έτοιμη να ξεκινήσει.
Τρίτον. Να συνεχίσουμε τις στοχευμένες θεσμικές παρεμβάσεις μας, για να εκσυγχρονίσουμε και να θωρακίσουμε με απόλυτη διαφάνεια το καθεστώς ανάθεσης, υλοποίησης και λειτουργίας των έργων.
Τέταρτον. Να κάνουμε νέα, σημαντικά βήματα, για τη βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Όσο και αν μέρα με τη μέρα λύνονται επιμέρους προβλήματα, οι πολίτες εξακολουθούν να μην είναι ικανοποιημένοι – και έχουν δίκιο. Στην Αθήνα συνεχίζουμε την προσπάθεια για μικρότερες χρονοαποστάσεις στο Μετρό και ολοκληρώνουμε τον ανασχεδιασμό των δρομολογίων του ΟΑΣΑ για καλύτερη εξυπηρέτηση από τα λεωφορεία. Επίσης, είμαστε έτοιμοι να εξασφαλίσουμε τον εκσυγχρονισμό 15 συρμών για να μπουν στη Γραμμή 1. Στη Θεσσαλονίκη, σύντομα θα είναι στους δρόμους για λογαριασμό του ΟΑΣΘ άλλα 100-120 λεωφορεία των ΚΤΕΛ. Και το σπουδαιότερο, και για τις δύο πόλεις, μέσα στο 2020 θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός για την προμήθεια των νέων λεωφορείων που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα.
Πέμπτον. Να βάλουμε μπρος έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την οδική ασφάλεια. Με παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα: Έργα σε επικίνδυνα σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου. Δράσεις για την αλλαγή της οδηγικής συμπεριφοράς μας. Και ένα σύγχρονο, λειτουργικό και αδιάβλητο μοντέλο εξετάσεων οδήγησης.
Έκτον. Να αναλάβουμε συγκεκριμένες δράσεις που εκσυγχρονίζουν τη χώρα και την καθημερινότητά μας.
Όπως είναι:
Η διαλειτουργικότητα των διοδίων στο οδικό μας δίκτυο. Αντιπλημμυρικά έργα σε όλη τη χώρα και ιδίως στις περιοχές από όπου διέρχονται οι αυτοκινητόδρομοι. Ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τα υδατοδρόμια».
Επισημαίνεται ότι την περασμένη Δευτέρα ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του νομοσχεδίου, με την κατάθεση 196 σχολίων.
Τα περισσότερα σχόλια συγκέντρωσαν τα άρθρα για τις εγκαταστάσεις υδατοδρομίων και τα υδάτινα πεδία, την οργάνωση και τη λειτουργία των δημόσιων επιβατικών μεταφορών με λεωφορεία, τα ειδικά τουριστικά λεωφορεία και η τροποποίηση του άρθρου 73 του ν. 4427/2016 (Α’ 188)
Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με την προώθηση του παρόντος σχεδίου νόμου για τα υδατοδρόμια ρυθμίζονται εκ νέου οι διαδικασίες ίδρυσης, λειτουργίας κι εκμετάλλευσης των επί των υδάτινων επιφανειών επιχειρήσεων, ώστε να διευκολυνθεί η αδειοδότηση αυτών, μέσω της απλοποίησης των σχετικών διαδικασιών, καθώς και να θεσπιστεί ασφαλές θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα ευνοεί την ανάπτυξή τους.
Στο Κεφάλαιο Β’ του σχεδίου νόμου ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στον εκσυγχρονισμό των εμπορευματικών κι επιβατικών μεταφορών, με σκοπό τόσο την καλύτερη οργάνωση των επιχειρήσεων όσο και την εξυπηρέτηση των επαγγελματιών, των κλάδων που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω κλάδο.
Στο Κεφάλαιο Γ’ εισάγονται ρυθμίσεις, που έχουν σαν σκοπό την καλύτερη κι άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη (π.χ. καθιέρωση του θεσμού προσωρινής άδειας κυκλοφορίας ταξινόμηση εισαγομένων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων κ.α.) και διατάξεις που αφορούν στην καλύτερη λειτουργία της ΥΠΑ και ΑΠΑ.
Ένας καίριας σημασίας τομέας είναι η έναρξη υλοποίησης της μεγάλης επένδυσης 2,5 δισ. ευρώ στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, που πρόσφατα ανακοινώθηκαν. Στην κατεύθυνση αυτή είναι η ταχεία τελεσφόρηση των εργασιών αναβάθμισης και ηλεκτροκίνησης στη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας-Θεσσαλονίκης.
Σκοπός της κυβέρνησης φέρεται να είναι ο βασικός σιδηροδρομικός κορμός του ΠΑΘΕ (Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Ειδομένη) να αποκτήσει χαρακτηριστικά σύγχρονου δικτύου ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με σιδηρόδρομο διπλής κατεύθυνσης και με όλα τα συστήματα ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης σε λειτουργία.
Δηλαδή, να είναι ασφαλής και γρήγορος σιδηρόδρομος. Αυτή την περίοδο η απόσταση Αθήνα – Θεσσαλονίκη καλύπτεται, από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σε περίπου τέσσερις ώρες. Με την ολοκλήρωση των έργων, κυρίως στα συστήματα σηματοδότησης, η απόσταση αυτή θα καλύπτεται σε λιγότερο από τρεισήμισι ώρες το 2021.
Μάλιστα εκτιμάται ότι με ορισμένες ακόμα παρεμβάσεις που σχεδιάζονται, η απόσταση Αθήνα – Θεσσαλονίκη να γίνεται σε τρεις ώρες.
Την ίδια ώρα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δρομολογεί την εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανανέωση του στόλου των ΙΧ που κυκλοφορούν στη χώρα μας.
Τέλος έβδομος στόχος του υπουργείου είναι η προετοιμασία του στρατηγικού σχεδιασμού και της νέας γενιάς έργων που χρειάζεται η πατρίδα μας, τα οποία θα αναζωογονήσουν την αγορά και θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας τα επόμενα χρόνια.