Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Τουρισμού Καρύστου αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του, τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η ευρύτερη περιοχή από την εγκατάσταση αιολικού πάρκου.

“Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι,

Η περιοχή της Καρύστου, ευρισκόμενη μόλις 90’ από την πρωτεύουσα της χώρας και το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, παρουσιάζει μία ιδιαίτερη φυσιογνωμία στο τουριστικό προϊόν της πατρίδας μας.
Διαθέτει σύγχρονες υποδομές φιλοξενίας 3.800 επισκεπτών ημερησίως, πολλές μονάδες εστίασης και ποικίλες υπαίθριες κυρίως δραστηριότητες.

Ο οικογενειακός χαρακτήρας του συνόλου των επιχειρήσεων, τα εξαιρετικά προϊόντα της Ευβοϊκής γης, η σπάνια βιοποικιλότητα του όρους Όχη, οι διάσπαρτοι θησαυροί της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δημιουργούν ένα πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης.

Η ένταξη της περιοχής της Όχης, στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Ιδιαίτερης Χλωρίδας & Πανίδας Νatura (Φύση) 2000, αποτέλεσε την απαρχή της τόνωσης της Οικοτουριστικής Δραστηριότητας και την προσέλκυση πολύ σημαντικών tour operators εναλλακτικών δραστηριοτήτων, που διακινούν σε 7ήμερα προγράμματα χιλιάδες τουρίστες ετησίως, σε Νότια Εύβοια.

Σήμερα ατενίζουμε όλες τις θετικές αυτές εξελίξεις και παράλληλα βλέπουμε, να ξεκινά η μεγαλύτερη εκ προθέσεως καταστροφή του φυσικού πλούτου στη Νότια Εύβοια.
Η άναρχη εγκατάσταση Ανεμογεννητριών και τα συνοδευτικά τους έργα, υποθηκεύουν το μέλλον της Νότιας Εύβοιας για πάντα, με φόβο να εξαφανιστεί διαπαντός η περιοχή από τον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας.

Καταστρατηγείται ο όρος του 3% επί της έκτασης του Δήμου μας, αλλοιώνεται ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον, παύει για πάντα η ισόρροπη λειτουργία των οικονομικών δραστηριοτήτων και μετατρέπεται το σύνολο της Νότιας Εύβοιας σε βιομηχανικό τοπίο.

Συγκεκριμένα έχουν λάβει άδεια παραγωγής εταιρίες αιολικών σταθμών για 1180 MW σε όλη τη Νότια Εύβοια, εκ των οποίων 900 MW ή 250 ανεμογεννήτριες ύψους 100- 150 μέτρων στο όρος Όχη και γύρω από αυτό, με όλα τα συνοδά έργα, δηλαδή νέους δρόμους, υποσταθμούς, εναέρια και υπόγεια δίκτυα μεταφοράς.

Οι επισκέπτες αλλά και οι συνεργάτες μας, διατυπώνουν έντονη απορία και προβληματισμό, ενώ επαγγελματίες που είχαν προγραμματίσει επέκταση δραστηριοτήτων ή νέες επενδύσεις, έχουν παγώσει οποιαδήποτε ενέργεια.

Νιώθουμε την υποχρέωση απέναντι στους συναδέλφους, τους φίλους της περιοχής και τις επόμενες γενιές, να προστατέψουμε την πατρίδα μας και να κινηθούμε εναντίον οποιουδήποτε συνειδητά ή από παράλειψη, συντελεί στην ανεπανόρθωτη οικολογική & οικονομική (σε βάθος χρόνου), καταστροφή.

Η προστασία δε, των σπάνιων Μνημείων της Φύσης, όπως το Φαράγγι του Δημοσάρη, του Αγίου Δημητρίου και του Πλατανιστού, ο Καστανόλογγος, αλλά και αρχαιολογικών μνημείων όπως τα μοναδικά Δρακόσπιτα, η Αρχάμπολη, τα αρχαία λατομεία, πολυάριθμα βυζαντινά και μεσαιωνικά μνημεία, είναι εθνικό καθήκον όλων μας, όχι μόνο των πολιτών της Καρύστου.

Ζητούμε από το ΥΠΕΝ και την ελληνική κυβέρνηση την αναστολή κάθε νέας εργασίας εγκατάστασης αιολικών σταθμών στο Δήμο Καρύστου, μέχρι να γίνει έρευνα για τις επιπτώσεις αυτών επί της παραδοσιακής οικονομίας της περιοχής και να εξαχθούν τα αντίστοιχα συμπεράσματα.

Επίσης να ανακληθούν όλες οι άδειες αιολικών σταθμών μέσα στην προστατευόμενη περιοχή του όρους Όχη, μέχρι την έγκριση του νέου χωροταξικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ από το ΥΠΕΝ, που έχει εξαγγείλει ο υπουργός ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκης και μέχρι να γίνει έλεγχος για την ύπαρξη υπέρβασης της φέρουσας ικανότητας της περιοχής, σε αριθμό αδειοδοτημένων ανεμογεννητριών ανά 1000 στρέμματα, λόγω κινδύνου σοβαρής υποβάθμισης περιβάλλοντος”.