Μετά την έκρηξη της δημοτικότητας τους, τα ηλεκτρονικά σκούτερ απαγορεύονται ή αναστέλλονται προσωρινά σε αρκετές πόλεις σε όλο τον κόσμο. Αιτία, η αύξηση των ατυχημάτων που σε πολλές περιπτώσεις είναι θανατηφόρα.

Αυτό το μήνα, η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε την προσωρινή απαγόρευση των ηλεκτρονικών σκούτερ στα πεζοδρόμια μετά από τα πολλά ατυχήματα και ένα θάνατο. Η κυβέρνηση της χώρας εξετάζει την οριστική απαγόρευση τους.
Τον περασμένο μήνα, η Γαλλία απαγόρευσε τα ηλεκτρονικά σκούτερ από τα πεζοδρόμια. Και εισήγαγε νέους κανόνες σχετικά με τους αναβάτες. Όπως ότι πρέπει να είναι τουλάχιστον 12 ετών.
“Τα πεζοδρόμια είναι μόνο για τους πεζούς”, δήλωσε η δήμαρχος στο Παρίσι Αν Ινταλγκό. Και ανακοίνωσε ότι οι παραβάτες θα πληρώνουν πρόστιμο.
Το Λος Άντζελες απειλεί με απαγόρευση τα σκούτερ της Uber, Jump.

Τα σκούτερ έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις των κατοίκων πολλών πόλεων. Οι κάτοικοι  ανησυχούν για την ασφάλεια τους στα πεζοδρόμια, την ικανότητα προσβασιμότητας των ΑμεΑ και την ασφάλεια των αναβατών.
Ακόμα και τα σκούτερ που μένουν στη μέση του δρόμου δημιουργούν προβλήματα στους πεζούς και μπορούν να γίνουν επικίνδυνα, επισημαίνουν κάτοικοι περιοχών.

Πως τα σκούτερ είναι λιγότερα πράσινα από άλλες επιλογές μετακίνησης

Οι υποστηρικτές των σκούτερ υπερασπίζονται το μέσο για τις χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Έρευνα όμως από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας διαπίστωσε ότι τα κοινά σκούτερ μπορεί να είναι πιο πράσινα από τα περισσότερα αυτοκίνητα, αλλά είναι λιγότερα πράσινα από άλλες επιλογές.
Σύμφωνα με την έρευνα η μετακίνηση με το ηλεκτρονικό σκούτερ έχει υψηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από ότι η μετακίνηση με λεωφορείο ή μοτοποδήλατο.
“Ο πραγματικός αντίκτυπος προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από δύο τομείς, τονίζει ο Jeremiah Johnson, υπεύθυνος της έρευνας και αναπληρωτής καθηγητής αστικής, οικοδομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής στο NC State.
Από τη χρήση άλλων οχημάτων για τη συλλογή και την αναδιανομή των σκούτερ και τις εκπομπές που σχετίζονται με την παραγωγή των υλικών και των εξαρτημάτων τους”.

Τρόποι μεταφοράς αν δεν μετακινούνταν με σκούτερ

Στην έρευνα υπάρχουν και στοιχεία σχετικά με το ποιο τρόπο μετακίνησης θα χρησιμοποιούσαν οι χρήστες των σκούτερ, αν δεν τα είχαν.

  • Το 49% ποδήλατο ή θα περπατούσε.
  • Το 34% θα είχε χρησιμοποιήσει αυτοκίνητο.
  • Το 11% θα είχε πάρει λεωφορείο.
  • Το 7% δεν θα μετακινούνταν καθόλου.