Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τις αλλαγές που προκύπτουν στην αγορά MICE μετά από κρίσεις αναλύουν δύο μελέτες που ανατέθηκαν από το Γερμανικό Γραφείο Συνεδρίων (GCB) στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Βιομηχανίας Συνεδρίων (EITW) και την Oxford Economics. 

Οι μελέτες στοχεύουν στην αποτύπωση της εξέλιξης της γερμανικής αγοράς, τον μετασχηματισμό της καθώς και των μελλοντικών της δυνατοτήτων της.

Οι διαδικασίες αλλαγής τα τελευταία χρόνια που θα επηρεάσουν τον κόσμο μας στο άμεσο μέλλον είναι παγκόσμια φαινόμενα.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, των πανδημιών ή των διεθνών συγκρούσεων δεν μπορούν να εξεταστούν μεμονωμένα, καθώς μερικές φορές μπορούν να επηρεάσουν το ένα το άλλο.

Γενική αβεβαιότητα σχεδιασμού γεγονότων

Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη της EITW, η ενεργειακή κρίση θεωρείται ως η μεγαλύτερη τρέχουσα πρόκληση, ακολουθούμενη από την πανδημία Covid-19, την έλλειψη προσωπικού και ειδικευμένων εργαζομένων, καθώς και τον πληθωρισμό και την εξέλιξη των τιμών.

Αυτοί οι παράγοντες που συμβαίνουν ταυτόχρονα οδηγούν σε μια γενική αβεβαιότητα σχεδιασμού γεγονότων.

Οι διοργανωτές και οι προμηθευτές έχουν διαφορετικές απόψεις για την κατάσταση των κρατήσεων τους επόμενους μήνες.

Ενώ οι προμηθευτές αναμένουν ότι τα πράγματα θα κινηθούν προς έναν κανονικό φόρτο εργασίας από τον Μάρτιο του 2023 και μετά, οι διοργανωτές αναμένουν μια σχετικά σταθερή κατάσταση κρατήσεων, ειδικά μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023, η οποία θα γίνει πιο αβέβαιη από τον Μάρτιο και μετά.

Η αυξανόμενη σημασία της βιωσιμότητας

Σύμφωνα με το GCB ο προγραμματισμός απαιτεί από όλους τους παράγοντες του κλάδου να γίνουν πιο ευέλικτοι.

«Παρά τις πολλαπλές προκλήσεις, τα αποτελέσματα της μελέτης επιτρέπουν μια προσεκτικά αισιόδοξη προοπτική, λέει ο Matthias Schultze, διευθύνων σύμβουλος της GCB.

Ενώ αναμένεται χαμηλότερο μερίδιο διεθνών συμμετεχόντων στο εγγύς μέλλον, ο εγχώριος τομέας MICE, θα παραμείνει σταθερός».

Παράλληλα, το 80% των προμηθευτών επιβεβαιώνει την αυξανόμενη σημασία της βιωσιμότητας ως πρόσθετου παράγοντα που επηρεάζει σημαντικά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκδηλώσεων.

Oxford Economics: Ποιες είναι οι μακροοικονομικές προοπτικές στην γερμανική αγορά MICE

Η έρευνα της Oxford Economics προβλέπει τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τη γερμανική αγορά MICE, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως ο πληθωρισμός, το δελτίο φυσικού αερίου και οι κίνδυνοι της αλυσίδας εφοδιασμού. Βασίζεται σε τρεις γενικούς τομείς, όπως:

  • Ζήτησης της αγοράς.
  • Ελκυστικότητα του προορισμού.
  • Ανάκαμψη στον τομέα MICE.

Τα δύο σενάρια της Oxford Economics

Σε δύο σενάρια, η Oxford Economics σκιαγραφεί τη μελλοντική αύξηση του αριθμού των επισκεπτών και τις αντίστοιχες δαπάνες από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, λαμβάνοντας υπόψη την πραγματική κατάσταση.

  • Στο θετικό σενάριο, ο αριθμός των επισκεπτών αναμένεται σχεδόν να ανακάμψει έως το 2023.
  • Το πιο συντηρητικό σενάριο προϋποθέτει ισχυρότερο αντίκτυπο του υψηλότερου πληθωρισμού στην αύξηση του ΑΕΠ, το οποίο επηρεάζει τόσο τον όγκο των επιχειρηματικών εκδηλώσεων όσο και τις μορφές εκδηλώσεων (ψηφιακά έναντι αυτοπροσώπων).

Επιφυλακτικά αισιόδοξη μελλοντική προοπτική

Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν -από καθαρά ποσοτική άποψη- και οι δύο μελέτες παρέχουν αποτελέσματα που δικαιολογούν μια προσεκτικά αισιόδοξη άποψη για την αγορά MICE στο εγγύς μέλλον.

Σύμφωνα με την Oxford Economics, ο αριθμός των ταξιδιών που σχετίζονται με τη συμμετοχή σε επαγγελματικές εκδηλώσεις στη Γερμανία έχει αυξηθεί σημαντικά το 2022, ευνοούμενος μεταξύ άλλων από τη συσσωρευμένη ζήτηση.

Οι κίνδυνοι που συνδέονται με την πανδημία εκτιμάται επίσης ότι είναι χαμηλότεροι από ό,τι στις αρχές του 2022.

Περίπου το 60% των διοργανωτών σύμφωνα με το EITW συμφωνούν ότι οι τρέχουσες κρίσεις θα έχουν πολύ μικρό αντίκτυπο στο μέλλον, στις επαγγελματικές εκδηλώσεις.