Μια αναγεννησιακή παράδοση γίνεται και πάλι δημοφιλής, χάρις στην φαντασία ενός εστιάτορα, που αποφάσισε να επενδύσει στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.
Τα παράθυρα κρασιού στην Φλωρεντία είναι το νέο must στην πόλη, εδώ και λίγους μήνες. Τουρίστες και ντόπιοι αργά το απόγευμα και το βράδυ, συρρέουν έξω από το εστιατόριο Babae πίνοντας κρασί στο δρόμο. Κρασί που σερβίρεται από ένα παράθυρο.
Τα παράθυρα κρασιού ή bouchetta del vino, είναι μικρά τα παράθυρα που είχαν τα παλιά αρχοντικά. Από το 1559 οι πλουσιότερες οικογένειες της Φλωρεντίας πουλούσαν κρασί από αυτά τα μικρά ανοίγματα, παρακάμπτοντας φόρους και μεσάζοντες.

Τα παράθυρα του κρασιού έγιναν δημοφιλή. Μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα, σχεδόν κάθε οικογένεια είχε εγκαταστήσει ένα στο παλάτι της. Με το πέρασμα του χρόνου οι πλούσιοι πούλησαν τα παλάτια τους. Κάποια έγιναν ξενοδοχεία, εστιατόρια, διαμερίσματα και τα παράθυρα κρασιού σφραγίστηκαν.
Το 2016, τρεις κάτοικοι της Φλωρεντίας ξεκίνησαν έναν Σύνδεσμο Παραδοσιακών Οίνων (Associazione delle Bucchette del vino). Στόχος ήταν η διατήρηση της ιστορικής κληρονομιάς του bucchette del vino και η εξοικείωση τους με τον σύγχρονο κόσμο με τη λειτουργία τους. Ο Σύνδεσμος βοήθησε τους σημερινούς ιδιοκτήτες παραθύρων να τα προστατεύουν και να τα αποκαταστήσουν.

Από το περασμένο καλοκαίρι το εστιατόριο Babae, στο κέντρο του ιστορικού κέντρου της Φλωρεντίας, αποφάσισε να λειτουργήσει το δικό του παράθυρο. Η ιδέα είχε τεράστια απήχηση τόσο σε τουρίστες όσο και σε ντόπιους.
“Όταν πήραμε το εστιατόριο, παρατηρήσαμε αμέσως ότι υπήρχε ένα buchetta, τονίζει ο Brando Gozzini. Θέλαμε να κάνουμε κάτι με αυτό και σκεφτήκαμε να το ανοίξουμε για aperitivo, μεταξύ 19 και 20, αλλά λόγω ζήτησης έχουμε προσθέσει περισσότερες ώρες”.
Με το φαγητό στο δρόμο ως τη νέα τάση σε όλη την Ιταλία, οι πελάτες σταματούν στο παράθυρο του κρασιού για ένα ποτήρι κόκκινο ή λευκό, χωρίς να μπουν στο εστιατόριο.