Της Κατερίνας Καρσιώτη

Το πιο αυθεντικό και βιωματικό αφήγημα, με φόντο την Λακωνική Γη, ξεδίπλωσε το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας “Peloponnese Food Stories” – Ιστορίες Γεύσεων, Ανθρώπων, Πολιτισμού” που διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου την Κυριακή 17 Ιουλίου 2022 στην Αρεόπολη Λακωνίας.

Στην παραδοσιακή πλατεία του πρώτου φεστιβαλικού σταθμού, όπου άνοιξε η αυλαία της διοργάνωσης παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο δήμαρχος Αρεόπολης Πέτρος Ανδρεάκος, εκπρόσωποι της περιφέρειας καθώς και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ιστορίες Γεύσεων, Ανθρώπων & Πολιτισμού θα ταξιδέψουν και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες με στόχο την μεγαλύτερη  εξωστρέφεια και την συνεργασία.

Μέσα από μία παλέτα δράσεων, οι οποίες  είχαν επίκεντρο την ιστορία, την λαογραφία, τον οικοτουρισμό και την γαστρονομία, το Food Stories στην Αρεόπολη, έκλεψε τις εντυπώσεις, μιλώντας απευθείας στον “ουρανίσκο” του κάθε επισκέπτη.

Ο γαστρονομικός πλούτος της περιοχής βρέθηκε σε πρώτο πλάνο και “μοιράστηκε” σε μία πληθώρα από συνταγές τις οποίες σχεδίασαν και ετοίμασαν διακεκριμένοι chef σε ένα εξολοκλήρου διαδραστικό και ξεχωριστό live cooking στη Πλατεία Αθανάτων.

Οι τοπικοί παραγωγοί ήταν οι πρωταγωνιστές της διοργάνωσης, μιλώντας για τις πρώτες ύλες της περιοχής, για τα μικρά διαμάντια της λακωνικής γης, για τις ποικιλίες, το terroir, τις διατροφικές συνήθειες καθώς και για την τεράστια αξία της προώθησης και της ανάδειξης των τοπικών προϊόντων που παράγονται. Η σύνδεση τους επίσης με το γαστρονομικό γίγνεσθαι του τόπου και με τους ανθρώπους που το εκπροσωπούν αποτελεί ένα “σύγχρονο κλειδί” το οποίο είναι απαραίτητο να αξιοποιηθεί στο μεγαλείο του.

Η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, κα Άννα Καλογεροπούλου κατά την έναρξη του 1ου Γαστρονομικού Φεστιβάλ Πελοποννήσου τόνισε χαρακτηριστικά:  «To “Peloponnese Food Stories” θέτει σε πρώτο πλάνο τον γαστρονομικό πλούτο ολόκληρης της Περιφέρειας. Είναι άλλωστε υποχρέωση μας να αναδείξουμε και να προωθήσουμε την λακωνική γη και τα τοπικά προϊόντα τα οποία αποτελούν τους πρεσβευτές μας».

Η κα Καλογεροπούλου συνεχίζει λέγοντας, «ότι οι μέσα από τις πρώτες ύλες εξωτερικεύεται ο πολιτισμός, η ταυτότητα και η ιστορία μας. Το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας της Πελοποννήσου αποτελεί έναν μεγάλο σταθμό καθώς και μία μοναδική βιωματική εμπειρία. Η 1η εκδήλωση του Food Stories ξεκίνησε από στην Αρεόπολη Ανατολικής Μάνης, έναν δυνατό τουριστικό προορισμό με εξαιρετικά μεγάλη επισκεψιμότητα».

Κλείνοντας η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού σημείωσε ότι, «στόχος μας είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δράσεων μέσα από τις οποίες συμμετέχουν όλες οι παραγωγικές δυνάμεις και εμπλέκονται ενεργά οι τοπικές κοινωνίες!»

Το Peloponnese Food Stories αποτέλεσε μία πραγματική  “φωνή”, δημιούργησε διάλογο και αλληλεπίδραση, ξεκλείδωσε γαστρονομικές μνήμες του τότε στο σήμερα και σχεδίασε ένα νέο σταθμό για την κουζίνα και τις πρώτες ύλες της Πελοποννήσου.

Ένα ξεχωριστό Γαστρονομικό Φεστιβάλ το οποίο δημιούργησε ουσιαστικά μία μοναδική διαδρομή γεύσης και πολιτισμού μέσα από ιδιαίτερες διαλέξεις, παρουσιάσεις δημιουργών και χειροτεχνών της παραδοσιακής αλλά και σύγχρονης τοπικής κουλτούρας, live cooking από εξαίρετους πρεσβευτές της Ελληνικής Γαστρονομίας, οργανωμένη έκθεση τοπικών προϊόντων, γευσιγνωσίες με “οδηγούς” τους experts  και ταξίδι εξοικείωσης σε αγροκτήματα, εστιατόρια, αλυκές και σπήλαια.