Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία και την ανθρώπινη ευημερία είναι κάθε χρόνο πιο ορατές αλλά και πιο απειλητικές.

Υπάρχει ανάγκη για αλλαγή και το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσει κανείς είναι ο κόσμος των επιχειρήσεων.

Επιχειρήσεις σαν τη Lidl αποτελούν μέρος της λύσης έναντι των προκλήσεων της κοινωνίας μας και σημαντική πηγή προοπτικής, ειδικά για τις νεότερες γενιές.

Η στροφή προς ένα βιώσιμο μοντέλο δραστηριότητας με μεγαλύτερο σεβασμό στους φυσικούς πόρους και με μεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα ζωής, συνιστά πλέον μονόδρομο.

Για τη Lidl Ελλάς η βιώσιμη επιχειρηματικότητα, είναι ένας από τους πνεύμονες της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας. Πρόθεσή της είναι να μειώσει την αλόγιστη χρήση του πλαστικού και τη χρήση των πλαστικών ειδών μιας χρήσης επενδύοντας στη δυναμική της κυκλικής οικονομίας και στην προστασία των ακτών και των θαλασσών μας.

Στο πλαίσιο αυτό, έγινε αρωγός μιας ξεχωριστής για τα ελληνικά δεδομένα πρωτοβουλίας.
Η πρωτοβουλία “Plastic Free Greece”, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πραγματοποιήθηκε για 4η συνεχόμενη χρονιά, στέλνοντας και φέτος ένα ηχηρό μήνυμα βιώσιμης ανάπτυξης.

Ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2020 στη Σαντορίνη, ως μια κοινή δράση του Υπουργείου Τουρισμού και της Lidl Ελλάς.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 ενσωματώθηκε κάτω από την εθνική καμπάνια «Ελλάδα χωρίς πλαστικά μίας χρήσης», μια κοινή πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης.

Το καλοκαίρι του 2021 εκπρόσωποι της Lidl Ελλάς, μαζί με συνεργάτες και εθελοντές του Ιδρύματος, ένωσαν τις δυνάμεις τους στον αγώνα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ελληνικών ακτών και επισκέφθηκαν τα Χανιά, το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, τη Σαντορίνη, τη Ρόδο, την Κω και την Κέρκυρα.

Το καλοκαίρι του 2022 το ταξίδι συνεχίστηκε στο Ηράκλειο, στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, στη Σαντορίνη, στη Σύρο, στη λίμνη Κερκίνη και στη Λήμνο.
Φέτος ο στόχος ήταν 6 προορισμοί να γίνουν Plastic Free. Η ομάδα του προγράμματος, επισκέφθηκε τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, τη Ζάκυνθο, τη Σαντορίνη, τη Xίο, την Αίγινα και τη λίμνη Κερκίνη, προσφέροντας ανάσες ζωής σε επιβαρυμένες περιοχές της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ως βασικό εργαλείο ενημέρωσης για την πρόληψη της ρύπανσης πραγματοποιούνται σε κάθε προορισμό παράκτιοι ή/και υποβρύχιοι καθαρισμοί, καθώς και συναντήσεις με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις.

Συνολικά, από την έναρξη της δράσης τον Ιούνιο του 2020 έχουν συλλεχθεί 5871.3 κιλά απορρίμματα, συγκεκριμένα 1049.9 κιλά στους παράκτιους και 4821.4 κιλά στους υποθαλάσσιους καθαρισμούς. Τα νούμερα σε τεμάχια, ειδικά για κάποια από τα κύρια είδη απορριμμάτων, είναι ενδεικτικά της ρύπανσης που συνάντησαν αυτά τα χρόνια οι εθελοντές. Ενδεικτικά αναφέρονται τα παρακάτω:

  • Αποτσίγαρα: 10682 τεμάχια
  • Μικρά πλαστικά κομμάτια: 13536 τεμάχια
  • Καπάκια μπουκαλιών & δακτύλιοι: 3712 τεμάχια