Tο έργο διαχείρισης μετασχηματιστών και πυκνωτών ρυπασμένων με PCBs και το έργο απομάκρυνσης αποβλήτων του Λιβάνου ανέλαβε η Polyeco Group στο Λίβανο που προέκυψαν κατά τον βομβαρδισμό της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού Λιβάνου από το Ισραήλ:

Το έργο διαχείρισης μετασχηματιστών και πυκνωτών ρυπασμένων με PCBs από το Λίβανο, ανέλαβε η ελληνική εταιρεία Polyeco Group (σσ πάροχος περιβαλλοντικών υπηρεσιών) μετά από διεθνή διαγωνισμό.

 

Το έργο χρηματοδοτείται από την Παγκόσμια Τράπεζα και υλοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος του Λιβάνου.

Τα PCBs είχαν χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο αριθμό εφαρμογών (π.χ. διηλεκτρικά υγρά), μέχρι την απαγόρευσή τους στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα μέσα της δεκαετίας του ’70, λόγω των άριστων μονωτικών ιδιοτήτων τους και για το λόγο αυτό ανιχνεύονται σε πολλά προϊόντα. Πρόκειται για μια κατηγορία χλωριωμένων υδρογονανθράκων που περιλαμβάνει πάνω από 200 ιδιαίτερα τοξικές ενώσεις, που μπορεί να προκαλέσουν βραχείες ή χρόνιες επιδράσεις στον οργανισμό του ανθρώπου.

Επιπλέον, συσσωρεύονται σε ζωντανούς οργανισμούς και μεταφέρονται μέσω του αέρα, του νερού και των μεταναστευτικών ειδών σε όλο τον κόσμο.

Οι εργασίες ανασυσκευασίας των μετασχηματιστών και πυκνωτών έγιναν από στελέχη της Polyeco Group, διήρκησαν τρείς εβδομάδες και συγκεντρώθηκαν συνολικά 72τόνοι.

Τα απόβλητα θα εξαχθούν στη Γαλλία προς καταστροφή, σε μονάδα αποτέφρωσης επικινδύνων αποβλήτων, σύμφωνα με τη συνθήκη της Βασιλείας.

Στον Λίβανο πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες ειδική τελετή, στην οποία παραβρέθηκαν ο υπουργός Περιβάλλοντος του Λιβάνου, Mohamad Mashnouk, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας ηλεκτρισμού, Kamal Hayek και εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Παράλληλα, στην  ελληνική εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων EPE/POLYECO με έδρα τον Πειραιά, ανατέθηκε μέσω διεθνούς διαγωνισμού από την υπηρεσία EuropeAid, η απομάκρυνση αποβλήτων που προέκυψαν το 2006 κατά τον βομβαρδισμό της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού του Λιβάνου από το Ισραήλ.

Να σημειωθεί ότι η ίδια εταιρεία είχε αναλάβει με δικά της μέσα την περισυλλογή των συγκεκριμένων αποβλήτων. Πρόκειται για απόβλητα βαρέος κλάσματος πετρελαίου. Οι εργασίες διαχωρισμού και ανασυσκευασίας των αποβλήτων αυτών ξεκίνησαν στην Τρίπολη, όπου βρίσκεται το διυλιστήριο IPC όπου συγκεντρώθηκαν 34 κοντέινερ. Υπάρχουν άλλα 27 κοντέινερ στην εγκατάσταση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού του Λιβάνου στο Τζιέχ και άλλα 5 κοντέινερ στο διυλιστήριο Ζαχράνι στο Νότιο Λίβανο.

Τα απόβλητα θα ανασυσκευαστούν και θα μεταφερθούν προς επεξεργασία σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση τη συνθήκη της Βασιλείας. Σήμερα στο Λίβανο παρουσία του γενικού μηχανικού και διευθυντή του έργου, Ηλία Αβραμίκου, πραγματοποιήθηκε σχετική ενημερωτική εκδήλωση και αυτοψία στην οποία παραβρέθηκαν ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας, Μοχαμάντ Αλ Μασνούκ και η πρέσβης της ΕΕ στο Λίβανο, Κριστίνα Λάσεν.

«Ένα ακόμα έργο ανατίθεται στον όμιλο της POLYECO-GROUP, στο Λίβανο αυτή τη φορά, καθιστώντας την εταιρεία κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε το απόγευμα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας Θανάσης Πολυχρονόπουλος.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ