synodinos-poseadonΑλλαγές στον κλάδο του τουρισμού φέρνει η PoSeadon, η ελληνική εταιρεία που εξειδικεύεται στην τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας, διαθέτοντας στην ελληνική αγορά μια εφαρμογή που βαδίζει στα χνάρια της μόδας που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό.

Της Μαρίας Ακριβού

“Σκοπός του poSEAdon, είναι αυτός ακριβώς. Να προσφέρει τουριστικές πληροφορίες σε παραθαλάσσιες περιοχές και όχι μόνο” αναφέρει σε συνέντευξή του στο TourismToday.gr ο εμπνευστής και ιδρυτής της PoSeadon, Μιχάλης Συνοδινός.

Η εταιρεία έχει ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο εύρεσης χρηματοδότησης και ήδη διεξάγει συζητήσεις με μαρίνες και Δήμους προκειμένου να εκμεταλλευτούν την τεχνολογία της. Ο κ. Συνοδινός εκτιμά ότι η εν λόγω εφαρμογή θα συντελέσει στην βελτίωση του τουριστικού προϊόντος που προσφέρει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα καθώς ο προσανατολισμός και η πλοήγηση στη θάλασσα θα αποτελούν από εδώ και μπρος μια εύκολη και διασκεδαστική υπόθεση. Επί της ουσίας το poSEAdon εγκαινιάζει μια νέα εποχή στη θαλάσσια πλοήγηση βασισμένη  στη χρήση της κάμερας σε ένα έξυπνο τηλέφωνο ή tablet, ενώ υπάρχει συμβατότητα και με τα “Google Glasses”.

Η πρόσφατη συμμετοχή της PoSEAdon στην διοργάνωση start up Turkey της έδωσε τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με Τούρκους επενδυτές και να δει από κοντά τη στρατηγική που υιοθετείται σε ότι αφορά τη χάραξη της τουριστικής πολιτικής τους. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Συνοδινός η ανταγωνιστικότητα των Τούρκων οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι παρέχουν τις καλύτερες υπηρεσίες στον τουρίστα τους και ακολουθούν πιστά την τεχνολογική ανάπτυξη.

Κύριε Συνοδινέ πώς φτάσαμε σήμερα να μιλάμε για την PoSEAdon; 

Η νησιωτική καταγωγή μου από την Αμοργό και την Κεφαλονιά έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στην ιστορία του poSEAdon, καθώς θυμάμαι τα καλοκαίρια ως μικρό παιδί, που επισκεπτόμουνα τα νησιά με τον παππού μου και ταξιδεύαμε με το πλοίο της γραμμής να τον ρωτώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ποιο νησί βλέπουμε ή ποιος φάρος είναι αυτός που αναβοσβήνει. Όσο μεγάλωνα και ασχολιόμουνα και με την ιστιοπλοΐα συνειδητοποίησα ότι και αρκετοί φίλοι μου αντιμετώπιζαν το πρόβλημα του αποπροσανατολισμού στην θάλασσα. Αυτό ήταν και το σημείο που συνειδητοποίησα ότι είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετοί άνθρωποι που βρίσκονται στην θάλασσα καθώς η υπάρχουσα τεχνολογία και τα διαθέσιμα μέσα, όπως για παράδειγμα τα GPS και οι χάρτες, δεν είναι τόσο εύχρηστα για το ευρύ κοινό. Από την άλλη πλευρά, όλοι μας μπορούμε να προσανατολιστούμε καλύτερα όταν στην πραγματική εικόνα που βλέπουμε εμφανίζονται πληροφορίες μπροστά στις οθόνες μας, οι οποίες μας δίνουν κατευθύνσεις. Είναι μια πιο φυσική κίνηση για τον ενδιαφερόμενο. 

Σε ποιους κυρίως απευθύνεστε; 

Το poSEAdon είναι μια εφαρμογή που απευθύνεται τόσο στους θαλασσόλυκους όσο και στους τουρίστες που εξερευνούν τις νησιωτικές περιοχές. Είτε αυτοί προέρχονται από την κρουαζιέρα είτε είναι απλοί επισκέπτες.

Πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο στον κλάδο του τουρισμού; 

Η τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας χρησιμοποιείται ήδη στον κλάδο του τουρισμού σε κάποιες χώρες του εξωτερικού κυρίως σε μεγαλουπόλεις όπως  η Νέα Υόρκη, το Βερολίνο και η Βιέννη. Στις μέρες μας η κάμερα ενός κινητού ή ενός tablet μπορεί να κατευθύνει σε πραγματική εικόνα τον τουρίστα και να του προσφέρει διάφορες τουριστικές, ταξιδιωτικές πληροφορίες όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, εκδηλώσεις κτλ. Ο σκοπός του poSEAdon, είναι αυτός ακριβώς. Να προσφέρει τουριστικές πληροφορίες σε παραθαλάσσιες περιοχές και όχι μόνο.

Για τον τουρίστα που θα επισκεφτεί την Ελλάδα πώς θα βοηθήσει η εν λόγω εφαρμογή;

Ο τουρίστας που επισκέπτεται την Ελλάδα είναι συνήθως εξοικειωμένος με νέες τεχνολογίες άρα είναι πολύ εύκολο γι’ αυτόν να αναζητήσει τουριστικές πληροφορίες όπως εστιατόρια, ξενοδοχεία, φαρμακεία ή ακόμα και διαδρομές μέσω από μια τέτοια εφαρμογή. 

Υπάρχουν συζητήσεις για συνεργασία με εταιρείες ενοικίασης σκαφών; 

Οι συζητήσεις που κάνουμε αυτήν την στιγμή δεν αφορούν μόνο εταιρείες ενοικίασης σκαφών. Συζητάμε παράλληλα με μαρίνες και Δήμους να εκμεταλλευτούν την τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας καθώς ενισχύεται η προβολή τους, γίνονται πιο ανταγωνιστικές και προσελκύουν περισσότερους τουρίστες από γειτονικές χώρες. 

Θα καλύπτει μόνο την περιοχή της Μεσογείου; 

Επειδή είμαστε ακόμα μικρή εταιρεία και έχουμε συγκεκριμένους πόρους προς εκμετάλλευση σε πρώτη φάση, ναι θέλουμε να καταφέρουμε να καλύψουμε πρωτίστως την περιοχή της Μεσογείου και κυρίως της χώρας μας. Όμως η τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας και η εφαρμογή μας μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές, είτε πρόκειται για την Αυστραλία είτε ακόμη και για την Καραϊβική. Στο χέρι μας είναι.

Ποιοι οι στόχοι που έχουν τεθεί για την τρέχουσα χρονιά; 

Οι στόχοι που έχουμε θέσει ως ομάδα έχουν να κάνουν με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που ακολουθούμε. Η χρονιά μας, ξεκίνησε θετικά, καθώς καταφέραμε να δημιουργήσουμε τόσο μια λειτουργήσιμη εφαρμογή σε μικρό χρονικό διάστημα όσο και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνέργιες με εταιρείες του εξωτερικού. Στην παρούσα περίοδο ολοκληρώνουμε έναν πρώτο γύρο εύρεσης χρηματοδότησης η οποία μόλις ολοκληρωθεί θα μας φέρει σε θέση να ολοκληρώσουμε την εφαρμογή μας έτσι ώστε να μπορέσουμε να την διαθέσουμε στο ευρύ κοινό και κυρίως στον αυξημένο αριθμό ξένων τουριστών προς την χώρα μας. 

Πρόσφατα συμμετείχατε στην διοργάνωση start up Turkey. Τι αποκομίσατε από την επαφή σας με Τούρκους επενδυτές και τι ακολουθεί για την εταιρεία;

Η Industry Disruptors Game Changers, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος προωθεί την Ελληνική Επιχειρηματικότητα μας έδωσε την δυνατότητα μέσω ενός διαγωνισμού να πάμε στην Τουρκία, να γνωρίσουμε την χώρα και να έρθουμε σε επαφή με Τούρκους επενδυτές. Ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι από το οποίο μάθαμε αρκετά. Ένα από αυτά, το οποίο πραγματικά με εντυπωσίασε, ήταν ο τρόπος που αντιλαμβάνονται τον τουρισμό και κυρίως τον τουρισμό του μέλλοντος. Οι Τούρκοι θέλουν να παρέχουν τις καλύτερες υπηρεσίες στον τουρίστα τους και να ακολουθούνε την τεχνολογική ανάπτυξη καθώς τους ενδιαφέρει πάντα να μένουν ανταγωνιστικοί στο προϊόν τους. Μέσω του ταξιδιού αυτού βάλαμε τις βάσεις για μελλοντικές συνεργασίες σε αρκετούς τομείς.