της Εύας Οικονομάκη

Την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού σηματοδοτούν, σε θεωρητικό επίπεδο, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, το άνοιγμα των δύο μεγαλύτερων αεροδρομίων στη χώρα, εκείνων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, και η επαναλειτουργία των εποχικών τουριστικών καταλυμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο το 10% των ξενοδοχείων, συνεχούς και εποχικής λειτουργίας, επαναλειτουργεί σήμερα σε όλη την Ελλάδα, με τους παράγοντες της αγοράς να ευελπιστούν ότι μέσα στον Ιούλιο θα αρχίσει να δημιουργείται ένα πρώτο κύμα ζήτησης, από τη στιγμή που θα επιτραπούν οι διεθνείς πτήσεις και στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

Μάλιστα, όπως εξηγούν πηγές της αγορές, τα καταλύματα, κυρίως εποχικής λειτουργίας, που έχουν ξεκινήσει και πάλι τη λειτουργία τους είναι στην πλειονότητά τους μικρά με δυναμικότητα έως 50 δωματίων, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες να ελέγξουν καλύτερα το λειτουργικό κόστος.

«Το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου είναι το στοίχημα για την επανέναρξη του τουρισμού, ακόμη το τοπίο είναι θολό. Σήμερα από τα 10.000 ξενοδοχεία της χώρας, βρίσκεται σε λειτουργία το 10%», επισημαίνει στο tourismtoday ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, τονίζοντας ότι για να καταφέρουν να ανοίξουν τα καταλύματα τους οι επιχειρηματίες, θα πρέπει να εκταμιευτούν πρωτίστως τα ποσά που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ, πόροι που θα επιτρέψουν την επαναλειτουργία των μονάδων.

Πληρότητα έως 30% για τον Ιούλιο

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η πληρότητα που διαμορφώνεται στα ξενοδοχεία για τον Ιούλιο δεν ξεπερνά στην πιο αισιόδοξη εκδοχή το 30%, γεγονός που έχει οδηγήσει πολλούς επιχειρηματίες να μεταθέσουν το άνοιγμα των μονάδων τους για το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου ή ακόμη και για τα τέλη του ίδιου μήνα, εναποθέτοντας τις ελπίδες τους για το δυναμικό restart του τουρισμού τον Αύγουστο.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει ζήτηση. Οι αεροπορικές εταιρείες και οι tour operators προσπαθούν να συνδυαστούν, αλλά δεν έχει διαμορφωθεί ζήτηση», τονίζει ο Γρ. Τάσιος, υπογραμμίζοντας ότι οι tour operators ζητούν εκπτώσεις 20%-40% για τη φετινή τουριστική σεζόν.

Το παράδειγμα της Σαντορίνης

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Σαντορίνης, ενός από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το 50% των καταλυμάτων θα ανοίξει τον Ιούλιο, όταν θα γίνει η άρση των περιορισμών για τις διεθνείς πτήσεις στο αεροδρόμιου του νησιού και τους επιχειρηματίες να ευελπιστούν ότι τον Αύγουστο, την περίοδο υψηλής τουριστικής κίνησης, θα τεθεί σε επαναλειτουργία το 80% των καταλυμάτων τους.

Μάλιστα, όπως εκτιμούν οι φορείς του νησιού, φέτος στη Σαντορίνη αναμένεται να ταξιδέψουν περίπου 500.000 επισκέπτες, σε σχέση με τα 3 εκατ. που υποδεχόταν κάθε χρόνο το κυκλαδονήσι. Και αυτό διότι, όπως επισημαίνουν, 1 εκατομμύριο τουρίστες ταξίδευαν στο νησί με αεροπλάνο, 1 εκατομμύριο ακτοπλοϊκώς και 1 εκατομμύριο ήταν επιβάτες κρουαζιέρας.

Φέτος, το κομμάτι της κρουαζιέρας, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θεωρείται χαμένο, με δεδομένο ότι επί του παρόντος μόνο η Tui Cruises εξετάζει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει κάποιο δρομολόγιο που να συνδέει την Κροατία, την Ελλάδα και την Κύπρο.