Με στρωμένες τις πίστες (μην πάει ο νους σας στα γαρύφαλλα, με χιόνι εννοούμε) για τα θεαματικά slalom σας, με τα πολύ καλά οργανωμένα σαλέ για ν’ αράξετε και να αποκτήσετε το… μαυρισματάκι σας, για παιχνίδια στο χιόνι και για να φτιάξετε σαν άνθρωποι το χιονάνθρωπο σας, απ’ ότι φαίνεται η χάρη και το στυλ των Ελβετικών Άλπεων μένουν… Ελλάδα. Μόλις 6 ώρες οδικώς από την Αθήνα (598 χλμ.), 2 ώρες από τη Θεσσαλονίκη (120 χλμ). και μισή ώρα από την Έδεσσα (33 χλμ), στον παραδοσιακό οικισμό του Παλαιού Αγίου Αθανασίου. Έναν  προορισμό που σας πάει μακριά απ΄ την καθημερινότητα, σας φέρνει πιο κοντά με τις ομορφιές της ορεινής  Ελλάδας και σας προσφέρει κάτι παραπάνω από… μπατόν και χιονοπέδιλα. Την Ελλάδα που τα έχει όλα και σας αρέσει. Κι αν σας φαίνεται τολμηρή η σύγκριση, «Saint Αθανάσιος» όπως λέμε… «Saint Moritz», σας διαβεβαιώνουμε ότι ο Αγ. Αθανάσιος μπορεί – εύκολα- να συναγωνισθεί ακόμη και το καλύτερο ελβετικό θέρετρο.

Ο Αγ. Αθανάσιος θεωρείται ένας από τους πιο κοσμοπολίτικους χειμερινούς προορισμούς της Μακεδονίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.200μ και απέχει 13χιλ. από την καρδιά του χιονοδρομικού κέντρου του όρους Βόρα γνωστού και ως Καιμακταλάν. Στο σύνολό του ο οικισμός ενδείκνυται για αναψυχή,  ενώ η κοντινή του απόσταση από το οργανωμένο, χιονοδρομικό κέντρο τον κατατάσσει κορυφαίο ορμητήριο για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ εξού και η παρομοίωση «Αράχωβα της Μακεδονίας».

Όμως μια εξόρμηση στον παραμυθένιο κόσμο του Αγ. Αθανασίου θα σας αποδείξει ότι η γοητεία του είναι μοναδική!   

…για το πριν

Στο χάρτη της Ελλάδας ο Παλαιός Αγ. Αθανάσιος εμφανίστηκε το 16ο αιώνα.  Πρωτοκατοικήθηκε από γεωργούς, κτηνοτρόφους και κτίστες, τους γνωστούς πετροκτιστάδες. Το χωριό, έως και το 1926 ονομαζόταν Τσέγανη, μια ονομασία που φημολογείται ότι προήλθε από τη συνήθεια των πετροκτιστάδων να κυκλοφορούν μ’ ένα σφυρί το λεγόμενο τσεκάνι, παραφρασμένα τσεγάνι. Το 1981 το χωριό ερείπωσε εξαιτίας ενός καταστροφικού σεισμού. Οι κάτοικοι ξανάκτισαν τα σπίτια και τη ζωή τους σε χαμηλότερο υψόμετρο, στο Νέο Αγ. Αθανάσιο. Με τη δημιουργία του χιονοδρομικού κέντρου στο Καιμακτσαλάν, το 1995, το ερειπωμένο χωριό απέκτησε μια δεύτερη ευκαιρία ζωής και αναπτύχθηκε επιχειρηματικά και τουριστικά. Τα μισο- γκρεμισμένα κτίσματα ανακατασκευάσθηκαν σύμφωνα με τη μακεδονική αρχιτεκτονική, εκσυγχρονίστηκαν διατηρώντας αναλλοίωτη την παραδοσιακή τους ταυτότητα (πέτρα και ξύλο) και μεταμορφώθηκαν – τα περισσότερα- σε χώρους διαμονής και εστίασης.   Μάλιστα, τα πέτρινα κτίσματα του οικισμού είναι ο λόγος για τον οποίο ο Άγιος Αθανάσιος ονομάζεται και «Πέτρινο Χωριό».

…και το τώρα

Σήμερα στον Παλαιό  Αγ. Αθανάσιο όλα είναι στα πάνω τους! Μην τρομάζετε δεν αναφερόμαστε  στα spreads, ούτε στις τιμές αλλά στη ζεστασιά και την απλότητα του ελληνικού χωριού, τη φιλοξενία και την ποιότητα που θα συναντήσετε όπου και αν μείνετε, φάτε, πιείτε και διασκεδάσετε!

…για τη φιλοξενία

Στον οικισμό έχετε πολλές επιλογές διαμονής με ιδιαίτερα προσεγμένες υπηρεσίες και το σημαντικότερο, τιμές. Με δυναμικότητα 2.000 κλινών σίγουρα θα βρείτε κάτι στα μέτρα του budget σας. Πολύ καλές εγκαταστάσεις και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, king size beds και κέντρα ευεξίας με θερμαινόμενες πισίνες και θέα στο χιονισμένο τοπίο διαθέτουν: το Domotel Neve Mountain Resort & Spa, το  Μούσες guesthouse και το Hotel Spa Lithos.

….τη μυρωδιά, τη γεύση από χωριό αλλά και τη διασκέδαση

Η παράδοση στον Παλαιό Αγ. Αθανάσιο επιμένει και γαστρονομικά. Οι γεύσεις που θ’ απολαύσετε είναι αυθεντικές με καταγωγή Ποντιακή και Μικρασιάτικη. Στα εστιατόρια του χωριού η κουζίνα βασίζεται σε ποιοτικά κρεατο μαγειρέματα με… εντοπιότητα. Δοκιμάστε το τσομλέκι μια συνταγή με κρέας, διάφορα λαχανικά και δαμάσκηνα μαγειρεμένο σε λακφίτσα (πήλινη χύτρα) ή  το σταμνάτο με κατσικάκι, χοιρινό, ή μοσχαράκι γάλακτος στη γάστρα αλλά και κοτόπουλο με δαμάσκηνα επίσης στη γάστρα. Φημισμένες είναι και οι πίτες και ο τραχανάς. Εάν θελήσετε να διατηρήσετε ζωντανές τις γεύσεις από χωριό στο «κλεινόν άστυ», προτείνουμε να προμηθευτείτε για το σπίτι τοπικά προϊόντα από σπίτι όπως:  μέλι, γλυκά κουταλιού, τυρί μπάτσο, «τσούσκες» πιπεριές, τσίπουρο και λουκάνικα. Όσο για τη διασκέδαση σας στον Αγ. Αθανάσιο, είναι εξασφαλισμένη στα δεκάδες καφέ και μπαράκια.     

…για την ανέγγιχτη φυσική ομορφιά  

Με αφετηρία τον Αγ. Αθανάσιο μπορείτε να διευρύνετε την εξόρμησή σας στα όρη στα βουνά αλλά και τους ορίζοντες σας, αρκεί να στρέψετε το βλέμμα σας στη λίμνη Βεγορίδιτα. Στο δρόμο για τον οικισμό θα συναντήσετε τον υγροβιότοπο Aγράς – Bρυττών – Nησίου, ο οποίος φιλοξενεί σπάνια είδη πανίδας, θαυμάστε τον.

Μια στάση στην άκρη του χωριού στο ιστορικό μνημείο, την εκκλησία της Aναλήψεως,  με τις μοναδικές βυζαντινές εικόνες από το 1700, είναι must.

Από το χωριό περνάει τμήμα του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, ενημερωθείτε και περπατήσετε το. Επισκεφθείτε τα μικρά οροπέδια γύρω από το χωριό πάνω σε άλογο, στον Αγ. Αθανάσιο θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε ( εξοπλισμό και εκπαίδευση) γι’ αυτή την εμπειρία.  Πιο ψηλά στα 2.524μ, μπορεί να ζαλιστείτε, αλλά αν δεν κάνετε ένα tour με snowcat και μια επίσκεψη στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία θα το μετανιώσετε γιατί η βόλτα-θέα είναι απλά, συγκλονιστική.

Επίσης, μην παραλείψετε να πάτε εκεί που η φύση έκανε το θαύμα της, στο παραμυθένιο Μαύρο Δάσος το οποίο είναι ιδανικό για πεζοπορία. Και φυσικά αν πιστεύετε ότι για τη χειμερινή σας απόδραση η βαλίτσα σας πρέπει να περιέχει μόνο ζεστά ρούχα και ski boοts, ο Αγ. Αθανάσιος θα σας αποδείξει ότι κάνετε τεράστιο λάθος αφού κάνει το χειμώνα… καλοκαίρι! Οι βουτιές ιαματικές ή χαλαρωτικές, στις φυσικές, θερμές πηγές των Λουτρών Ποζάρ χρειάζονται μαγιό!

…και για την περιπέτεια του βουνού, ξέρετε δεν ξέρετε σκι!

Τα καλά νέα είναι ότι το Xιονοδρομικό Kέντρο λειτουργεί μέχρι και τα μέσα Απριλίου. Τ’ ακόμη καλύτερα είναι ότι, μικροί μεγάλοι, θ’ ανέβετε σίγουρα έως και την ψηλότερη κορυφή του και θα χαρείτε τις χάρες του, έστω και αν δεν ξέρετε σκι. Με lifts στο κεντρικό σαλέ, στα 2.050μ. για θέα και οξυγόνο – ανάσες με τσαγάκι, καφεδάκι, μικρές γευστικές προτάσεις ή στο snowbar, στα 2.069μ. με σφηνάκια τσικουδιά. Οι σκιέρ βέβαια έχουν περισσότερες επιλογές, 17 πίστες είναι αυτές. Δύσκολες, εύκολες,  μέτριες και baby είναι έτοιμες να βάλουν στα χιονοπέδιλα σας… φωτιά, πρωί – βράδυ!

Ντίνα Αβούρη