Ο μαραθώνιος διαπραγματεύσεων μεταξύ της διοίκησης της αεροπορικής εταιρείας SAS και των συνδικάτων των πιλότων συνεχίζονται.

Τα δύο μέρη είχαν συζητήσεις 33 ωρών μέσα στο Σαββατοκύριακο, με τους διαμεσολαβητές να αναφέρουν ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

“Έχουμε καταρτίσει μια λίστα με περίπου 25 ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και πολλά από αυτά έχουν προχωρήσει”, δήλωσε ο Σουηδός εθνικός μεσολαβητής Mats Wilhelm Ruland στο Norwegian Broadcasting (NRK).

Ο αναλυτής αεροπορικών θεμάτων της Sydbank, Jacob Pedersen, σύμφωνα με το δανικό newswire Ritzau, θεωρεί ότι όταν οι διαπραγματεύσεις είναι τόσο εντατικές πρέπει να περιμένει κανείς ότι πλησιάζουν σε ένα αποτέλεσμα. Ο ίδιος εκτιμά ότι είναι θέμα χρόνου πλέον η επίτευξη συμφωνίας.

Περίπου 1.000 πιλότοι της SAS από τη Δανία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία απεργούν από τη Δευτέρα, 4 Ιουλίου, όταν οι συνομιλίες για τις εργασιακές συνθήκες που σχετίζονται με το σχέδιο διάσωσης της αεροπορικής εταιρείας κατέρρευσαν. Τις τελευταίες μέρες ξεκίνησαν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις.

Οι πιλότοι διαμαρτύρονται για τις περικοπές μισθών που απαιτούνται από τη διοίκηση ως μέρος ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης, που στοχεύει στη διασφάλιση της επιβίωσης της εταιρείας και την απόφαση να μην προσλάβει εκ νέου πιλότους που απολύθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Η SAS προειδοποίησε ότι η απεργία των πιλότων θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης. Η αεροπορική εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με επενδυτές για χρηματοδότηση γέφυρας ύψους έως και 700 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και για αναδιάρθρωση του χρέους της ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει νέα ίδια κεφάλαια και τη μετατροπή υφιστάμενου χρέους σε μετοχές.

Βασικοί ιδιοκτήτες της SAS είναι τα κράτη της Σουηδίας και της Δανίας. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως τέθηκε υπό καθεστώς χρεοκοπίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο της τρέχουσας αναδιάρθρωσης, την επομένη της έναρξης της απεργίας των πιλότων της.

Η αεροπορική εταιρία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η απεργία έχει ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν 2.550 πτήσεις και να επηρεαστούν 270.000 επιβάτες, ενώ το κόστος της είναι μεταξύ 94 εκατ. και 123 εκατ. δολαρίων. Ακυρώσεις πτήσεων έχουν γίνει και για την Ελλάδα, με σημαντικές απώλειες σε προορισμούς που υποδέχονται Σκανδιναβούς τουρίστες.

Σήμερα 18 Ιουλίου. ακυρωθηκαν 183 πτήσεις της SAS, που αντιπροσωπεύουν το 57% των προγραμματισμένων πτήσεων, σύμφωνα με την πλατφόρμα παρακολούθησης πτήσεων FlightAware.