
Της Κατερίνας Καρσιώτη
Ο σύγχρονος επισκέπτης ενός προορισμού στην προσπάθεια του να ανακαλύψει ή αλλιώς να προλάβει να ανακαλύψει τα πάντα, τελικά ίσως και να χάνει το πιο πολύτιμο που είναι η ίδια η στιγμή. Για αυτό και το κίνημα Slow Travel προσφέρει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά για να απολαμβάνεις τελικά την ουσία του ταξιδιού.
Μία ταξιδιωτική τάση η οποία αποστρέφεται το γρήγορο και πρόχειρο τρόπο σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας και δίνει θέση στην ουσία, στο βιωματικό, στο διαδραστικό, στη στιγμή και στη εμπειρία, στην επαφή με την φύση και σε ότι έχει να κάνει με την αυθεντική υπόσταση των πραγμάτων.
Slow Travel ή αλλιώς Slow Living
Μπορεί να γίνει και η δική σου φιλοσοφία σε διαφόρους τομείς της ζωής μέσα από την οποία καταφέρνεις να υιοθετήσεις πιο αργούς ρυθμούς στην καθημερινότητά σου σεβόμενος ουσιαστικά την προσωπικότητα και τις πραγματικές σου ανάγκες.
Να σημειωθεί ότι το slow έχει πολλές οδούς και παρακλάδια που έχεις την ευκαιρία να ανακαλύψεις και τελικώς να υιοθετήσεις όπως slow food, cities, planet, travel ως μία στροφή προς την κατάργηση της βιασύνης των σύγχρονων καιρών.
Από το 1986 στη καρδιά της Ιταλίας
H ιστορία του Slow Food που πια είναι παγκόσμια ξεκίνησε από την καρδιά της Ιταλίας, κάπου το 1986 από τον Carlo Petrini. Αυτό ουσιαστικά συνέβη με αφορμή την εγκατάσταση ενός Mc Donalds στην Piazza Navona, στο κέντρο της Ρώμης.
Ταξίδεψε όσο μπορείς πιο αργά
«Ταξιδεύω αργά», σημαίνει πως μένω περισσότερο σε ένα σημείο, γνωρίζω όλες τις άγνωστες πτυχές του, ζω σαν ντόπιος και έρχομαι σε επαφή με τους ανθρώπους της.
Γιατί το slow travel σχετίζεται άμεσα με την ποιότητα της εμπειρίας και όχι με την ικανοποίηση μιας ανάγκης. Το ζητούμενο είναι ο προορισμός να «αγγίξει την ψυχή σου» για αυτό ξέχνα τις to do lists στην ατζέντα σου.
Αυτό το παγκόσμιο κίνημα που πια το συναντάς σε διάφορα μέρη του κόσμου δίνει πραγματική τροφή για σκέψη. Μπορεί να είναι ένα αξέχαστο wine tour & wine tasting στην Τοσκάνη, ένας ποδηλατικός γύρος στα κανάλια του Άμστερνταμ, μια εμπειρία ελαιοτουρισμού στη Μεσσηνία, ένα σαφάρι με καμήλες στο Μαρόκο, ένα προσκύνημα στον Καθεδρικό Ναό του Σαντιάγο δε Κομποστέλα στη βορειοδυτική Ισπανία.
Μην ξεχνάς ότι το Slow Travel δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα ένας συγκεκριμένος προορισμός αλλά….μία εμπειρία.
Προορισμοί που έχουν υιοθετήσει οργανωμένη slow travel στάση ζωής
Υπάρχουν σημεία στο κόσμο που ικανοποιούν πλήρως τις ανάγκες ενός slow traveller προσφέροντας του όλα εκείνα τα στοιχεία που καθιστούν το ταξίδι του οικείο, άμεσο και βιωματικό.
Μεταξύ άλλων slow food φιλοσοφία έχει υιοθετήσει η Βαρκελώνη, το Βερολίνο και η Ιταλία. Βεβαίως προτάσεις slow travelling υπάρχουν σε κάθε μέρος, σε κάθε προορισμό, σε κάθε χώρα γιατί αυτή η φιλοσοφία δεν έχει να κάνει με αποκλειστικά με το ταξίδι αλλά με τον γενικότερο τρόπο ζωής.
Ο slow traveller στο επίκεντρο του τόπου
Σε ένα ταξίδι σημασία έχει να βρεθείς στο επίκεντρο του προορισμού, στη καρδιά των συνηθειών του και στον απόηχο της ιστορίας και των μυστικών που σίγουρα κρύβει.
Ο slow traveler ενσωματώνεται στο πολιτισμό, στη φύση, στη γαστρονομία και στη καθημερινότητα του. Προτιμά να χρησιμοποιήσει ένα λεωφορείο ή ένα τρένο για να εξερευνήσεις, αποφεύγει τα ξενοδοχεία και προτιμά κόζι διαμερίσματα ή ένα cottage σε γειτονιές της πόλης όπου θα έρθει σε επαφή με τους ντόπιους.
Αγαπά να ανακαλύπτει τις τοπικές γεύσεις και την παραδοσιακή κουζίνα, αγοράζει αγαπημένα αντικείμενα από τις τοπικές αγορές ενισχύοντας τις μικρές επιχειρήσεις. Γνωρίζει ντόπιους και, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, κάνει συχνά παρέα μαζί τους. Μπορεί να πάρει μέρος σε μαθήματα γλώσσας ή πολιτισμού, αλλά και σε ομάδες εθελοντισμού. Είναι αυτός που θα προσπαθήσει να μάθει κάποιες χρήσιμες φράσεις, θα χρησιμοποιήσει το λεξικό της χώρας όπου θα επισκεφθεί.
Σίγουρα οι μέρες που θα περάσει σε ένα σημείο θα είναι αυθεντικές και βιωματικές μακριά από τις τάσεις του μαζικού τουρισμού. Γιατί ο slow traveller εστιάζει όλο και πιο πολύ να δημιουργήσει την δική του εμπειρία.