Η κορυφαία θέση στα βραβεία The World’s 50 Best Restaurants απονεμήθηκε στη Λίμα, την πρωτεύουσα του Περού και ένα διάσημο γαστρονομικό κέντρο.
Με τέσσερα εστιατόρια με έδρα τη Λίμα να βρίσκονται στη λίστα, συμπεριλαμβανομένου του Central στο Νο. 1, του Maido στο Νο. 6, του Kjolle στο Νο. 28 και του Mayta στο Νο. 47, σημείωσε περισσότερες κατατάξεις στο top 50 από οποιαδήποτε άλλη πόλη.
Η τελετή απονομής, που θεωρούνται τα Όσκαρ του εκλεκτού φαγητού, πραγματοποιήθηκε στην Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών στη Βαλένθια της Ισπανίας, που είναι ένα σύνολο φουτουριστικών χώρων που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα.
Η Ισπανία είχε μια ισχυρή εμφάνιση στα φετινά βραβεία, με έξι ισπανικά εστιατόρια να βρίσκονται στην πρώτη λίστα των 50.
Στην Ευρώπη, η Ιταλία και η Γαλλία είχαν επίσης αξιέπαινες εμφανίσεις με πέντε ιταλικά και τέσσερα γαλλικά εστιατόρια να βρίσκονται στην πρώτη λίστα των 50. Το Λονδίνο είδε τρία εντυπωσιακά εστιατόρια να εμφανίζονται μεταξύ των κορυφαίων 50 της Βρετανίας.
Από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δύο εστιατόρια της Νέας Υόρκης έχουν φτάσει στο top 50, με το Atomix να ανεβαίνει στο Νο. 8 από το Νο. 33 του περασμένου έτους.
Στην Ασία, στη Μπανγκόκ δύο εστιατόρια κάνουν την εμφάνισή τους στη λίστα για πρώτη φορά, με τα δύο να βρίσκονται στην πρώτη 20άδα: το Le Du στο Νο. 15 και το Gaggan Anand στο Νο . 17 .
Δύο εστιατόρια στην Τουρκία περιλαμβάνονται στο Top 100. Το Neolokal κατέλαβε την 63η θέση, το Turk Fatih Tutak στην 66η θέση. Και τα δύο εστιατόρια βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη.
Συνολικά, το top 50 περιλαμβάνει εστιατόρια από 24 περιοχές σε πέντε ηπείρους, με 12 νέες συμμετοχές να κάνουν το ντεμπούτο τους φέτος.
Τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το 2023
Central (Λίμα, Περού) – Το καλύτερο εστιατόριο στη Νότια Αμερική
Disfrutar (Βαρκελώνη, Ισπανία) – Το καλύτερο εστιατόριο στην Ευρώπη
Diverxo (Μαδρίτη, Ισπανία)
Asador Etxebarri (Atxondo, Ισπανία)
Αλχημιστής (Κοπεγχάγη, Δανία)
Maido (Λίμα, Περού)
Lido 84 (Gardone Riviera, Ιταλία)
Atomix (Νέα Υόρκη) – το καλύτερο εστιατόριο στη Βόρεια Αμερική
Quintonil (Πόλη του Μεξικού, Μεξικό)
Table by Bruno Verjus (Παρίσι, Γαλλία)
Trèsind Studio (Ντουμπάι, ΗΑΕ) – Το καλύτερο εστιατόριο στη Μέση Ανατολή και την Αφρική
A Casa do Porco (Σάο Πάολο, Βραζιλία)
Pujol (Πόλη του Μεξικού, Μεξικό)
Odette (Σιγκαπούρη) – Καλύτερο εστιατόριο στην Ασία και επιλογή σεφ: Julien Royer
Le Du (Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη)
Reale (Castel di Sangro, Ιταλία)
Gaggan Anand (Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη)
Steirereck (Βιέννη, Αυστρία)
Don Julio (Μπουένος Άιρες, Αργεντινή)
Quique Dacosta (Dénia, Ισπανία)
Den (Τόκιο, Ιαπωνία)
Elkano (Getaria, Ισπανία)
Kol (Λονδίνο, Αγγλία)
Septime (Παρίσι, Γαλλία)
Belcanto (Λισσαβόνα, Πορτογαλία)
Schloss Schauenstein (Fürstenau, Ελβετία)
Florilège (Τόκιο, Ιαπωνία)
Kjolle (Λίμα, Περού)
Boragó (Σαντιάγο, Χιλή)
Frantzén (Στοκχόλμη, Σουηδία)
Mugaritz (Σαν Σεμπαστιάν, Ισπανία)
Hiša Franko (Kobarid, Σλοβενία)
El Chato (Μπογοτά, Κολομβία)
Uliassi (Σενιγκάλια, Ιταλία)
Ikoyi (Λονδίνο, Αγγλία)
Plénitude (Παρίσι, Γαλλία)
Sézanne (Τόκιο, Ιαπωνία)
The Clove Club (Λονδίνο, Αγγλία)
The Jane (Αμβέρσα, Βέλγιο)
Εστιατόριο Tim Raue (Βερολίνο, Γερμανία)
Le Calandre (Ρουμπάνο, Ιταλία)
Piazza Duomo (Άλμπα, Ιταλία)
Leo (Μπογοτά, Κολομβία)
Le Bernardin (Νέα Υόρκη)
Nobelhart & Schmutzig (Βερολίνο, Γερμανία)
Orfali Bros (Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα)
Mayta (Λίμα, Περού)
La Grenouillère (La Madelaine-sous-Montreuil, Γαλλία)
Ροζέτα (Σίτι του Μεξικού)
The Chairman (Χονγκ Κονγκ)