Τη μεγάλη συμβολή του Τουρισμού στην εθνική οικονομία αλλά και στη σφυρηλάτηση των σχέσεων μεταξύ των λαών υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Βούτσης κηρύσσοντας την έναρξη της Ημερίδας για το Έτος Τουρισμού Ελλάδας-Ρωσίας 2017-2018 που διοργανώνει η Βουλή των Ελλήνων.

«Η ημερίδα διεξάγεται σε μια πολύ σημαντική συγκυρία, γιατί πριν από 1,5 μήνα η χώρα μας τυπικά βγήκε από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, οι οποίες επιβάρυναν πάρα πολύ την κοινωνία μας για 8 χρόνια.
Έχουμε πια μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης με θετικό πρόσημο, με δικαιοσύνη και κοινωνική διάσταση. Έχει ήδη κατατεθεί αναπτυξιακό – παραγωγικό πρόγραμμα για όλη τη χώρα, ανέφερε ο κ. Βούτσης.
Στόχος είναι να ξεπεράσουμε τους 1.000.000 τουρίστες το νέο έτος και να δεχόμαστε 365 ημέρες τον χρόνο τους Ρώσους φίλους μας.
Η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα και προσφέρει ολοκληρωμένες τουριστικές προτάσεις προσαρμοσμένες στα μέτρα του κάθε ενδιαφερόμενου καλύπτοντας τις ανάγκες του.
Ο τουρισμός ήταν αυτά τα χρόνια για τη χώρα μας μια πολύ σημαντική τόνωση. Μπήκαμε με 14,5 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο στην αρχή της κρίσης και σήμερα μπορούμε να πάμε στα 32 και 33 εκατομμύρια τουρίστες και με αρκετά μεγαλύτερο συνάλλαγμα. Για εμάς ήταν κάτι πάρα πολύ σημαντικό και με αυτήν την έννοια είναι οργανικό στοιχείο της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας, έτσι καθώς βγήκαμε τώρα από τα μνημόνια».

Ο Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε εξάλλου την περιβαλλοντική διάσταση του Τουρισμού.
«Χθες είμασταν με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος εκφώνησε μια εξαιρετική ομιλία για τα θέματα του περιβάλλοντος διεθνώς. Αντιμετωπίζουμε μια βαθιά κρίση στο περιβάλλον και το τουριστικό προϊόν θα πρέπει να εναρμονίζεται με τη μεγάλη ανάγκη διατήρησης του περιβάλλοντος, σε μια αρμονική συμβίωση του ανθρώπου με τη φύση. Σε μια χώρα 10-11 εκατομμυρίων ανθρώπων με 33 εκατομμύρια τουρίστες, είναι πάρα πολύ εύκολο να εκτραπούμε σε μια αντιπεριβαλλοντική τουριστική διαχείριση. Πράγμα που δεν έχει γίνει προς ώρας. Είμαστε ευτυχείς διότι και με τη συνεργασία όλων των παραγόντων του Τουρισμού, υπάρχει μια ποιότητα και μια αρμονική σχέση με το περιβάλλον.»

Αμέσως πριν, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων δέχτηκε στο γραφείο του πενταμελή ρωσική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Ρωσίας-Ελλάδας Pavel Fedyaev, τον Αν. Πρόεδρο της Επιτροπής για την Κοινωνία των Πολιτών και τις Θρησκευτικές Οργανώσεις της Κρατικής Δούμα Ivan Konstantinovich Sukharev, τον Maxim Anatolievich Ivanov, μέλος της ίδιας επιτροπής, και την Anna Leonidovna Kucherevskaya, εμπειρογνώμονα της Δούμα.

Υποδεχόμενος τη ρωσική αντιπροσωπεία ο κ. Βούτσης τόνισε ότι τόσο το αφιερωματικό έτος Ελλάδας–Ρωσίας 2016, όσο και το τουριστικό έτος 2017-2018 συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο λαών σε όλα τα επίπεδα και τους βοηθούν να έρθουν πιο κοντά.

«Για τη Βουλή των Ελλήνων η διαδικασία αυτή είναι πολύ σημαντική. Είναι πολλά τα πεδία στα οποία μπορεί να υπάρξει συνεργασία, αλλά το ζήτημα του τουρισμού είναι πολύ σημαντικό, γιατί φέρνει σε ανθρώπινη επαφή εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο μεταξύ των δύο χωρών και διαμορφώνει γέφυρες που είναι δύσκολο να πέσουν και αυτό δεν θα συμβεί» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ρωσίας-Ελλάδας Pavel Fedyaev από την πλευρά του δήλωσε ότι «Είναι μεγάλη χαρά πάντα να ερχόμαστε στην Ελλάδα, αλλά δεν είμαστε οι μόνοι. Πέρσι ήρθαν στη χώρα σας 856.000 Ρώσοι τουρίστες ενώ τους τελευταίους έξι μήνες 300.000 έχουν επισκεφτεί την Ελλάδα. Εμείς προωθούμε την περαιτέρω ανθρωπιστική συνεργασία στους τομείς της κουλτούρας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Η σημερινή ημερίδα αποτελεί ακόμη ένα βήμα προς την ενίσχυση της συνεργασίας σ΄ αυτούς τους τομείς.»

Τις εργασίες της ημερίδας χαιρέτισαν η προεδρεύουσα κυρία Χαρά Καφαντάρη, Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, ο άρκος Μπόλαρης, Υφυπουργός Εξωτερικών, ο Αναστάσιος Κουράκης, Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας, η Ευρυδίκη Κουρνέτα, Γενική Γραμματέας Τουρισμού, και ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα. Andrey Maslov.

Στις θεματικές ενότητες οι οποίες αναπτύχθηκαν, παρουσίασαν τις απόψεις τους βουλευτές-μέλη των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών της Ελλάδας και της Ρωσίας, εκπρόσωποι θεσμικά εμπλεκόμενων φορέων των δύο χωρών κ.ά.
Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί το απόγευμα με τη σύνοψη των συμπερασμάτων της από την προεδρεύουσα Χαρά Καφαντάρη.