Την ταύτιση της πόλης με τη γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα επιχειρεί τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με στόχο την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού.

Με διάφορες δράσεις που τελούν υπό την «ομπρέλα» του Thessaloniki Food Festival, o Δήμος  αναδεικνύει την τοπική γαστρονομία και την χρησιμοποιεί ως κίνητρο προσέλευσης περισσότερων επισκεπτών.

Στις δράσεις συμμετέχουν εστιατόρια, παραγωγοί προϊόντων, ενώσεις παραγωγών κλπ, ενώ στο πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στα πλαίσια του Thessaloniki Food Festival, εντάσσονται πολλές εκδηλώσεις που σχετίζονται με την γαστρονομία όπως εκθέσεις, γευσιγνωσίες και άλλα.

Πρόσφατα δημιουργήθηκε το Thessaloniki Food Basket, ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με την γευστική παράδοση της πόλης: Τοπικά ζυμαρικά, ποντιακά προϊόντα, γαλακτοκομικά από βουβαλίσιο γάλα, ελιές, λάδι, προϊόντα πιπεριάς, αμπελόφυλλα και ντολμαδάκια, μαρμελάδες, σάλτσες, σοκολατάκια και φυσικά το παραδοσιακό Κουλούρι Θεσσαλονίκης.

Διάφορα άλλα προϊόντα θα γεμίζουν το Thessaloniki Food Basket, η σύνθεση του οποίου θα αλλάζει δύο φορές το χρόνο, ανάλογα με την εποχικότητα.

Το καλάθι αποτελεί ένα μέσο να παρουσιαστούν τα τοπικά προϊόντα της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης στο ελληνικό κοινό αλλά και στο εξωτερικό, καθιερώνοντας αφενός την πόλη ως γαστρονομικό προορισμό και ανοίγοντας αφετέρου δρόμους στην εξαγωγική δραστηριότητα των παραγωγών.

Παράλληλα, αναδείχθηκαν οι τρεις πρώτοι Thessaloniki Chef Ambassadors. Νέοι chef από εστιατόρια της πόλης δίνουν το δικό τους γαστρονομικό στίγμα σχεδιάζοντας ειδικά μενού και δημιουργώντας χαρακτηριστικές συνταγές της πόλης με επιλεγμένα προϊόντα του Thessaloniki Food Basket.

Οι πρεσβευτές – σεφ παρουσιάζουν μέσα από τις δημιουργίες τους μια σύγχρονη άποψη της τοπικής γαστρονομίας σε διάφορα σημεία του κόσμου, προβάλλοντας την πόλη και τα προϊόντα της, απευθυνόμενοι σε επιχειρηματίες του τουρισμού, δημοσιογράφους, εστιατόρια και ξενοδοχεία και εισαγωγείς. Οι πρώτοι Thessaloniki Chef Ambassadors είναι η Ιωάννα Θεοδωρακάκη, ο Ανδρέας Κλαυδιανός και ο Νίκος Τζούμας.