Η συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον Τουρισμό είναι απαραίτητη για τον μετριασμό των επιπτώσεων του κορωνοϊού, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδίων (WTTC).
Η σύσταση αυτή της προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου του WTTC Γκλόρια Γκεβάρα ακολουθεί τη δήλωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) για κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το κλειδί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

“Ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας είναι απαραίτητο να συνεργαστούν, για την συγκράτηση του ιού και στην προστασία του κοινού, τόνισε η Γκλόρια Γκεβάρα.
Η ανθεκτικότητα του ιδιωτικού τομέα αποδεικνύεται από την αποφασιστικότητα του να ξεπεράσει προκλήσεις που επιδιώκουν να ελαχιστοποιήσουν τις οικονομικές επιπτώσεις τέτοιων γεγονότων. Αλλά υπάρχουν πάντα περισσότερα που μπορούν να γίνουν σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση”.

Ήδη, αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων αερομεταφορέων όπως οι Ηνωμένες Αερογραμμές, η Delta Air Lines, η Lufthansa, η Air France, η British Airways και η Virgin Atlantic, αναστέλλουν πτήσεις προς την ηπειρωτική Κίνα για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.
Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες όπως το Hilton και η Accor έχουν επίσης αναλάβει δράση, προσφέροντας στους πελάτες δωρεάν ακυρώσεις σε διάφορα ξενοδοχεία της Κίνας.

Παγκόσμια δράση για περιορισμό των μακροχρόνιων ζημιών και των οικονομικών επιπτώσεων στον τουριστικό κλάδο

“Η ανταλλαγή πληροφοριών είναι ζωτικής σημασίας, επισημαίνει η Γκλόρια Γκεβάρα. Θα απαιτήσουμε ακόμη στενότερη συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Όχι μόνο στην Κίνα αλλά και πέραν αυτής, Σε ολόκληρη την Ασία, την Ευρώπη, την Αφρική και την Αμερική.
Η ταχεία δράση μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό των μακροχρόνιων ζημιών. Αλλά και των οικονομικών επιπτώσεων στον παγκόσμιο τομέα ταξιδίων και τουρισμού. Έναν κλάδο που δημιουργεί παγκόσμιο ΑΕΠ 10,4% (8,8 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ)”.

Ο παγκόσμιος οικονομικός αντίκτυπος του H1N1 υπολογίστηκε σε πάνω από 55 δισεκατομμύρια δολάρια. Η απώλεια για τον τουριστικό κλάδο του Μεξικού, εκτιμάται σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ένας παρόμοιος οικονομικός αντίκτυπος επηρέασε Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη και Καναδά μετά την επιδημία SARS του 2003. Οι απώλειες στον παγκόσμιο τομέα Τουρισμού και Ταξιδίων εκτιμώνται από 30 έως 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Μόνο η Κίνα υπέστη μείωση του τουριστικού ΑΕΠ κατά 25% και απώλεια 2,8 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Ο μέσος χρόνος ανάκαμψης προορισμού

Σύμφωνα με την ανάλυση προηγούμενων μεγάλων επιδημιών από εμπειρογνώμονες από το WTTC, ο μέσος χρόνος ανάκτησης αριθμού επισκεπτών σε έναν προορισμό ήταν 19,4 μήνες. Αλλά με τη σωστή απάντηση και διαχείριση θα μπορούσε να ανακάμψει σε μόλις 10 μήνες.
Το WTTC υπενθυμίζει στους ταξιδιώτες πως πρέπει να ακολουθούν τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.